27 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 20:47

Laatste reacties

- Advertentie -

TPO | De bokkensprongen van Marvelyne Wiels

‘Het touw en de knoop’

Marvelyne Wiels-21
De bokkensprongen van Marvelyne Wiels

‘Ga je touw halen.’ Met deze woorden bedreigde Marvelyne Wiels zaterdag haar broer Aubert Wiels. Marvelyne is de belangrijkste vertegenwoordiger van Curaçao in Nederland, Aubert was ooit haar partijgenoot bij Pueblo Soberano (‘Onafhankelijk Volk’). Hij verliet de partij na de moord op hun broer Helmin Wiels, tegen wiens moordenaars vorige week in Willemstad een indrukwekkende rechtszaak werd gevoerd.

Marvelyne Wiels haalt voortdurend onbegrijpelijke strapatsen uit: zij vervalste haar cv, intimideerde medewerkers en bedreigde journalisten. Zaterdag, tijdens een toespraak in het partijgebouw van Pueblo Soberano, toonde de minister opnieuw haar bokkensprongen, nu tegenover haar broer.

‘Er zijn mensen die liegen, ze worden net karkassen, ze krijgen horens, zij zijn zieke mensen, er zijn geen medicijnen voor hun, om gekke dingen te doen … Je weet dat ik veel meer weet dan dat, daarom moet je in de duisternis blijven leven.

Je moet in de schaduw blijven leven … Ik zeg je, ik ben meer vrouw dan een vrouw, ik ben meer vrouw dan jij een man bent, en ik ben meer vrouw dan een vrouw die jij kan krijgen.

Daarom moet je blijven kruipen, straks doet je auto het niet, ga kijken wie jou kan helpen … Je doet wat je wilt, één ding weet ik, dat Kooyman morgenochtend om zeven uur geopend is, ga je touw halen.’

(Vertaald uit het Papiaments, ‘Kooyman’ is een soort doe-het-zelf zaak op Curaçao.)

- Advertentie -

Ik ben een politicus in Nederland, ik ga niet over de politiek op Curaçao. Zeker niet in de partij Pueblo Soberano en al helemaal niet binnen de familie Wiels.

Maar ik heb wel zorgen over de verhoudingen binnen het Koninkrijk. Marvelyne Wiels is lid van de Rijksministerraad, onder voorzitterschap van premier Rutte. Als gevolmachtigde minister is zij ook de belangrijkste vertegenwoordiger van Curaçao in Nederland. In deze functie moet zij bemiddelen tussen onze landen en proberen problemen te voorkomen. Vriend en vijand zullen het wel eens zijn dat Marvelyne Wiels hiervoor niet de juiste persoon is.

Premier Rutte, de voorzitter van de Rijksministerraad, lijkt geen enkele moeite te doen om Marvelyne Wiels weg te krijgen en ook premier Asjes van Curaçao blijft haar voortdurend de hand boven het hoofd houden.

Als ik mensen op Curaçao vraag waarom, krijg ik telkens hetzelfde verhaal: na de moord op Helmin Wiels zou Marvelyne Wiels premier Asjes in het zadel hebben geholpen, in ruil voor de functie van gevolmachtigde minister.

- Advertisement -

Een ander verhaal wil dat de coalitiepartijen de regering op Curaçao koste wat kost in het zadel willen houden, bang als zij zijn dat Gerrit Schotte opnieuw aan de macht komt, de oud-premier die verdacht wordt van banden met de maffia.

Op Curaçao doen altijd veel verhalen de ronde, je weet nooit wat je precies moet geloven. Maar wat ik wel weet, is dat het met Marvelyne Wiels zo niet verder kan, dat haar touw de politieke verhoudingen steeds verder in de knoop trekt.

Premier Rutte of Koninkrijksminister Plasterk, iemand zal eens een goed gesprek met haar moeten hebben. Premier Asjes van Curaçao of Alex Rosaria van coalitiepartij PAIS, iemand zal toch eens de bok in het hok moeten krijgen.

Ik ben ook best bereid om eens een kopje thee te gaan drinken, maar twijfel of dat de goede verhoudingen veel dichterbij zal brengen.

Ronald van Raak

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en woordvoerder Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Bron: The Post

Zie ook: Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. Het taalgebruik hoort bij veel mensen en Wielsjes in het bijzonder. Niet voor niets waren er een aantal in de Caprilles opgesloten.

 2. die vrouw is totaal gestoord.
  als je het taalgebruik leest, kan je geen andere conclusie trekken dan dat het een heks is.
  Asjes bedankt voor het voordragen van deze laag bij de grondse dame.
  Ik heb echt diepe medelijden met de weknemers op het Curacao huis.

 3. Strak plan van de heer Van Raak, kopje thee gaan drinken met Marvelyne Wiels. Uit veiligheidsoverwegingen raad ik hem aan een valhelm te dragen.

  Ik hoor hem al de knellende vraag stellen: excellentie “het touwtje”?
  Is dat bedoeld om op zolderkamertje een eind te maken aan iets wat onherstelbaar is of moest uw broer gaan touwtjespringen of wil u met uw broer touwtje gaan trekken om een nog lucratievere baan binnen de overheid van Curaçao.

  Het zou een leuk gesprek kunnen worden. Dat niemand er een touw aan kan vastknopen is bijvoorbaat duidelijk..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -