30 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 11:50

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Hypocrieten en de eed van Hippocrates

Door George Lichtveld

Opinie over geo-politiek | Persbureau Curacao

Recent hebben we kunnen lezen dat Ben Whiteman, de partijleider van Pueblo Soberano vindt dat de internationale roep tot het verlenen van humanitaire hulp aan de bevolking van Venezuela niet te rijmen valt nu diezelfde internationale gemeenschap naar zijn mening de oorzaak is van deze humanitaire crisis.

Hij vindt dat schijnheilig. Het komt Whiteman goed uit om te vergeten dat de humanitaire crisis haar oorsprong vindt in het desastreuze economische beleid dat lang voordat er sancties aan Venezuela werden opgelegd, gevoerd werd door dictator Chávez.

- Advertentie -

Niet de buitenlandse sancties maar het stelselmatig zelf ontwrichten van gezonde economische processen door onder andere het nationaliseren van private ondernemingen en het nagenoeg schenken van onnoemelijk veel olieproducten aan bevriende regimes, zijn de oorzaken geweest dat het hele economische stelsel aldaar in verval is geraakt. De zogenaamde socialistische revolutie die door Chávez werd aangezet diende alleen maar voor het verzamelen van macht ten eigen faveure nu duidelijk is hoe die top van Chavistas zich mateloos heeft verrijkt en ook totaal vrij spel heeft gegeven aan de drugkartels die op hun beurt er ook voor hebben gezorgd dat er voor de heren veel geld in het laatje kwam.

De eerste sancties die werden opgelegd hadden betrekking op de astronomische privévermogens van deze rovers en niet op het vermogen van de Venezolaanse staat. Daar heeft Whiteman het echter niet over. Maar nu we het toch over schijnheiligheid hebben het volgende: ons land kent op dit moment twee personen met een artsenopleiding die zich inlaten met de actieve politiek, te weten: Ben Whiteman en Marilyn Moses.

Het is een echte blamage voor ons land dat uitgerekend twee medisch opgeleide personen er voor kiezen humanitaire hulp vanuit Curaçao af te wijzen. Verbijsterend gewoon. Ik ga er immers vanuit dat zij die voor het medische beroep kiezen dit doen omdat zij op de eerste plaats een aanmerkelijke bewogenheid hebben met het menselijke lot. Ook neem ik aan dat beiden bij hun afstuderen de eed van Hippocrates hebben afgelegd, de eed waarin artsen zichzelf verplichten bepaalde beroepsregels en medische ethiek te handhaven.

De artseneed van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering van de geneeskunst (KNMG) en die van de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten in Nederland (VSNU) vermeldt in de eerste regel:

,,Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten.”

- Advertisement -

Ik ga ervanuit dat Whiteman en Moses dit ook gezworen of beloofd hebben. Maar blijkbaar geldt dat niet ten opzichte van de Venezolaanse bevolking. Integendeel, Whiteman kiest duidelijk voor de kant die het menselijke leed juist veroorzaakt heeft, de kant die anderzijds, uitgaande van zijn politieke machtspositie, ook in staat is om dat leed op te heffen maar om strikt zelfzuchtige redenen dat weigert te doen.

Laat mij tot slot verwijzen naar de laatste regel uit de artseneed van het Nederlandse Artsenverbond:

,,De achting van alle mensen voor mijn levenswijze en beroepsuitoefening moge voor altijd mijn deel zijn, indien ik deze eed nakom en niet verbreek. Bij overtreding en meineed echter moge het tegendeel mij overkomen.”

Het feit dat beide hypocrieten op dit moment beroepsmatig niet klinisch bezig zijn ontslaat hen niet van datgene dat zij voor het leven gezworen of beloofd hebben om in acht te nemen. Dus Moses en Whiteman verdienen onze achting niet meer en zijn beiden een heel slecht voorbeeld voor de medemenselijkheid die aan de basis ligt van het medische beroep.

George Lichtveld,
Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

8 reacties

 1. Hopi bon mes bo ta George Lichtveld.
  Norbert George zal wel stinkend jarloers zijn op al jouw zuiver en meesterlijke ingezonden stukken.
  Toevallig is zijn achternaam indentiek aan jouw voornaam maar verder nada, nothing zero nulo.
  Zit met plezier te wachten op de volgende meesterlijk stuk.
  Daal baai

 2. Als Whiteman en Mozes – de hypocrieten – onze achting niet meer verdienen, dan verdiend de hypocriet George Lichtveld – een door de rechter veroordeelde corrupteling – onze achting evenmin.

 3. Whiteman, de MP, die als arts (met een groot ?) toeliet dat zijn bevolking vergiftigd werd en wordt door de luchtverontreiniging van de Isla !! Zelf dus een vorm van verontreiniging voor de maatschappij.

 4. ‘Ik ga er vanuit dat zij die voor het medische beroep kiezen dit doen omdat zij een aanmerkelijke bewogenheid hebben met het menselijke lot.’

  Kom op, George, geloof je ook nog in Sinterklaas en de Kerstman?

  Kijk eens naar het wagenpark van huisarts Jerry Semper en de kastelen waarin andere huisartsen wonen!

  Men wordt hier arts om zich snel te verrijken. En de inspectie gezondheidszorg (die het moet hebben van de thuis zittende Huurman en Pereira en de stekeblinde Joe Alcala) en de SVB en de belastingdienst staan dat vrolijk toe.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -