26 C
Willemstad
• woensdag 30 november 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Opinie | Op weg naar een Gestapo-eiland

Door George Lichtveld

Opinie over geo-politiek | Persbureau Curacao

In het verleden heb ik door middel van een opinie onder de titel ”De martelgang van Rafaely” een geval naar voren gebracht van de 17-jarige Venezolaanse vluchtelinge die, nadat eerst in de barakken te Koraal Specht opgesloten te zijn geweest, onder druk van haar advocatenteam werd overgeplaatst naar de Justitiële Jeugdinrichting Curacao (JJC voorheen GOG). Aldaar raakte zij echter van de regen in de drup doordat zij in het instituut gedurende meer dan 5 maanden werd gesloten zonder zelfs het gebouw te mogen verlaten.

Vanaf haar detentie in de barakken gevolgd door opsluiting in het JJC werden de mensenrechten en kinderrechten van Rafaely stelselmatig ernstig geschonden.

Dit gebeurde met medeweten (en blijkbaar ook met goedkeuring) van de minister van Justitie en alle leidinggevende funktionarissen in de justitiele keten die met dat mensenrechtenschendende detentieproces van Rafaely betrokken zijn geweest.

Dat Rafaely op 26 september jl haar kans heeft gegrepen om haar gevangenis te ontvluchten is dan ook 100% begrijpelijk nu zij zich al die tijd gefrustreerd heeft zitten afvragen waarom zij opgesloten zit, wat zij in hemelsnaam heeft misdaan dat men haar uitzichtloos heeft ondergedompeld in een instituut onder een regime dat gelijk staat als detentie. U zou ook trachten te ontvluchten, ik ook.

De rechter had minister Girigorie in mei teruggefloten en gezegd dat de 17-jarige asielaanvraagster niet gevangen mag worden gezet. Daarop werd zij in isolatie gezet in de GOG, waardoor zij nog steeds onvrijwillig vast werd gehouden.

Niet vergeten moet worden dat wij hier te maken hebben met een uiterst dapper meisje dat zich niet wilde neerleggen bij de oppressie van een dictatoriaal regime en die op de jonge leeftijd van zestien jaar besloot haar levenslot in eigen handen te nemen en het lef had om de levensgevaarlijke overtocht naar Curacao met een lancha vol andere vluchtelingen te wagen.

Denken wij echt de vrijheidsdrang van zo’n kranige meid te kunnen intomen? En waarom zouden we dat uberhaupt willen? Wat willen wij hiermee bereiken? Verdient zo een kind geen ondersteuning in plaats van wederom oppressie?

Opsporingsbericht KPC: minderjarige asiel-aanvraagster lijkt politiek gevangene

De zaak wordt des te erger nu blijkt dat nadat zij recentelijk weer is opgepakt, zij als straf (mind you!), 3 dagen opgesloten is geweest in een strafkamer en als bijkomende straf ook niet meer telefonisch met haar moeder in Venezuela mag telefoneren. Straf? Hoezo straf? Wat heeft zij misdaan en kan dat zomaar?

Dit zijn heel ernstige schendingen van kinderrechten en terecht hebben haar advocaten dan ook besloten om over deze pure vorm van kindermishandeling een klacht in te dienen bij het Europese Hof.

En alsof dat niet erg genoeg is werd Rafaely rigoureus in de boeien geslagen (zowel aan polsen als aan enkels) toen zij voor medische controle naar een artsenpraktijk buiten het JJC moest worden vervoerd. Alsof zij een zware misdadiger is, wat een intense vernedering moet dat voor haar geweest zijn! Je vraagt je af of zij bij het JJC stapelgek zijn geworden. Is dit een opvoedingsgesticht of een concentratiekamp?

Hoe komt dat kampbeul Pinedo dit toelaat? Hoe komt het dat geen van de functionarissen binnen de Justitiële keten en de JJC hiertegen in het geweer is gekomen en dat zelfs gezaghebbende ambtenaren in de hoogste posities van de Justitiële keten, waaronder ook de sector-direkteur, blijkbaar niet gehinderd door het minste morele besef, deze ontstellende minachting voor menselijke waarden blijkbaar oogluikend toelaten?

Al deze mensenrechten-schenners moeten niet vergeten dat, wat de reden ook is voor hun opzij kijken of dat nu te maken heeft met angst voor baanverlies of gewoon te maken heeft met een stupide ‘bevel is bevel’ houding, hun mentaliteit niet veel verschillend is met die van de functionarissen die tijdens het Nazi-regime ook steeds de andere kant hebben uitgekeken. Ook het JJC management kan zich niet verschuilen achter opdrachten komende van hoger hand, het instituut draagt een eigen verantwoordelijkheid voor hoe wordt omgegaan met de jongeren die aan hun worden toevertrouwd en kan daarvoor ook aansprakelijk worden gehouden.

Wat zegt het van ons land indien wij een onschuldige 17 jarige vluchtelinge bestraffend opsluiten en geboeid afvoeren, waar zijn we in hemelsnaam mee bezig! Indien een warhoofdige minister bewust of onbewust rechtsschendend bezig is en van zijn ondergeschikten en betrokken NGO-medewerkers desalniettemin nakoming van zijn instructies verlangt dan kunnen zowel ambtenaren als NGO-medewerkers zich daartegen verzetten zo nodig met behulp van de daartoe strekkende rechtsmiddelen, elke dwang om mee te werken aan beleidsinstructies die faliekant indruisen tegen kinder- en mensenrechten is onaanvaardbaar en volledig aanvechtbaar.

Ik doe dan ook een ernstig beroep op allen in de justitiële keten om moraliteit, recht, rechtvaardigheid en menselijkheid te laten prevaleren boven ministeriële grillen die enkel en alleen maar stoelen op een opportunistische gemoedsstemming ingegeven door een benepen angstneurose voor een Venezolaanse tsunami. Daarom moet een 17-jarige vluchtelinge blijkbaar getuchtigd worden, moet zij als zijnde vluchtgevaarlijk in de boeien worden geslagen en moet zij als voorbeeld dienen om andere avonturiers van haar soort te ontmoedigen ons heilig huisje onbevoegd te betreden.

Rafaely (17): een vluchtelinge, geen crimineel

De schendingen van de mensenrechten van Rafaely dienen dus blijkbaar een hoger doel, namelijk de heilzaamheid van ons land. Noodzakelijk kwaad om een hoger doel te dienen. Soortgelijke redeneringen werden 70 jaar geleden ook gehanteerd, wij leren het blijkbaar nooit.

GEORGE LICHTVELD

Artikel delen

10 reacties

 1. “Een mooi en kwetsbaar meisje werkt als een rode lap op een stier voor de vele geile viezeriken die rondlopen.”
  ik kan zo snel niet op een voorbeeld komen: wie heb jij voor ogen beflapas?

 2. Is inderdaad niet te begrijpen dat de rechter (Irma Lips?) maar haar op straat wil laten. Illegaal en zonder geld. Voor je het weet loopt ze rond met een Amerigo Thode.

 3. Op zich is dit verhaal begrijpelijk maar elke medaille heeft twee kanten, het zou best kunnen dat dit meisje (jong,aantrekkelijk en kwetsbaar) voor haar eigen veiligheid vast zit. Het is éénmaal dat als iemand terecht of onterecht vast zit, dat alle veiligheidsmaatregelen genomen moet worden.

  Wat wel betreurenswaardig is, en dat lees ik hier niet, dat dit meisje hoewel ze minderjarig is met haar gezicht in de media is geweest.

  Een mooi en kwetsbaar meisje werkt als een rode lap op een stier voor de vele geile viezeriken die rondlopen.

 4. Ik word hier in Rotterdam bewust mentaal gemarteld door een Surinaams – Hindoestaans bovenbuur. Alle instanties in Rotterdam weten hiervan sinds 30 November 2018 toen een andere bewoner op dat adres woonde. Vingerwijzend naar Curaçao ; Voorbeeld overnemend van Nederland. Nog steeds zijn de bovenburen die ongeveer 4 maanden hier wonen, ik meer dan 3 jaren, mij aan het wegpesten. WoonStad Rotterdam, de verhuurder, heeft snel van bewoners gewisseld in Juni zonder mijn klacht over Woonoverlast serieus in behandeling te nemen. En nu ? Voortzetting van de Stoelendans naar mijn Recht. Bewuste Bureaucratie. Helpt U mij nu met de bovenburen ? Burgemeester Aboutaleb belooft Alles, maar doet Niets!

 5. Typisch YDK: zolang je er niets aan kan verdienen, laat het je helemaal koud:
  * geen enkele reactie vanuit de politiek op de mishandelingen van 2 stagaires
  * CBCS medewerkers die doodleuk dikke salarissen en bonussen opstrijken terwijl financiële instellingen failliet gaan
  * ENNIA die zijn klanten niet informeert en drukker bezig is met het promoten van ondersteuning van het kindermuseum dan pensioen aanspraken na te komen
  Zolang de YDK maar aan het einde van de maand zijn pay check ontvangt, laat het hem volledig koud wat er met anderen gebeurt

 6. Bomba`s !! Als er aan een buitenlander niets verdient kan worden dan heeft men deze houding, ik denk dat men zich de zaak van de buitenlandse Isla arbeiders nog wel kan herinneren, uitbuiting tot en met, denk ook nog eens aan de cubaanse uitgebuite dok arbeiders. Helaas voor curaçao vochten deze mensen hun omstandigheden aan en het koste miljoenen ! Moet je bij een langgeteende overgevoelige zich altijd in het kruis getaste YDK eens proberen wat men hier dit meisje aandoet. Bomba`s !!

 7. We zijn in veel opzichten nog een derde wereldland, maar dan wel met eerste wereld allures ( dure snoepreisjes, zeer riante emolumenten, hele hoge belastingen, waar je niets van terugziet) .

  En dat 3e derde wereld karakter herken je onmiddelijk aan de ethos en mores van de gezagsdragers, en de wijze waarop er hier met minderheden, andersdenkenden en kritiek omgaan wordt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -