28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

AntilliaansDagblad | Klimaatverandering treft Bonaire keihard

Een vijfde van het eiland dreigt in zee te verdwijnen Kralendijk/Amsterdam - Bonaire wordt hard geraakt door klimaatverandering als er niet wordt ingegrepen. Dit blijkt uit een gisteren...

AntilliaansDagblad | ‘Cft op stoel van Staten’

Oranjestad - De Arubaanse parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk (MEP) vindt dat het College financieel toezicht (Cft) te veel op de stoel van bestuurders en Statenleden zit en eigen...

AntilliaansDagblad | Fundashon Verriet belandt in de min

Directie: Zorgvuldige aansturing heeft verlies lager gehouden Willemstad - Fundashon Verriet, dochterstichting en onderdeel van De SGR-Groep, heeft het jaar 2021 afgesloten met een exploitatietekort van bijna vier...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Toerisme als vak op school

Willemstad - Op Wereldtoerismedag lanceerde de Curaçao Tourist Board (CTB) toerisme als vak voor basisscholen en speciale scholen. De introductie van toerisme als vak op school zal helpen...

AntilliaansDagblad | ‘Afhankelijkheid steeds groter’

Tijdens Ipko: Calamiteiten verstoren de cohesie en samenwerking Willemstad - Na elke calamiteit wordt het afhankelijkheidsvraagstuk binnen het Koninkrijk benadrukt. Dat leidt niet tot meer cohesie en samenwerking. Ipko,,In...

ParadiseFM | Loslippige politieagent en Sbab-medewerker gestraft

Een politieagent en een medewerker van Sbab zijn gestraft voor het doorspelen van informatie. De 43-jarige belastingmedewerker kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd...

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Opinie | Een voorlopige vergunning voor Venezolanen?

Door Alfredo Limongi

Een voorlopige vergunning voor Venezolanen?

Curaçao maakt momenteel een zeer ernstige economische crisis door. Het is daarom begrijpelijk dat niet veel mensen oren hebben naar enige vorm van solidariteit met de vele Venezolanen die naar ons land zijn gevlucht.

Maar is het wel verstandig om niet solidair te zijn met de slachtoffers van de catastrofe in Venezuela? Zou het niet beter zijn om bijvoorbeeld te denken aan een tijdelijke werkvergunning? Hieronder zijn enkele redenen waarom dat ook in het belang is van Curaçao.

De kosten van openbare diensten in een land als Curaçao zijn groot. Het financieren daarvan is om twee redenen steeds moeilijker. Allereerst: de lokale bevolkingsgroei krimpt. Dit komt door emigratie, vooral naar Nederland, en een laag vruchtbaarheidscijfer van gemiddeld 1,7 kinderen per vrouw tijdens haar leven, terwijl dat gemiddeld 2.1 moet zijn om het bevolkingsaantal stabiel te houden.

De andere reden is de stijging van de levensverwachting: die is op Curaçao 78 jaar en het blijft stijgen. Het spreekt dat het hebben van minder mensen in de productieve leeftijd en de toename van het aantal gepensioneerden financiële problemen oplevert zonder de belastingen te verhogingen. Het alternatief is belastingen heffen op hen die geen belastingen betalen en wel als volgt. De gemiddelde leeftijd van mensen die de afgelopen jaren uit Venezuela zijn aangekomen, ligt tussen de 25 en 40 jaar. Dat is een leeftijd dat mensen in hun meest productieve levensfase verkeren. Een ideale groep om bij te dragen aan belastingen, zonder buitensporige kosten te maken op het gebied van gezondheid of pensioenen.

Maar op Curaçao heerst de angst dat deze Venezolanen de banen van de lokale bevolking gaan afnemen. Uit een enquête van de Internationale Organisatie voor Migranten (IOM) rond de jaarwisseling blijkt dat deze Venezolaanse migranten bijna allemaal al werken. Alleen betalen ze geen belasting, omdat dat aantrekkelijker zou zijn voor de werkgevers. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een hoog percentage van hen terug willen terugkeren naar hun land zodra daar de omstandigheden naar zijn. Perfecte kandidaten voor een tijdelijke werkvergunning, en wellicht een verblijfvergunning zonder verblijfsrechten op te bouwen.

De kosten van het opsluiten van iemand in de barak voor ‘illegalen’ kost Curaçao 350 gulden per dag, aldus de minister van Justitie. Daar bovenop zijn er nog kosten van de dienst immigratie en voor de deportatie van immigranten.

Zou het niet beter zijn om die middelen te gebruiken voor het verhogen van de veiligheid op ons eiland. Niet vergeten moet worden dat verschillende internationale organisaties en landen een groot deel van de kosten van de opvang van Venezolaanse vluchtelingen financieren in landen als Brazilië en Colombia. Een goed humanitair plan op Curaçao kan ook op dergelijke financiering rekenen.

De mensen die momenteel Venezuela verlaten doen dat niet simpelweg omdat zij zoeken naar betere economische of sociale mogelijkheden. Zij doen dat om te overleven, omdat zij een land verlaten dat, ook al is het niet in oorlog, wel alle kenmerken draagt van een gewapend conflict.

Een paar jaar geleden kon niemand zich voorstellen dat een dergelijke situatie zich kon voordoen in een land met zoveel rijkdom als Venezuela. Helaas is geen enkel land is veilig voor een soortgelijke ineenstorting, hetzij om natuurlijke of politieke redenen.

Een migratiecrisis zoals die van de Venezolanen is een probleem van de hele mensheid. Dat wordt ook zo gezien door verschillende VN-organisaties die hebben gepubliceerd over deze crisis. Helaas komt in deze rapporten Curaçao wat betreft bescherming van mensenrechten er niet goed vanaf.

Het is de hoogste tijd om het juiste te doen.

Mr. Alfredo Limongi is een IT specialist, afkomstig uit Venezuela, en sinds 2003 inwoner van Curacao.

Alfredo Limongi
Curaçao

Naschrift: Ieteke Witteveen, Human Rights Caribbean deelt de visie van de auteur. HRC biedt diensten en kennis aan voor een inclusieve arbeidsmarkt op Curaçao.

Artikel delen

3 reacties

  1. Het is aan te prijzen dat Mr. Alfredo Limongi voor zijn eks landgenoten op komt. Dit zie je niet vaak, in Nederland bijvoorbeeld zijn juist de vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen vaak tegen elke vorm van immigratie.

    Het enige probleem met tijdelijke verblijfsvergunning is dat het niet werkt want wij kennen allemaal de YDK, die kan het niet in zijn broek houden.

    Zelfs illegale Venezolaanse vrouwen hier worden door de negers hier bezwangerd waardoor hun situatie verergerd worden..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -