28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 14:19

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Curacao kan het niet op eigen kracht, niet voor en niet na de coronacrisis

Door dr. Jan Huurman

Dr. Jan Huurman, arts M&G, was Inspecteur Gezondheidszorg op Curaçao van 2012-2013 en later Inspecteur-generaal Volksgezondheid van 2017 tot 2019.

De wereldwijde coronacrisis treft het geïsoleerde eilandstaatje Curaçao keihard. Niet zozeer vanwege de ziekte zelf, maar door de effecten van lockdown en sluiting van inkomend toeristenverkeer. De toch al kwetsbare eenzijdige economie ligt vrijwel stil. Noodhulp vanuit het zusterland Nederland is essentieel om te overleven, en is inmiddels – feitelijk in de vorm van een gift – toegezegd.

Naast de hulpgoederen die via de lucht en het water dit eiland bereikten en zullen bereiken, is dit een uitdrukking van solidariteit die binnen het Koninkrijk normaal dient te zijn, en dat gelukkig nu ook is. Dat gezegd en geschreven hebbende is het zaak de ogen niet te sluiten voor de situatie ná de huidige crisis. Het incident van een toevallig (?) opspelend virus mag niet de rookwolk zijn die de structurele problemen van Curaçao verduistert.

- Advertentie -

Laten we er geen doekjes om winden: het gaat slecht met Curaçao, steeds slechter. Het keerpunt was het losmaken uit het Antillenverband, nu bijna 10 jaar geleden. Sinds 10-10-‘10 is de economie in een neerwaartse glijvlucht beland, is een populaire politicus vermoord, en zijn drie leden van het eerste kabinet sinds de autonomie veroordeeld, waarvan één vanwege corruptie, één vanwege betrokkenheid bij de genoemde moord en één vanwege een mondkapjesaffaire (hoe ironisch in de huidige tijd…).

Kabinetten daarna hebben nagelaten noodzakelijk structurele verbeteringen door te voeren, uit onwil of onmacht.

Op het terrein waar ik iets van weet (de gezondheidszorg) zijn minstens drie belangrijke faaldossiers aan te wijzen:

1) het nalaten van invoeren van de voorkeur voor generieke geneesmiddelen, met als pijnlijk offer in totaal meer dan 300 miljoen gulden extra kosten in de laatste tien jaar;
2) het niet van kracht laten worden van de Landsverordening beroepen in de gezondheidszorg (Lvo BIG), waardoor kwaliteitshandhaving is gesaboteerd;
3) het nalaten van registreren van de doodsoorzakenstatistiek vanaf 2007, waardoor Curaçao een essentieel stuurinstrument ontbeert. Alle verantwoordelijke politici sinds 10-10-‘10 waren en zijn op de hoogte van deze missers, maar hebben nagelaten (tijdig) op te treden.

- Advertisement -

De grootste fout is waarschijnlijk het bouwen van een onbetaalbaar nieuw ziekenhuis op een te dure en logistiek bizarre plek. De extra kosten van het CMC (60 tot 80 miljoen per jaar) zullen ten koste gaan van preventie en de eerste lijn, of via premieverhoging door de bevolking worden opgebracht.

Dit somber stemmende verhaal wordt bevestigd door de recente promotiestudie van Soraya Verstraeten, het hoofd van het Volksgezondheidsinstituut Curaçao. Op basis van een imposante hoeveelheid gegevens toont zij aan dat Curaçao het slechter doet sinds 10-10-‘10, slechter dan Aruba, en slechter dan eilanden in het Caribisch gebied die een hechtere band met het moederland hebben behouden. De gezondheid is slechter en de gezondheidszorg presteert minder dan elders.

Het effect is een aanmerkelijk verlies aan levensjaren. Kort en bondig: Curaçao heeft mensenlevens geofferd omwille van de autonomie. Toen ik in 2013 de eerste keer noodgedwongen het eiland verliet – in hetzelfde weekend dat Helmin Wiels werd vermoord – was ik nog redelijk optimistisch over de toekomstkansen van een min of meer zelfstandig Curaçao.

Wie in Google de termen ‘Curaçao’, ‘Huurman’ en ‘Maffia’ intikt, kan het Volkskrantartikel lezen dat ik in diezelfde meimaand schreef. Nu, na een tweede periode bij de Inspectie Volksgezondheid en op basis van de ontwikkelingen sindsdien, ben ik aanmerkelijk pessimistischer. De raffinaderij ligt stil, en het zijn alleen de onverbeterlijke optimisten die nog rekenen op een nieuwe start.

Met de huidige olieprijs en de wereldwijde recessie die nog jaren zal aanhouden, is dat illusoir wensdenken. De andere kurk onder de Curaçaose economie, het toerisme, ligt nu voor 100% plat, en zal ook nog heel lang onder het eerdere niveau blijven.

De gekozen coronastrategie – gericht op een minimum aan besmettingen en – als effect een heel lage kudde-immuniteit, maakt het lastig, zo niet onmogelijk om de toeristeninstroom op gang te laten komen voordat er een effectief vaccin is. Dat zou betekenen dat Curaçao nog minstens een jaar een ‘Isla Inutile’ zal blijven. Veroordeeld tot de hand ophouden bij Europees Nederland.

En dan, na dat komende jaar? Terug naar het normaal van na 10-10-‘10 en voor Covid-19? Dat zou een ernstige fout zijn, en de lessen miskennend die zowel het proefschrift van Soraya Verstraeten als de huidige crisis ons leren. Doorgaan in de huidige staatkundige constructie binnen het Koninkrijk is letterlijk en figuurlijk uiterst ongezond.

Curaçao heeft bewezen het niet aan te kunnen, zelfstandig functionerend op een schaal kleiner dan een stad als Nijmegen, geïsoleerd en omgeven door een grote hoeveelheid water. Ja, een kleine elite profiteert van de ruimte die binnen de buitengrenzen van defensie, kustwacht en rechtspraak is gecreëerd – kijk naar de buitensporige winsten van importeurs van merkgeneesmiddelen en kijk naar de exorbitante salarissen van directeuren van overheids-nv’s – maar de gewone bevolking betaalt de rekening: in hoge lasten en een slechte gezondheid.

Curaçao kán doorgaan op de oude voet en autonomie boven gezondheid en gezonde economische ontwikkeling stellen. Of er wordt gekozen voor geluk en welzijn van de meerderheid van de inwoners. Dat zou mijn advies zijn: bewoners van Curaçao, geef de fictie van autonomie op en wordt – net als Bonaire, Statia en Saba – een gemeente van Nederland. Het alternatief is verdere neergang, richting de situatie op Haïti.

Jan Huurman, arts M&G, was Inspecteur Gezondheidszorg op Curaçao van 2012-2013 en later Inspecteur-generaal Volksgezondheid van 2017 tot 2019.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

49 reacties

 1. @Ambicil: hoezo moet ik dan mijn smoel houden.

  Ik kan je echt niet volgen.

  Ik zit hier goed. Ik moet niks wat ik niet wil en mag alles wat ik wel wil.

 2. @Ambulant: mijn dochter is geen kind. Het is een jong volwassene die goed weet wat ze zelf wil. Daarbij, als ze mij zou vragen of ze terug moest keren naar dit eilandom te werken,dan zou ik haar dat ten zeerste afraden.

  Maar gelukkig hoef ik daar niet voor te vechten. Die wijsheid heeft ze zelf al.

 3. Nee ik begrijp het niet.
  Het betekend alleen maar dat we onze kinderen in de steek laten.
  En dat we niet bereid zijn om te vechten

 4. Ik begrijp de dochter van La Stiwz.

  NL en Europa bieden zo veel meer dan Curaçao, qua werk maar ook culture, uitgaan, restaurants, reizen, shoppen enz.

  Voor de prijs van een retourtje Curaçao – Bonaire vlieg je heel Europa door.

 5. @Imbilant | 17 april 2020 om 01:39 |
  “…Nee Stawitz…Die yu corsow wil dol graag terugkomen….”

  Volgens mijn dochter van de lichtingen 2015-2016-2017 VWO Radulphus nog geen 5%.
  Dat noem ik niet dolgraag.

  En nee Imbilance, ik weet niet wat je bedoelt. Ik kan zo krom niet denken.

 6. Zo triest.
  Daar moeten we er over moeten nadenken.
  Nadenken wat we hebben gecreëerd met ons allen.
  Want het is nooit 1.. het is altijd meerdere.
  Iedereen doet mee. Nou verander dat.
  Voor je kinderen. Dat is wat je bent.
  Ik ben trots op mijn kinderen
  Jullie ook ?

 7. Stawitz.
  Ja dus je weet precies wat ik bedoel.
  Maar we hebben ze hard nodig.
  De enige manier om Curacao om te vormen. Met hart.
  Ik heb 2 geboren kids (Maar ik heb meer kids waar ik voor vecht) hier die naar Nederland gaan ook en waarschijnlijk dan ook nooit meer terug komen.
  Dat is shame on us.
  Dat is shame on us.

 8. @Ambuvalent: onze dochter studeert nu enkele jaren in Nederland. Is hier op het eiland opgegroeid. Ze heeft nog wekelijks contact met oud klasgenoten van het VWO. Van haar eigen jaar en ook van het jaar daarvoor en daarna.

  Volgens onze dochter willen van die hele groep (ongeveer 50), er twee misschien terug naar Curacao. Die andere 48 (inclusief onze dochter) willen er nog niet aan denken.

 9. Nee Stawitz…
  Die yu corsow wil dol graag terugkomen.
  Maar de emotie van de tegenwerking.
  Het Makamba pretu syndrome.
  Dat is wat mensen tegen houd.
  De weerstand tegen wat je hebt geleerd daar.
  Gaat tegen het gevoel in van onderdrukking en minderwaardigheid gevoelens.
  Nou als Obama president kan worden en Baden Powell de top leger leider, we films met Morgan Freeman als heel erg aannemelijk zien. Dan zegt t alles niet.
  T zit niet in kleur t het zit in presentatie.

 10. Nee Stawitz…
  Die yu corsow wil dol graag terugkomen.
  Maar de emotie van de tegenwerking.
  Maar het Makamba pretu syndrome.
  Dat is wat mensen tegen houd.
  De weerstand tegen wat je hebt geleerd daar.
  Gaat tegen het gevoel in van onderdrukking en minderwaardigheid gevoelens.
  Nou als Obama president kan worden en Baden Powell de top leger leider, we films met Morgan Freeman als heel erg aannemelijk zien. Dan zegt t alles niet.
  T zit niet in kleur t het zit in presentatie.

 11. @Just saying: ook al niet je de in het buitenland gestudeerde YdK vast aan de vliegtuigstoel, als deze op Hato aankomt loopt hij linea recta door naar departures en pakt het eerste vliegtuig terug.

 12. Zo is het precies, ze kunnen het niet konden het niet en zullen het ook nooit kunnen.
  Nl zal altijd moeten bijdragen wat naar mijn mening niet kan. Eigen Griek ophouden en stoppen het toko den toko.

 13. Een piraten eilandje trekt ook Piraten aan.
  Ja we ondersteunen het zelf ook.
  Corruptie is net als de Caracasbaai weg file
  Iedereen zoekt allemaal zijstraatjes en voor andere te komen en als dat lukt worden ze er gewoon tussen gelaten ook.
  Terwijl als iedereen nu gewoon een keer door rijd op de rechtuit weg en de overheid niet op dwaze punten bottlenecks creëert en de doorstroom een beetje bevorderd dan is er dus geen file.

 14. ….”Kom op mensen, jullie weten dondersgoed dat diefstal en oplichting de nationale sport is op curaçao. Het is zo gewoon dat ook de import makamba’s er gerust aan mee doen”…..

  De import makambas zijn zeker niet roomser dan de Paus. Kijk maar naar bepaalde RA’s van het gelijknamige accountsbureau.
  Wat ik de import makambas wel toe kan dichten is dat ze over het algemeen wat punctueler en georganiseerder zijn en zich wat beter aan afspraken houden.

  En dat roven en meeplukken uit de ruif wordt net zo hard gedaan door brave juristen, RA’s, consultants, expats en lokaal.

 15. Het is mooi om te lezen hoe iedereen de overheid beschuldigd van diefstal en zakkenvullerij zonder naar zichzelf te kijken. Kom op mensen, jullie weten dondersgoed dat diefstal en oplichting de nationale sport is op curaçao. Het is zo gewoon dat ook de import makamba’s er gerust aan mee doen. Waarom denk je dat die Hollanders het zo lekker vinden hier? Kansloze kluit is het, en hoe verder we afzakken hoe erger het zal worden. Heerschappij met een ijzeren vuist zal deze maatschappij goed doen.

 16. We hebben geen makamba nodig, ze doen meer kwaa dan goed.
  Ze kijken naar hun belangen wanneer er hulp is gevraag die Korsou moest krijgen.
  Ander kant slechte politiek zo als PAR MAN PIN enz.
  Hebben geld meer verdeeld vol corruption, laat pueblo maar voor betalen uitdraiien terwijl er niks meer is te plukken.
  Weg met makamba, weg met mafia politiek zoals PAR MAN PIN, en komen we vooruit, echt nieuwe jonge gezichten in politiek

 17. Als we dan toch aan een ‘nieuwe normaal’ moeten werken haal dan YDK terug uit Nederland (of andere landen) die daar hebben gestudeerd en de nodige werkervaring hebben opgedaan. Laat hen de plaatsen van de huidige ‘elite’ innemen dan kunnen we van daaruit werken aan het ‘nieuwe normaal’. We hebben dan inderdaad misschien geen makamba’s nodig. Al zou het naar mijn mening beter zijn om mensen op inhoud te beoordelen in plaats van op uiterlijk.

 18. Nee we hebben hier geen makamba’s nodig. Dream on. Laten we dan ook de eer aan onszelf houden en geen enkele steun, financieel en in natura meer van de makamba’s te vragen en accepteren.

  Eens kijken hoe lang we het zonder de makamba’s en makamba hulp volhouden. Kijkend naar de huidige crisis en naar de afgelopen jaren is dat minder dan 1 maand.

 19. …….”Wat mij betreft heb je gelijk, het hoeven geen makamba’s te zijn:” Mensen met eer en geweten en competenties “, dat is genoeg……[email protected]

  Mooi gezegd @Dislect.
  Helaas is de realiteit dat wij een economie van amper 3 miljard (USD) hebben, en NL een economie van 900 miljard USD.
  Bovendien hebben we een schuldquote van 90%

  Wat we priducerennin een jaar daarvan staan we 90% in het krijt door o.a. roof politici en hun vrienden die elke 4 jaar denken: awor ta nos turno! De zak van San Nicolas uit den Haag is weer vol, plukken en pakken wat je pakken kunt.

  Dus ja, wat mij betreft geef ik volmondig toe dat we zonder de makamba afzakken tot een typisch derde wereld land a la Haiti, Liberia of Siera Leone.

 20. We hebben geen makamba’s nodig.
  Opzouten.
  Wat mij betreft heb je gelijk het hoeven geen makamba’s te zij mensen met eer en geweten en competenties dat is genoeg. Maar mogen het duidelijk zijn dat onze elite deze kwaliteiten niet bezit en daarom moeten wiebberen

 21. …..”Professionals die het land vooruit willen helpen worden categorisch weggepest. Het doorvoeren van verandering brengt vaak het falen van de huidige orde aan het licht”….

  Vooral dat laatste!
  Het visualiseren van het falen , zichtbaar gemaakt door expertise van buiten! (HNO + CBCS + KPC)
  Ondanks de internaionale wereld salarissen presteert men op troostprijsniveau, maar tegen hoofdprijs salarissen.

  Expertise van buiten wordt verguist, lange tenen en grote verwende mond.

  We zijn verwend doordat we Altijd weer alles krijgen als we gaan roepen dat we in het verleden zo geleden hebben onder het koloniale juk

  Dan wordt de zieligheidskaart getrokken, en moet nl helpen uit genade

  Argumentum ad misericordiam

 22. Professionals die het land vooruit willen helpen worden categorisch weggepest. Het doorvoeren van verandering brengt vaak het falen van de huidige orde aan het licht. En liever behoudt men dan de status quo. Het gebeurt overal binnen de overheid. Vervolgens worden de vriendjes uit het eigen netwerk weer binnen gehaald die niets kunnen maar wel goed ‘luisteren’ naar hun opdrachtgever. Als Rhuggenaath oprecht wil dat de groeistrategie Curaçao vooruit gaat helpen (en dat hoop ik echt) dat moet hij bereid zijn om bepaalde functionarissen te vervangen en tevens kritische medewerkers (ambtenaren/consultants) in te zetten die ons mooie eiland op de eerste plaats zetten en niet hun eigen inkomen.

 23. @Ambulant: man schrijf eens een keer wat duidelijker.
  Wat wil je nu zeggen.

  Ik zou volgens jou gezegd hebben:
  1: dat er geen overlijdenstatistieken zijn
  2: dat ik je deze statistieken nog een keer moet sturen.

  Als ik gezegd zou hebben dat ze er niet zijn kan ik ze ook niet gestuurd hebben.
  Als ik ze gestuurd heb zijn ze er.

  Je zit beide te beweren. Ze zijn er niet en ik heb ze gestuurd.

 24. …..”We hebben ook het hoogste aantal huisartsen met gekoppelde botica.s en medicijn gebruik ter wereld”…

  De boticas, met daaraan gekoppelde receptenfabrieken is één van de redenen waarom de SVB, naast uitermate zwak AO/IC infrastructuur, uitgehold wordt

  Onlangs is dit thema ook door Minister Suzy Camelia Römer aangestipt, (dat is dan weer positief) de miljoenen die door doctoren gemaakt worden.

 25. Het probleem is niet zo zeer de kunde van de artsen, goede Artsen zat die hier willen komen werken, maar het ontbreken van een structuur en echte controle.
  En wat je wel en niet kan doen op een peip klein eiland ziekenhuisje.
  Met nu een extreem overdreven nieuw waterhoofd.

  Met andere woorden er is geen beleid. En dat CMC gedrocht is daar helemaal het voorbeeld van.
  En als dat wel een beetje wordt ingesteld dan stuit dat op allemaal tegen werking.

  De vriendjespolitiek cultuur van gevestigde specialisten die zichzelf indekken tegen (tijdelijke) nieuw komers.

  Artsen die worden beschermd die erom bekend staan losse aanraak handjes te hebben of artsen waar het overlijdens percentage de pan uit rijst.

  Statistiek wordt omzeild. Je wordt geopereerd op de ok en overlijd op een verpleegafdeling.
  Waaraan… tja hartstilstand.
  Dat is wat hij bedoelt.

  Het is ook gewoon commerciële specialisten kassa.
  We hebben ook het hoogste aantal huisartsen met gekoppelde botica.s en medicijn gebruik ter wereld.

  Super mooi maar Piraten eilandje.

 26. Neem de geneeskunde eens in sommige landen zoals Cuba. Daar werd door de invoering van de verzorgingsstaat met zijn voorzieningen voor geneeskundige zorg gewaarborgd dat artsen en ziekenhuizen iedereen ter beschikking zouden staan, ongeacht de financiële status van de patiënten, en dat alles…..gratis. Zelfs sommige van de ontwikkelingslanden zijn erin geslaagd het gezondheidspeil voor hun burgers te verbeteren, nadat zij het voorbeeld van Cuba hebben gevolgd. Erkentelijk is ook het feit dat enkele ministeries van volksgezondheid in de derde wereld erin geslaagd zijn, in een voor iedereen beschikbare primaire gezondheidszorg te voorzien tegen een prijs die hun land kan betalen. Daarnaast, op Cuba is een opmerkelijke vooruitgang geboekt bij het terugdringen van de zuigelingen- en kindersterfte, en volgens een betrouwbare wereldse peiling leven Cubanen langer dan vóór het communisme. Cuba beschikt over de beste artsen ter wereld momenteel. Alle, maar alle ziekenhuizen hebben hun eigen (verplichte) laboratorium met top laboranten waar de beste medicijnen worden gemaakt. Gratis voor alle Cubanen en zelfs toeristen, en betaalbaar voor de rest van de wereld. De beste artsen ter wereld zijn Dokter Voeding, Dokter Rust en Dokter Vrolijk, en de beste Cubaanse medicijnen luidt een Cubaanse motto. En juist dáárom heeft Italië de 50 (vijftig) “vrijwillige” artsen met open armen ontvangen, terwijl Amerika voor het nakijken heeft. Het onmogelijke op medisch gebied is mogelijk op Cuba. En juist daarom wordt Fidel op handen gedragen ondanks dat hij er niet meer is, want ondanks het communisme heeft Cuba onvoorstelbare stappen gedaan op medisch gebied waarvan de hele wereld jaloers op is. Dus Nederland, neem een gok en haal enkele artsen hier voor het volk, want daar(Cuba) praten zij regelmatig over Olanda (Nederland) con sus zapatos de madera y sus tulipanes. (Met zijn klompen en zijn tulpen)

 27. Independiente roeperts hebben zelf vaak containers vol familieleden zitten in NL voor studie, bijstand, sociale woningen etc.

  En maar roepen dat alles véél beter zal gaan als de laatste makamba van het eiland vertrokken is ennwe ons eigen paspoort met een grote yuana en divi divi boom ipv een leeuw en een kroon.

  De realiteit is dat de lokale oproerkraaiers de macht van het getal mee hebben.
  De macht van het getal omdat ze aan identiteitspolitiek doen.
  Stem op mij, want je lijkt op mij.
  En een lijsttrekker die op je lijkt, is beter voor je.
  Na bussenvol volksmenners zoals de Wielsen, Godetts en Martina’s en Marias die stuk voor suk aan identity politiek deden, moeten de ogen wel open zijn gegaan.
  Onze eigen leiders zijn grote rovers.
  Kies voor integriteit en principes, en niet voor kleur of cultuur
  Helaas blijft er dan heel weinig over.

 28. Indepen
  Dat komt ondat Cuba zelf goed onderwijs kan verzorgen en dat voldoende afgestudeerden studenten daar blijven.
  Wij kunnen dat niet en slimme studenten komen niet meer terug om dat nederland zo.n ongelooflijk k land is. Vol met hele erge mensen en het is er k geregeld en vol met stomme politieke sukkels en dieven. En wij een veel aantrekkelijker alternatief kunnen bieden. Toch…
  Of wij zijn alleen aantrekkelijk voor dieven en oplichters.
  Omdat we nouwelijks controle hebben en alles slikken en meedoen.
  Onafhankelijkheid is moeten accepteren dat het een zooitje wordt.
  Lang leve de coronadictatuur en independentie.

 29. …..”Omdat de EU landen al jaren lang miljarden kwijt zijn aan de Italianen.”……

  Priceless @ Brian S.

  Family dinasty Cuba laat haar eigen mensen met het minimale rondkomen terwijl de despotische elite daar n weelde leven.

 30. Toen Italië onder coronacris zwoegde heeft de Caribische eiland van Cuba eerder hulp aangeboden dan enig Europese land in de Unie, hoe is dit mogelijk?

  Omdat de EU landen al jaren lang miljarden kwijt zijn aan de Italianen..

 31. Een vraag; heeft en hebben de uitdaging(en) van het “op eigen benen staan” Curacao geholpen snel volwassen te worden???. Andere vraag: Kan Curacao alleen als het op eigen benen staat volwassen beslissingen nemen of verantwoordelijkheidsgevoel aan de dag leggen? Beslist niet. No no no. Eenvoudig het ouderlijk huis (Nederland) verlaten, bood geen garantie voor een geslaagde overgang naar de volwassenheid. Evenmin betekende thuis (bij Nederland) blijven wonen dat men dan niet volwassen wordt. Voor Curacao die uit huis (Nederland) ging om onafhankelijk te zijn, draait het er in werkelijkheid op uit dat zij zowel financieel als emotioneel onafhankelijk wordt van Mamma. Anderzijds kon Corsow die verkoos toch thuis te blijven zich tot evenwichtige volwassenheid ontwikkelen met verantwoordelijkheidsbesef én ondersteunt door mom. Maar neen hoor, geen van beide lukte. Het keerpunt was het losmaken uit het Antillenverband, nu bijna 10 jaar geleden, zoals Jan Huurman hier verklaart, plus daarvóór (1969) het wegjagen op brute wijze van de macamba’s van ons eiland die zoveel voor ons betekende. En kijk, na hun vertrek heeft de armoede razendsnel toegeslagen en heeft Corsow overvallen als een bandiet. Maar de Curacaose regering heeft zichzelf misleid, zodat het in zijn hart dacht dat alles in orde is met het eiland. Zij zagen dat het voor de wind ging met het eiland daarvóór en dachten dat zij het zelf konden doen. Mis poes. De regering krijgt het loon der luiheid nu, en het arme volk lijdt eronder . De verdere rampzalige gevolgen zullen spoedig optreden voor het voor ons ooit een zo’n dushi Corsow………………………………….met dank aan de regering.

 32. Huurman heeft volkomen gelijk.

  Wat mij betreft zijn er twee thermometers voor het bestuurlijk failliet van Curacao, en dat zijn mafiameid Stella van Rijn en beroepsprofiteur Tilly Pikerie.

  Zo lang zij op de payroll van ons (ei)land staan zijn wij bestuurlijk failliet.

 33. Normaal gesproken als een contract wordt ontbonden, gebeurd dat tegen betaling van een hoge schikking waarbij de ex medewerker moet tekenen geen uitlatingen meer tegen de ex werkgever te doen.

  Het lijkt alsof de minister in dit geval verzuimd heeft om dat in de schikking op te nemen.

  Wat Huurman hier noemt over registratie geldt niet alleen voor de gezondheidszorg.

  Op Curaçao wordt weinig geregistreerd en geautomatiseerd want alles is gericht op het korte termijn denken, nu cashen, later zien we wel.

 34. Kiezen voor gemeente te worden van Nederland of een Haïti worden, het klinkt als een bedreiging. Wat het mij meest verbaasd is dat dhr. Huurman een paar aspecten over het hoofd heeft gezien en het gaat hierbij om EU aanpak van de coronacrisis. Toen Italië onder coronacris zwoegde heeft de Caribische eiland van Cuba eerder hulp aangeboden dan enig Europese land in de Unie, hoe is dit mogelijk? Later heeft tenminste Duitsland zijn hand over de hart gestreken en mogelijk gemaakt dat Italiaanse patiënten ook behandeld kunnen worden in Duitsland wat ook het geval is voor Nederlandse patiënten. Klopt Curaçao zal niet ontkomen dat zeker extra fondsen nodig zijn om de economie op te bouwen, waren we onafhankelijk land hadden bij IMF en Wereld bank kunnen aankloppen. Waarom kan een Singapore niet als voorbeeld gebruikt worden voor Curaçao omdat we in Caribische gebied zitten? Waarom kan Cuba wel ook een arme land die notabeen door economische sancties van de VS heeft geleden sinds de 1960 nog steeds goede medische specialisten wereld wijd inzetten? En ja, Curaçao kan ook veel leren van Cuba zeker vwb medische kennis en dienstverlening, als ook Nederland maar zonder onze autonomie in te moeten leveren. Of is Nederland van plan zijn autonomie op te leveren voor een sterkere EU of bij partijen waar geleend moet worden om zijn eigen economie in staand te houden? Ook niet onbelangrijk in Nederland hebben ze liever dat we uit de Koninkrijk zo snel en vroeg mogelijk stappen, want Caribische (Allemaal ABC & SSS) eilanden wordt gezien als kosten post, gehoor aan echte solidariteit moeten we niet verwachten. Wat nu gaande is puur voor de bühne en niet te vergeten op de eilanden zijn nog genoeg Europese Nederlanders waarvoor Nederland dient te zorgen dus daarom al de hulp. Ook op Curaçao zal Cubaanse medisch specialisten ingezet gaan worden hoe ironisch is dit! Van de ene Caribische eiland voor een andere Caribische eiland, tijd om ieder hands on board te zetten en e politieke opportunisme opzij te zetten, mensen levens zijn belangrijker!

 35. …….”het niet van kracht laten worden van de Landsverordening beroepen in de gezondheidszorg (Lvo BIG), waardoor kwaliteitshandhaving is gesaboteerd”……..

  Vandaar dat het kan gebeuren dat buiken 5x open worden gesneden door chirurgen om een fout te “maskeren”

  Het is dat de anaestesist weigerde mee te werken na de 6e x waardoor de persoon uiteindelijk doorverwezen is.

  En zo zijn er zoveel medische zaken die door aan falend interne controle systeem worden gemaskeerd. Net de overheid die medische entiteiten. $ komt op plaats 1

 36. “Nou, wachten op de makamba bashers.”
  Kut makamba die Huurman! Als je het hier niet naar je zin hebt, ga dan gewoon terug naar Nederland!

 37. Post Scriptum …..”zijn er verschillende lokale Register Accountants op hun vingers getikt”….

  Met lokale Register Accountants wordt uiteraard bedoeld: Accountants die op Curaçao werkzaam zijn. Dit kunnen zowel “Nederlandse als van het eiland afkomstig zijn. In beide groepen zitten er goede maar zeker ook minder goede. En de NL register Tellers doen net zo hard mee met de lokale nationale hobby, vreemdgaan, snèks aflopen of zelfs harder als de lokale,! En met jaarrekeningen ondertekenen die niet deugen

 38. ……”Sinds 10-10-‘10 is de economie in een neerwaartse glijvlucht beland, is een populaire politicus vermoord, en zijn drie leden van het eerste kabinet sinds de autonomie veroordeeld”……

  En is er een bankdirecteur opgesloten, Een Bank president de laan uitgestuurd, een Register Accountant veroordeeld tot het restitueren van miljoenen honoraria, een Consultant opgesloten vanwege smeergeldzaak, zijn er verschillende lokale Register Accountants op hun vingers getikt. Is er een advocaat geweest die de eerbaarheid van het advocatengilde heeft geschonden door zijn principes even in de ‘vries’kast te leggen. En heeft een amicale Bank openlijk witwassen gefaciliteerd.

 39. …..”Alle verantwoordelijke politici sinds 10-10-‘10 waren en zijn op de hoogte van deze gezondheidszorg missers, maar hebben nagelaten (tijdig) op te treden”……

  Het lijkt er de schijn van te hebben dat kritische wetgeving buiten de deur wordt gehouden, omdat de zittende elite daar geen baat bij heeft ( lees= in de weg wordt gezeten)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -