33 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Pitch voor Trash2Cash: een nieuw konijn uit de hoge hoed van de minister

HomeLandenArubaOpinie | Pitch voor Trash2Cash: een nieuw konijn uit de hoge hoed...

Opinie Candelario (Booshi) Wever

Foto 2 Aruba Parkietenbos

Het volk van Aruba wordt opnieuw gebombardeerd met mooie sprookjesvideo’s waarmee met het beheer en de verwerking van afval wordt gemanipuleerd. Als je de tijd neemt om de dure videoclips, die met belastingcenten gemaakt zijn door een bevriend bedrijf van deze overheid, eens goed te bestuderen dan valt onmiddellijk op dat er weer enorm wordt gemanipuleerd.

Als voorbeeld kan verwezen worden naar de passage waar gesteld wordt dat de incinerator medisch afval verbrandt, waardoor het lijkt alsof dat dagelijks gebeurt. Wij hebben er al op gewezen dat dit niet de waarheid is, want pas sinds zeer kort wordt medisch afval in de kleine incinerator gegooid en je kunt je afvragen waarom dit gebeurt? Waarom wordt er op deze wijze met de waarheid gemanipuleerd? (Foto 1)

Foto 1: incinerator

Er wordt in de videoclip ook op gewezen dat als ze de incinerator in werking stellen, al is het maar eventjes, er geen rook wordt veroorzaakt. Dat de incinerator dus volledig en schoon verbrandt. Toch zijn recentelijk in de mediaberichten verschenen dat er zichtbare rookpluimen uit de schoorsteen van de kleine incinerator komen als deze in werking is. (Foto 2).

Waarom worden we weer voor de gek gehouden?

Wie adviseert de minister om het volk van Aruba te manipuleren? Is dat misschien de PR-adviseur van de overheid, de heer Aldrich Croes, die notabene pretendeert op te komen voor de belangen van buurtbewoners als voorzitter van de Stichting Parkietenbos? Is dat niet “conflict of interest”?

Ook is interessant om vóór 22 maart a.s. te weten wie de leden zijn van het 12 leden tellende panel dat de minister zogenaamd zal adviseren over de beste en haalbare Cash2Trash projecten die zijn ingezonden. Zijn deze mensen persoonlijk door de minister zelf gekozen als zijn marionetten? Zoals we eerder hebben gesteld, wordt met deze ‘pitch’ op een slimme wijze onze Comptabiliteitswetgeving omzeild om op deze wijze enkele bevoorrechte personen en instanties groot geld te laten verdienen aan
het afval van Aruba.

Dit soort gesjoemel zijn we jammer genoeg allang gewend waarbij directeuren en eerste adviseurs actief meewerken aan dit soort spelletjes. En het lijkt erop alsof het niemand wat kan schelen. En nog erger, zelfs het Openbaar Ministerie kan het niet schelen. Daarbovenop verdedigt de minister deze onwelriekende zaken. De zogenaamde experts en objectieve panelleden willen uiteraard wel graag hun PR contract of consultancy contract danwel elk ander zwijggeld blijven behouden.

Het is daarom dat geëist moet worden dat de panelleden op transparante wijze worden aangewezen en gekozen worden vanwege hun expertise op afvalgebied. En niet door middel van een brief van de minister die hij naar zijn trouwe volgelingen stuurt en die hem zeker blij zullen maken.

Wat zijn de objectieve criteria op grond waarvan de panelleden worden gekozen en aangewezen? Natte vingerwerk? Waar is de transparantie? Is dit proces daarmee INTEGER? En nog wel door de minister die in zijn portefeuille integriteit heeft zitten?

Wacht maar rustig af. In 2018 heb ik eenzelfde soort waarschuwingen gegeven inzake de incinerator, maar niemand wilde luisteren. En nu zitten we op de blaren met een failliete Serlimar en een dagelijkse brandende Parkietenbos.

Na dinsdag a.s. zal het Arubaanse volk wederom worden gebombardeerd met mooie plaatjes en videootjes op welke wijze we de afvalproblematiek zullen aanpakken. En wederom worden we gemanipuleerd zoals we dat sedert eind 2009 al worden gedaan. En dat allemaal door Otmar Oduber die met de (mis)koop van de kleine incinerator (ja, de incinerator is door de overheid met belastinggeld (ook van de Nederlandse belastingbetaler) gekocht en Caribbean Trucking Company wordt dik betaald om er
vuil in te verbranden met brandstof die ook door de overheid wordt betaald! Tel de winst maar van het bedrijf. Dit mooi voorbeeld heeft gesteld hoe het (niet) moet: misbruik van macht, administratieve corruptie om op die manier zijn persoonlijke sponsoren te bevoordelen.

Daarom ziet het volk een videoclip waarin de heer Henriquez doet voorkomen dat deze incinerator ‘state of the art’ is. En alleen maar om de boel te verlakken en ervoor te zorgen dat Parkietenbos volgebouwd wordt met nog meer incinerators.

De hele procedure doet denken aan hetgeen is gebeurd met de geheimzinnige LNG deal. Alles ging geheim en is nog steeds geheim. Ook daar zijn de ‘pitchers’ handgekozen om reclame te maken van hun product via een mooie videoclip. Net zoals het a.s. dinsdag zal gebeuren in een mooi opgetuigde zaal waar de ‘pitchers’ hun ‘trash’ zullen ‘pitchen’ om daarna hun ‘cash’ te innen. Is dit niet “CATCHY”. En de persoonlijk gekozen panelleden zullen met zijn allen de blaren in de handen klappen vanwege de door hen gekozen geweldige projecten. Het is helemaal een lachertje dat dit hele gebeuren geschiedt achter gesloten deuren. Dit onder het mom dat daarmee de intellectuele eigendom van de projecten wordt beschermd van de ‘pitchers’.

Wie wil deze minister van zogenaamde integriteit hiermee voor de gek houden? Staat de gepresenteerde technologie niet al in de propaganda van Trash2Cash? En welk intellectueel eigendom moet worden beschermd achter gesloten deuren? Juist door transparantie te geven en de projecten met eigenaren in het openbaar te presenteren wordt de intellectuele eigendom vastgelegd. Dus wat zit er dan wel achter de geheimzinnigheid van deze campagne? Mogen we misschien de panelleden niet te zien krijgen? Het heeft er dus alle schijn van dat wederom de corruptie uit de tijd van Otmar Oduber wordt voortgezet.

Vervolgens gaat de minister naar het Parlement om zijn keuzes goed te keuren net zoals de LNG-deal die nog niemand heeft gekregen om te mogen lezen. En dat noemen we dan transparantie.

Volk van Aruba, laten jullie je dit kostenplaatje weer je strot induwen? Een kostenplaatje dat jullie mogen betalen? En als er niet genoeg geld is dan verhogen ze de belastingen maar weer.

ARUBA, QUO VADIS?

Candelario (Booshi) Wever (UPP),
Aruba

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties