32 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Opinie | De Pineut

HomeMediaOpinie | De Pineut

Cornelly Martina | Achterkant van Curacao

Een brief van Cornelly, een kleine ondernemer…. | Vigilante

Beste Dick,

Het staat zo mooi beschreven in de krant: “slechts tweeduizend rekeninghouders hebben meer dan tienduizend gulden bij de Girobank staan en degenen met de breedste schouders moeten het langst op hun geld wachten.”

Ik heb een relatief klein eenmanszaakje, verdien er mijn schamele brood mee en krijg aan het begin van het jaar de voorlopige belastingaanslagen van het jaar er voor. Die moeten binnen twee maanden na dagtekening betaald worden, en uiteraard de naheffingen na het doen van de aangifte.

Dus ja, ik had meer dan die tienduizend op mijn rekening staan. Ik wil mijn belastingen graag op tijd betalen en spaar daarom het hele jaar 2018 en 2019 door.

Ik ben vast niet de enige eenmanszaak met dit probleem. Het is merkwaardig dat ik onder de noemer ‘de breedste schouders’ val en maar moet afwachten of ik mijn geld terugkrijg. Je begrijpt dat ik geen enkel vertrouwen heb dat er meer geld wordt vrijgegeven van mijn met bloed zweet en tranen gespaarde geld, dat uiteindelijk bestemd is voor de belastingdienst.

Als eenmanszaak ben ik PERSOONLIJK aansprakelijk om aan de verplichtingen te voldoen en als ik niet betaal, komt de belastingdienst gewoon mijn huis leeg halen…

Los van het feit dat ik als eenmanszaak zowel de werkgevers- als werknemerspremies moet afdragen en dus VEEL moet afdragen van elke gefactureerde gulden, kan er vast wel een betalingsregeling getroffen worden. Dat betekent wel dat ik maanden voor niks moet werken en over geen enkele gulden privé kan beschikken, als ik niet als wanbetaler te boek wil staan. Ik heb geen idee hoe ik dan mijn huur en voedsel moet betalen want ook van de nieuwe inkomsten, moet weer een deel naar de ontvanger in 2020.

Had ik maar één dag eerder geweten dat de grens tienduizend zou zijn en niet het normale internationale bedrag van honderdduizend. Of zelfs het bedrag van 25.000 dat genoemd wordt in de Landsverordening Toezicht Bank- en Kredietwezen 1994, onder het kopje “deposito bescherming” op pagina 38. Dan had ik mijn geld verspreid over mijn privé rekening en de spaarrekeningen van mijn zoons.

Gelukkig is de MCB bereid om op zeer korte termijn mij, mijn zoons en mijn bedrijf uit de brand te helpen met een nieuwe rekening, vanaf daar zal het dan ploeteren worden om alles weer in het gareel te krijgen.

Cornelly Martina*

—–

Cornelly is een van de tweeduizend bankrekeninghouders – uit een totale groep van 27.000 rekeninghouders die dinsdag gedupeerd werden door de maatregel van de Centrale Bank om na de ontstane onrust bij de Girobank de operaties van deze bank te bevriezen. Wie minder heeft dan tienduizend gulden kan vrij over zijn geld beschikken, dat is zo’n negentig procent van alle rekeninghouders. Tijdens de persconferentie volgens op de bevriezingsmaatregel stelde de president-directeur van de Centrale Bank, Bob Traa vast dat de bredere schouders het ros voorlopig moeten dragen van financieel wanbeleid bij de bank die al zes jaar onder curatele staat. Cornelly vraagt zich af, wie er heeft liggen slapen.

* Cornelly’s echte naam is bij mij bekend.

Bron: Achterkant van Curacao

9 reacties

 1. Dit eiland is al jaren de pineut.

  Doordat er Ministers, directeuren, RvC’s accountants en O – emmers en rechters zijn die dit type “gedrag” toelaten of zelfs bevorderen.

  Neem als voorbeeld de miljoenen salarissen van overheids NV directors.
  Als er gelekt wordt dat er exorbitante salarissen uitbetaald worden aan vriendjes van partijbonzen, dan laat de Minister gelijk een onderzoek instellen naar het “lekken” van salaris gegevens, maar niet naar de oorzaak waardoor deze buiten proportionele salarissen überhaubt werden goedgekeurd en kunnen bestaan.

  Reden: de Minister heeft vele van deze exorbitante miljoenen salarissen zelf hoogstpersoonlijk goedgekeurd.

  En zo gaat het met veel dingen op het eiland. De 30 miljoen van Insel air. De burger was uiteindelijk de pineut. De genen die de boel naar de bliksem hebben geholpen en de eigenaren / aandeelhouderd lopen met de buit weg.

  Idem met Giro. Een zit met een enkelbandje om thuis waarschijnlijk de kerstlichtjes uit te stallen.
  De ander werkt als CEO bij een bedrijf waar de metaforische kraan van de loodgieter thuis wel héél erg hard lekt, maar liefst 30% loopt daar de grond in vanwege een topper van een miljoenendirecteur die die lekkosten afwenteld en doorcalculeert in het watertarief zodat dd burger betaalt voor zijn bad directorship, en deze bad director het Good governance technisch geen enkel bezwaar vindt om een CEO met dit kaliber smet op haar blazoen de financien aan te laten sturen.

  En de derde die is aan het kijken of de zuurzakken al rijpen in zijn tuin?

  Ongehoord dat er in de RvC van de Giro verschillende RA’s, Masters in Goodgovernance deskundige met ik weet niet hoeveel titels achter hun naam waar de kreet “Certified” dit en “Certified” dat in voorkomt, maar dat er nooit iets is opgemerkt door deze heren, althans niet merkbaar?

 2. En het OM doet niets.

  De gedupeerden zouden het Giro management persoonlijk moeten aanspreken op het wanbeleid. Haal het geld daar vandaan!

 3. Antwoord aan Cornelly Martina die zegt had zij 1 dag eerder geweten dat de Giro bank zou omvallen zij haar al spaargeld zou opnemen.
  Ik ben van mening dat verschillende bedrijven en particulieren hierop op de hoogte was.Immers CURIOL (directeur zus van S.Matroos Lasten) vroeg aan hun klanten om de betalingen niet meer op hun GIRO Bank rekening te storten.Mocht het niet zo zijn dan hoor ik het graag.Voorkennis is strafbaar.

 4. ……”Laat Cbcs zelf 2 jaar onder curatele van DNB staan en stel een aantal outsiders aan in de top die niet mee doen in de borrel en happy hour cultuur”….

  Een lokale top met een borrel & happy cultuur waar je wel een Multinational miljoenen salaris en pensioenregeling aan betaalt maar die zich gedraagt als een onopgevoed verwend kind en geen tegenspraak of kritiek duldt.

  Een multinational miljoenen salarissenregeling waar je internationale toppers voor zou kunnen aantrekken, die wél de vakkundigheid en ervaring hebben om effectief te dealen met GIRO, Ennia, BdC, PSB, BdO en ACU toestanden en die zelfs voorkomen.

  Waarom moeten de burgers van dit eiland betalen voor derde rangs kwaliteit diensten maar wél de duurste:
  ●Ziekteverzekeringspremies
  ●Pensioenpremies
  ●Belasting tarieven.
  ●Water- & electra tarieven
  ●Luchthaven tax etc
  ●Ziekenhuizen
  ●Zieken en liggeld tarieven
  ●Consultants
  ●Directeurssalarissen?

  Voor die Multinational salarissen & consultants willen de burgers geen:

  ● 8-4 happy hour en byside najagende directeuren.

  ●Geen interimdirecteuren die bij de APC en UTS een ravage van misinvesteringen hebben achtergelaten en die geplaatst zijn omdat hun moeder dik is met bepaalde partijbonzen.

  ● Geen directeuren of ministers die gecompromiteerd zijn door smeergelden van politieke vriendjes en wiens jasjes (!) met alle winden meewaaien of aangekocht worden met gemeenschapsgeld.

  Waarom zou je als gemeenschap multinational salarissen betalen aan directeuren die niet de allure hebben, nog het respect kunnen opbrengen om zich te directeurswaardig te gedragen?

  Géén directeuren, ministers of diensthoofden meer die er énkel en alleen maar zitten omdat ze dik zijn met partijbonzen, of familie zijn, of omdat hun voorouders slaaf zijn geweest, of omdat ze aan een diversiteitsquote moeten voldoen, terwijl ze eigenlijk helemaal niet de beste perdoon voor de functie zijn.

 5. Ik hoorde dat er nu al mensen voor de deuren van Banco di Caribe en PSB Bank staan om daar morgenochtend als eerste hun geld te kunnen weghalen.

  Directmedia is erbij.

 6. …….”Had ik maar één dag eerder geweten dat de grens tienduizend zou zijn en niet het normale internationale bedrag van honderdduizend. Of zelfs het bedrag van 25.000 dat genoemd wordt in de Landsverordening Toezicht Bank- en Kredietwezen 1994″……

  Ja i.d.d. onbeschoft nalatig gewoon dat de CBCS bankdirecteuren 30 jaar lang vooral gebouwd hebben aan hun eigen – èn elkaars – eerste rangs salarissen en pensioenvoorzieningen, maar aan het volk substandaard 3e rangs toezichtsdiensten leverden. Met de Giro, Ennia, BdC, BdO, PSB en ACU als bittere eindproducten

  A-Transparante corrupte anti Good governance bende is het daar met door de politiek genestelde politieke figuren die door hun lichtgewichtheid aan professionaliteit en integriteit stuk voor stuk naar boven komen drijven in deze troebele wateren van corrupte en vriendjespolitiekzieke bestuurders.

 7. Pak de schuldigen aan dit fiasco, Eric Garcia – Stephen Capella – Neysa Isenia – bij hun ballen en sleep ze voor de rechter!

  Girobank is nu een loggeslagen schip op wild water zonder enige controle, en met Dennis Dambruck daar nu als CFO (verantwoordelijk voor het miljoenen kostende ontslag van Miguel Goede aan de UNA en veroordeeld voor het rommelen met zijn CPA titel) wordt deze functie bekleed door een nieuwe Stephen Capella die alleen oog heeft voor eigen zak.

  Wedden dat Dennis Dambruck ook een moeder heeft met een rekening in Panama?

 8. Het is gewoon een regelrechte schande dat Cbcs in de krant stimuleeet mensen te gaan sparen, en vervolgens de echte spaarders laat stikken

  Als we get vertrouwen in de Financiele sector willen redden moeten we starten bij Cbcs. Start met een clean sweep waarbij de gehele directie en onderliggende management laag ontslagen worden (als die mensen echt zo goed zijn, hebben ze in no time een andere baan). Laat Cbcs zelf 2 jaar onder curatele van DNB staan en stel een aantal outsiders aan in de top die niet mee doen in de borrel en happy hour cultuur

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties