Opinie | Een Koude Oorlog aan de rand van ons koninkrijk

Opinie Petra Meese

Een Koude Oorlog aan de rand van ons koninkrijk

Kunnen onze landgenoten in Caribisch Nederland rekenen op voldoende en goede steun vanuit Nederland en/of Europa wanneer de Koude Oorlog-dreiging gaat escaleren?

Sedert 10-10-’10 vormen de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba een soort gemeente van Nederland, BES genaamd. De andere eilanden zoals Aruba en Curacao vormen aparte landen in het koninkrijk. Zoals velen weten, is er al jaren een humanitaire ramp gaande in Venezuela, het land dat tegenover de ABC-eilanden ligt. Tot voor kort had dit “slechts” tot gevolg dat er Venezolaanse vluchtelingen naar de ABC-eilanden gingen. Maar sinds enige tijd krijgt Venezuela steeds meer hulp en steun van hoofdzakelijk Rusland en in mindere mate China.

Honger
De communistische dictator Nicolas Maduro van Venezuela heeft zichzelf donderdag voor een nieuwe termijn als leider laten installeren. In Venezuela is er sprake van extreme verkiezingsfraude en inwoners die al jaren bijna letterlijk doodgaan van de honger of een gebrek aan medicijnen. De winkels in Venezuela zijn zo goed als leeg en de spullen die wel te koop zijn, zijn inmiddels onbetaalbaar geworden door de extreme hyperinflatie, zodat alleen Maduro en zijn partijgenoten die nog kunnen betalen. Het is dan ook geen wonder dat miljoenen Venezolanen op de vlucht zijn geslagen.

De OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) heeft Maduro al vaker gevraagd om terug te treden en om zijn beleid aan te passen. Secretaris Generaal Luis Almagro had het er in september 2018 zelfs over dat de mogelijkheid van een militaire interventie om Maduro’s regime omver te werpen, niet moet worden uitgesloten. Ook het grote buurland Colombia heeft Maduro verzocht terug te treden.

Olie
Maduro ondertussen geeft geen krimp en krijgt uit de regio bijval van het andere communistische en economisch achterlijke land Cuba. Ook gaat Maduro verder met het onteigenen van Amerikaanse oliebronnen, waardoor de VS ook behoorlijk kwaad zijn geworden. Spanje heeft haar afkeuring jegens Venezuela’s beleid al heel vaak laten horen, de EU gaf aan dat ze het niet eens is met de herverkiezing van Maduro en vorige week gaf Duitsland aan Maduro’s herbenoeming niet te accepteren. De spanning loopt dus hoog op aan de rand van ons koninkrijk.

In december al landden er twee Russische nucleaire bommenwerpers in Venezuela en keurde Maduro het goed dat er een Russische militaire basis komt op het Venezolaanse eiland La Orchilla, 311 km ten oosten van Curacao. De TU-160 Black Jacks nucleaire bommenwerpers zijn ondertussen aangevuld met nog meer vliegtuigen uit Rusland. Maduro bracht zelf vorige week een bezoek aan het Kremlin. De VS spreken ondertussen hardop van een nieuwe Koude Oorlog in hun “achtertuin”, net zoals de Cubacrisis in 1962. CNN berichtte er gisteren uitgebreid over.

Ik houd ondertussen mijn hart vast en stel hardop de vraag: “stel er komt een tweede Varkensbaai en de situatie escaleert militair, kunnen de inwoners van de ABC-eilanden dan rekenen op steun vanuit Den Haag en de EU?”

Wordt zonder twijfel vervolgd…

Bron: Joop

7 Reacties op “Opinie | Een Koude Oorlog aan de rand van ons koninkrijk

 1. @Marlon, Venezuela beschouwd de ABC eilanden als haar grondgebied.

  Daarnaast dictatoren met veel problemen zien vaak een kleine oorlog als overwinning (Falklands)

 2. Waarom zal Venezuela Curacao innemen ?

 3. Fred Schiedam

  Dat wordt dan een mooie finale oefening voor het VKC en de Antilliaanse militie!

  De Caraiben vallen namelijk niet onder NAVO-gebied.

 4. Kan Venezuela een 2e Syrie worden? (Rusland staat al klaar op Orchilla) en wij met de omringende landenmaar maar vluchtelingen opvangen. Er gaat echt geen vluchteling naar Rusland hoor. Dat houdt Poetin wel in de gaten.
  Rusland brengt al zijn Venezolaanse olie naar India, waar zij speciale Crude distillers heeft gebouwd. Curacao is dan niet meer nodig.Ajo Isla
  Rusland koopt en bouwt in de hele wereld met onze betalingen van het Russisch gas.

 5. Venezuela is bezig met zichzelf en kan niemand wat doen. Laat ze hun eigen problemen oplossen.

  Leuk gezegd Marlon maar wat ga je straks doen als Venezuela Curacao inneemt?

 6. Ook gaat Maduro verder met het onteigenen van Amerikaanse oliebronnen, waardoor de VS ook behoorlijk kwaad zijn geworden.

  Amerikaanse oliebronnen ? Amerikaanse oliebronnen ?
  Hoe kunnen ze oliebronnen in venezuela hebben ?
  En het was Chavez die de contracten heeft aangepast. En zelfs super anti chavistas zeggen dat chavez gelijk had om de contracten aan te passen.

  Zie die lui van het noorden overal conflicten probeert te creëren of aan te praten.
  Nu is hun minister van buitenlandse zaken weer in het midden oosten bezig om conflicten aan te praten. En Joop zegt dat het de Russen het zijn.
  Venezuela is bezig met zichzelf en kan niemand wat doen. Laat ze hun eigen problemen oplossen.
  Oorlog is big business papa.

  Joop is gewoon een neocon.
  Wat een nep artikel man. Copy paste is het. Zeker een scanner gebruikt.

 7. Reken maar niet op Nederland en Europa want die geven geen cent voor hun bevolking. Zowel hier in europa als in het Caribisch gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *