30 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Opinie | De kretologie van Guangdong

HomeAuteursOpiniesOpinie | De kretologie van Guangdong

Opinie door Marguérite Nahar

De kretologie van Guangdong
Opinie Marguérite Nahar | De kretologie van Guangdong Zhenrong Energy

In de editie van woensdag 25 januari 2017 in het Antilliaans Dagblad staat op de voorpagina een verslag onder de vette kop: “GZE: Vervuiling nu aanpakken”.

Het verslag handelt over de presentatie van Guangdong Zhenrong (GZE) in de Staten de dag daarvoor, tijdens welke presentatie de woordvoerder van GZE die ferme aanmaning schijnt te hebben gelanceerd aan de regering met de kennelijke bedoeling de regering tot spoedige ondertekening van een bindende Lease Agreement voor de Isla raffinaderij te bewegen.

Bij het lezen van het verslag schoten de tranen van ontroering en dankbaarheid mij in de ogen vanwege de sociale bewogenheid van de woordvoerder met onze mensen die onder de rook van de Isla wonen. Wat een medeleven met onze getroffen burgers, wat een bezorgdheid over de gezondheid van de bewoners, wat een consideratie voor de gedupeerde woonwijk onder de rook, ik was diep ontroerd.

Alleen vraag ik me af hoe het komt dat er in China zelf bij zoveel sociale bewogenheid zulke vervuilende, rook, stank en geluidsoverlast veroorzakende raffinaderijen in exploitatie zijn en de zware industrie in China zulke ondoordringbare smog teweeg brengt dat men daar zelfs met mondkapjes moet rondlopen.

Kennelijk geldt de sociale bewogenheid alleen maar wanneer een wederpartij in het buitenland ertoe moet worden aangezet om een voor China zeer lucratief contract te sluiten, maar geldt die niet voor de eigen Chinese bevolking die zwaar te lijden heeft onder de vuile uitstoot van hun eigen raffinaderijen en andere zware industrie. Desalniettemin vloeide mijn hart over van dankbaarheid toen ik verder las en uit het verslag vernam dat China onze regering zelfs assisteert bij het tot stand brengen van milieunormen die nodig zijn om de vervuiling terug te dringen. Hear hear all you ignorant people of Curaçao, finally you will be taught how to protect your environment from industrial pollution. We kunnen al onze tot heden geproduceerde milieuwetgeving dus in de prullenmand dumpen, want nu wordt eindelijk de know-how waar het ons -kennelijk- tot nu toe aan ontbrak ons in de schoot geworpen door de meest ervaren en allergrootste deskundigen op dat gebied.

En nu, ja nu, d.w.z. nu over 6 jaar gaat GZE de vervuiling voor ons aanpakken, als we nu in ruil daarvoor onze diepzeehaven Bullenbaai maar in een B.O.O. constructie aan hun in eigendom overdragen, want de bouwer, wordt de eigenaar en mag de komende 40 jaar dan onze diepzee haven in eigen beheer en ten eigen bate exploiteren.

Marguérite Nahar
Juriste Marguérite Nahar was tot medio oktober extern juridisch adviseur van Refineria di Korsou (RdK)

9 reacties

  1. @Ludo
    Probeerde beknopt te antwoorden op vraag/commentaar en in het kader van Nahar’s opmerking m.b.t. ‘sociale bewonenheid’ van GZE te blijven.

    Inderdaad geen beschrijving van de werkelijke transformatie daarvoor heb ik niet voldoende informatie. Wel is de visie op China, dat na een periode van enorme economische groei, een geleidelijke vertraging zal optreden. Percentagegewijs 6.5 – 6.0% groei voor 2017 – 2018 (zachte landing). Cijfers waar menig andere economie jaloers op zou zijn. China ervaart geen snelle krimp door het behaalde resultaat in dienstverlening.

  2. Hoedanook

    wat je beschrijft is mijns inziens niet zozeer een transformatie van de ene economie naar de andere. De “industriële economie” zal anders en duurzamer worden vorm gegeven en de “dienstverlenende industrie” zal meer aandacht krijgen en verder worden ontwikkeld.

  3. @Ludo
    De “hardware” zal nog steeds door China gemaakt worden. Maar ook voor China vragen nieuwe ambities om nieuwe technieken. Aan chinese producten worden nationaal en internationaal steeds hogere eisen gesteld. Dus zullen zij hun productiesystemen op termijn vernieuwen. Daarbij zal men rekening houden met energiebesparing, kostenbesparing en uitstootbeperking (emissiebeperkende behandelingsinstallaties). Zo ook eventueel automatisering om kosten te verlagen en arbeidsomstandigheden te verbeteren. Met inkomen ook uit handel, kapitaalstromen enz., (China nu 2de economie v/d wereld) zijn dit soort investeringen/verbeteringen mogelijk.

  4. In Nederland was er een industriele industrie en die is langzaam weggegaan en men ging over op een dienstverlenende industrie. Deze is ook steeds meer aan het vertrekken naar goedkopere landen.. wat blijft er dan over?

  5. Hoedanook
    Maar als alle landen “langzaam maar gestaag transformeren van een industriële naar een dienstverlenende economie” wie bouwt dan de hardware/producten ?
    In jouw gebruikte terminologie : zonder industriële economie geen dienstverlenende economie lijkt me.

  6. Industriële economie (beknopt) een economie dat gevoed wordt door industriële vernieuwingen. De industriele productie was/is gericht op het produceren van tastbare producten/goederen. Hierdoor heeft China een enorme behoefte aan Energie. Langzaam is China steeds meer in staat om producten/goederen te leveren die niet tastbaar zijn. Dit is wordt aangeduid met dienst. E.g. gebruik van kennis en kunde om de vervuiling van Isla tegen te gaan en/of kennis en kunde om een milieuverbetering te bewerkstelligen zijn diensten dat GZE aan de Curacaose regering toezegt.

  7. De economen, marktanalisten, handelaars in aandelen enz. zijn het allemaal eens, China transformeerd langzaam maar gestaagd an een industriële naar een dienstverlenende economie. Men spreekt van een ‘zachte landing’ om de tempo waarin dit gebeurt op de Chinese economie te beschrijven. In deze transformatie zal er, net zoals bij andere industriele kernen (bijv. Rurhgebied) ook is gebeurt, een plaatselijke en duurzame ontwikkeling op gang komen t.a.v. milieubescherming. Positief is dat het onderwerp is aangekaart. Daarnaast, door beschikbaarstellen van financien kan er makkelijker gebruik worden gemaakt van benchmarks ten
    opzichte van vergelijkbare vervuiling in landen of streken (bijvoorbeeld Ruhrgebied, Po-vlakte, Greater London).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties