29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 21:17

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Rechtvaardigheid

Andres Casimiri | foto Caroline Castendijk
Andres Casimiri | foto Caroline Castendijk

“Rechtvaardigheid” heeft zich over Curaçao ontfermd mag je zeggen. Curaçao wijst corruptie af en kiest voor integriteit en goed bestuur. Curaçao straft zwak bestuur en stuurt PAIS naar huis. Een blunderend aantal ministers komt Pueblo Soberano op een verlies van drie zetels te staan. Zij zakt van vijf naar twee zetels. De juridische capriolen van Gerrit Schotte worden niet getolereerd. Hij moet blij zijn. Het kost MFK uiteindelijk maar één zetel. De partij gaat van vijf naar vier zetels. 

De zelfzuchtige reputatie van oud premier Asjes en parlementariër Cooper, en de niet eerder door de screening gekomen ex minister Dr. Rosalia worden terugkeer in de actieve politiek belet. De alleen uit dames bestaande DP, valt op, maar valt af omdat ze niet serieus worden genomen. Ze halen de kiesdeler niet.

De grote winnaar is de MAN, opgericht door de charismatische Don Martina en nu geleid door de rustige Hensley Koeiman. De aftocht van Cooper uit de MAN heeft dit mogelijk gemaakt. PNP’s aanwezigheid in de Staten is dankzij Suzy Camelia Römer verdubbeld van één naar twee zetels. De opkomst van Amparo dos Santos verdient een compliment. Uit het niets schiet zijn partij “Kòrsou di nos tur” naar 3 zetels. Verdienstelijk is dat de dames Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu en Marilyn Moses met Movementu Progresivo elk één zetel halen. Deze drie nieuwe partijen, samen met de PAR, MFK, MAN, PNP en PS geven duidelijk de grote verdeeldheid en versnippering aan die er op Curaçao heerst.

- Advertentie -

Het volk heeft gekozen. Dat zal gerespecteerd moeten worden. Het is straks aan de formateur gegeven om een meerderheid op te zetten die de richtlijn van het volk volgt. Waar de scheiding precies ligt is niet helemaal duidelijk en kwam tijdens de verkiezing ook niet echt naar voren. Toch bestaat er één gemeenschappelijke deler. De Si No verhouding in onze relatie toont dat Si’s autonoom binnen het Koninkrijk wensen te blijven, en de No’s dat ze uit het Koninkrijk willen treden om vervolgens onafhankelijk door te gaan. Het is deze verdeeldheid die Curaçao telkens obstakels oplegt.

Vóór zijn laffe moord had Parlementariër Helmin Wiels aanwijzingen gegeven om de verhouding binnen het Koninkrijk der Nederlanden te willen behouden. Andere partijen zijn hierin niet helemaal duidelijk. Bij de MFK en KdNT is het via notoire leden bekend dat ze onafhankelijkheid voorstaan. Belangrijk is dat de formateur aan de hand van Si/No gegevens een scheidingslijn trekt en daarna pas naar de verschillende partij programma’s kijkt. Hiermee wordt een goed functionerende coalitie en een duidelijk berekenbare oppositie gewaarborgd.

Door Andres Casimiri

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. persoonlijk denk ik ook da de MAN met Cooper een heel foute periode heeft gehad.
  De corrupte Cooper is er uitgestapt met zijn criminele vriendjes, dus ik verwacht nu van Koeiman en de MAN integriteit…

 2. Indien MAN met KdNT in zee gaat, zal het kabinet m.i. een kort leven beschoren zijn. Tenminste als MAN een integere partij blijkt te zijn.

 3. Hoho, sinds wanneer is MAN een o zo integere partij?
  MAN zag er heil in om in 2010 samen met de MFK/Schotte een kabinet te vormen. Cooper werd minister en een 100% vazal van Schotte.Toen later bleek dat Schotte van lotje getikt is en gevaarlijke ondemocratische en niet door beugel kunnende financiële capriolen uithaalde en ook vraagtekens gesteld konden worden bij het functioneren van Cooper , bleef het bestuur van MAN dit kabinet steunen. Geen moment van -echte- kritiek. De val van het kabinet Schotte is niet gekomen omdat MAN de stekker er uit trok ! Zelfs daarna bleven Cooper /MAN en Schotte/MFK twee handen op één buik !
  Dus 6 jaar lang een innige verhouding tussen MAN en MFK en dit alles met goedvinden van het bestuur en de Statenleden/Koeiman van MAN.
  Die vermeende integriteit moet MAN in de toekomst dus nog maar eens bewijzen.

 4. Jammer, Andres. Ik sta toch nog wel achter uw Green Town,maar met dit artikel gaat u echt helemaal de mist in. Of u heeft het niet begrepen of wilt het niet begijpen.

 5. @onderstaande reacties…
  ook iemand die met leugens en bedrog toch 3 zetels weet te behalen….is knap werk geweest.
  begrijpen waarom mensen op hem gestemd hebben doe ik ook niet.
  maar toch hij heeft aardig wat mensen op het verkeerde been weten te zetten.
  De dushi hende trappen er in… helaas!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -