26 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 09:26

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Democratie op Curaçao nog steeds bedreigd

Ronald van Raak Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef 'Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen'.
Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef ‘Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen’.

De gokindustrie blijft Curaçao en Sint Maarten beheersen. De eilanden moeten daarvan af, om een volwassen democratie te kunnen worden.

Gerrit Schotte, die in maart werd veroordeeld tot drie jaar gevangenis, is opnieuw gekozen in het parlement van Curaçao. De partij van deze oud-premier, die volgens de rechter een ‘marionet’ was van de gokindustrie, haalde vier van de 21 zetels. Net zoveel als de liberale PAR en de winnaar MAN, een partij die in het verleden samen met premier Schotte regeerde. Deze verkiezingen laten zien dat de invloed van de gokbazen op de politiek van dit mooie eiland zeker niet is verdwenen.

In 2010 werden de eilanden Curaçao en Sint Maarten – net als eerder Aruba – autonome landen. Nederland heeft toen veel hulp geboden en onder meer voor anderhalf miljard euro de schulden gesaneerd. Deze landen beleven echter ook onderdeel van het Koninkrijk, waarbij ons land feitelijk verantwoordelijk bleef voor behoud van de rechtstaat en goed bestuur. Echter zonder duidelijke afspraken hoe we dat zouden moeten doen.

- Advertentie -

Onze verantwoordelijkheid is in 1954 vastgelegd in het Statuut voor het Koninkrijk, dat na de onafhankelijkheid van Indonesië werd opgesteld om de overgebleven koloniën te begeleiden naar onafhankelijkheid. Suriname werd in 1975 onafhankelijk, maar de Antillen wilden dat niet. Aruba koos in 1986 voor een ‘autonome’ status, maar wilde binnen het Koninkrijk blijven. Curaçao en Sint Maarten volgden in 2010 dat voorbeeld.

Maffia
Na de nieuwe staatkundige verhoudingen kwamen zowel op Curaçao als Sint Maarten politici aan de macht die zich lieten betalen door internationale gokondernemers, mensen die niet zelden banden hebben met de maffia. Zoals Francesco Corallo, de financier van Gerrit Schotte. Maar waarschijnlijk ook van Theo Heyliger, die vorige week de verkiezingen won op Sint Maarten en wiens partij een plek kreeg in de regering.

Curaçao (150.000 inwoners) en Sint Maarten (50.000 mensen) zijn kleine landen, die echter te maken hebben met grote criminaliteit. Onder meer drugscriminelen gebruiken de eilanden om geld wit te wassen, bijvoorbeeld in loterijen en casino’s. Vanaf Curaçao zijn bovendien honderden illegale goksites actief, vooral in het wedden op sportwedstrijden gaan vermoedelijk miljarden om. Deze gokbazen investeren ook graag in lokale politici.

Fout geld
In 2013 werd op Curaçao de populaire politicus Helmin Wiels vermoord, nadat deze onthullingen wilde doen over de invloed van deze gokbazen. Het onderzoek naar de opdrachtgevers is nog altijd gaande. Een van de verdachten is oud-minister van Justitie Elmer Wilsoe – een partijgenoot van Wiels. Een andere verdachte is gokondernemer Robbie dos Santos – die onlangs een boete kreeg van 36 miljoen euro wegens witwassen.

- Advertisement -

Het feit dat Schotte de verkiezingen niet heeft gewonnen, betekent niet dat de invloed van de gokindustrie is verdwenen. Samen met VVD-collega André Bosman heb ik onze regering gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek te doen naar de gokindustrie op Curaçao en Sint Maarten, om het foute geld en de foute politici van de eilanden te krijgen. Dat onderzoek wordt nu uitgevoerd – in nauwe samenwerking met de VS.

Curaçao had met premier Schotte in 2010 een foute start, maar krijgt nu wellicht een nieuwe kans. Ik hoop dat de MAN er in zal slagen om een coalitie te vormen van parlementariërs die niet aan de band lopen van de gokindustrie, maar samen met Nederland de banden tussen bestuur en onderwereld openbaar willen maken. We zullen Curaçao en Sint Maarten nu moeten bevrijden van de gokbazen, anders krijgen deze eilanden nooit de kans om een volwassen democratie te worden.

Ronald van Raak
Tweede Kamerlid SP

Dit artikel verscheen op 8 oktober in Trouw. www.trouw.nl

Bron: SP.nl

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

  1. die zielige van Raak -vind in Nederland niets nuttigs te doen-weet absoluut niets van de Antillen-maar als goede Socialist moet je het geld opzoeken toch?-wel achterlijk varken-kijk in je achtertuin bij de konimklijke familie-zwart en witwasgeld zat.

  2. of het allemaal waar is? blijft een vraag.

    maar duidelijk interessant om te lezen….
    als het waar is, dan zal het OM er een zware dobber aan hebben om het een en ander aan te pakken..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -