Opinie | Bloed Tambu

Opinie George Lichtveld | Bloed Tambu | Persbureau Curacao

Via de (social) media heeft het consulaat van Venezuela te kennen gegeven op woensdag 10 mei as wederom de ‘dia de la Afrovenezolano’ te vieren, een jaarlijks terugkerend evenement dat dient als een soort ode aan alle Venezolanen met Afrikaanse roots.

Het programma bestaat uit ondermeer over een aantal presentaties over de Afrocaribische cultuur, wat declamaties en een tambu (tambor) voorstelling. Dit alles in het kader de de culturele samenwerking tussen beide landen.

Dia de la Afrovenezolanidad | IVCC

Het is ontstellend dat onder de huidige omstandigheden waarin Venezuela verkeert, een land aan de rand van een burgeroorlog gebracht door een naar dictatuur neigende regering, het Venezolaanse consultaat alhier meent een kultureel feestje te moeten bouwen. Er valt niets te vieren wat Venezuela betreft, elke aktie die deze banale regering meent te moeten uitvoeren om bepaalde bevolkingsgroepen in het zonnetje te zetten staat in schril kontrast met hun beleid van politieke onderdrukking, vervolging van politieke opponenten en flagante schendingen van mensenrechten die aldaar elke dag maar weer plaatsvinden.

De huidige Venezolaanse regering heeft duidelijk bewezen geen enkel respect te hebben voor de menselijke waardigheid, het volk lijdt honger, er is een groot gebrek aan medicijnen, politieke tegenstanders worden opgepakt en gemarteld. En de president staat voor de televisie vrolijk zijn salsa kunsten te vertonen terwijl in de straten van Caracas veldslagen gaande zijn tussen demonstranten en oproerpolitie. Die veldslagen hebben totnutoe 1700 gewonden en 38 doden opgeleverd.

Je moet goed gestoord zijn om je als president van een zwaar noodlijdend en ongelukkig land zo openbaarlijk intense minachting te tonen voor het volk. Vrolijk dansen terwijl de bevolking ten onder gaat aan een zich steeds meer opdringende fatale dictatuur. Dit is al eerder gebeurd in de geschiedenis toen namelijk de Romeinse Keizer Nero lankmoedig op zijn luit stond te spelen bij het aanschouwen van afbrandend Rome.

Onder deze extreme omstandigheden gaat de Curacaose bevolking geen feestje bouwen met Venezuela, wij doen niet mee aan een tambu waar bloed aan kleeft.

In dezelfde afro-caribische kultuur die het Venezolaanse consulaat met hun feestje wil uitdragen staat de tambu juist symbool voor vrijheid en rechtvaardigheid en symbool voor de trots en de waardigheid van de Afro-Caribische mens. De tambu KAN en MAG niet gebruikt worden als steun voor een dictatoriale narco-regering die mensenrechten met de voeten treedt en haar volk ten gronde richt.

Ik vraag daarom aan onze lokale tambu-groepen om niet aan dit evenement mee te werken en vraag alle genodigden om de uitnodiging af te slaan. Wij gaan geen feestje bouwen op de ellende van de Venezolaanse bevolking. Lokale tambu-groepen die hun stem willen laten horen zou ik willen voorstellen om op straat, voor het consulaat aan de Scharlooweg, op die bewuste dag hun tambus te laten horen geinspireerd door onze grootste voorvechter voor de mensenrechten van de Afro-Caribische mens, onze vrijheidstrijder Tula.

En alle Venezolanen die op het eiland verblijven zou ik willen vragen ook hun protest te laten horen en duidelijk te laten blijken dat zij niet achter het paaien staan van de Curacaose bevolking, deze smakeloze poging van het Venezolaanse consulaat is niet alleen misplaatst maar zelfs beledigend.

GEORGE LICHTVELD,
Curacao

13 Reacties op “Opinie | Bloed Tambu

 1. @Peter P schreef; “En ja dat zelfgenoegzaamde is gewoon een surinaams trekje. Geeft niets verder hoor, met Surinamers kan je ook lachen.”

  Inderdaad Peter p, ik heb dan ook vaak tezamen met Surinamers gebruld van het lachen. Maar ook heb ik vaak ‘om’ hen moeten lachen en soms heb ik ze hartelijk moeten uitlachen en bij tijd en wijle lach ik ze nog steeds uit vanwege diezelfde door jou geconstateerde zelfgenoegzaamheid.
  Je kunt ook stellen hun ‘enkel t.a.v. de Curaçaoënaars’ gewichtigdoenerij. 🙂

  Het is gewoon een feit dat het type Surinamer waar ik het nu over heb, (want ik kan het niet en mag het onmogelijk alle Surinamers aanrekenen opscheppers te zijn,) zich nergens anders ter wereld dan alleen maar op Curaçao gewichtig of interessant tracht voor te doen, en zich daarbij bovendien beter en slimmer waant dan de Kurazoleño. Dacht je dat Surinamers zich met die specifieke houding naar een van hun buurlanden kunnen begeven, of naar Brazilie, de Guyana’s of Trinidad tobago? Never, dat zullen ze niet in hun hoofd halen. In die landen zouden ze doodgewoon uitgelachen worden en als het moet op hun punt gezet worden ook nog. 😆
  Maar die Surinaamse gewichtigdoenerij ten opzichte van enkel de Curaçaoënaars heeft een geschiedenis, een oorsprong…

  Het is naar mijn mening niets anders dan een overgebleven koloniaal overblijfsel uit de tijd dat de Surinamers door Shell naar Curaçao zijn gehaald om te werken.
  Op Curaçao merkten de Surinamers dat het overgrote deel van de Kurazoleños, zowel de zwarten als de lichtgekleurden en blanken, de Nederlands taal niet goed spraken, nauwelijks verstonden enfin de nederlandse taal gewoon niet machtig waren. Maar ook dat weer heeft een geschiedenis, de Surinaamse taalgeschiedenis is namelijk een heel andere dan de Curaçaose, oftewel de Antilliaanse.

  Dus je kunt je misschien iets bij voorstellen Peter p, de Surinamers, zelf ook een gekoloniseerd volk, zich altijd minder voelend dan de Hollander, trouwens nog steeds. Wat betreft minderwaardigheidsgevoelens t.o.v. Nederlanders doen Antillianen niet onder voor Surinamers, beide door de Nederlanders gekoloniseerde bevolkingsgroepen hebben gemeen dat ze een behoorlijk minderwaardigheidsgevoel t.o.v. de Hollander hebben overgehouden.

  Anyway, dus de Surinamers die in tegenstelling tot de Kurazoleños wel de Nederlandse taal machtig waren voelden zich op een gegeven moment de meerdere tussen al die niet Nederlandssprekende Kurazoleños en andere bij de Shell werkzame buitenlandse arbeiders. Dus nu hadden zij, enkel vanwege het Nederlands, opeens ook een reden om zich superieur te wanen aan een andere bevolkingsgroep.. namelijk de Curaçaoënaars. :lol 😆 😆

  Doen ze onderling in Suriname ook hoor….het elkaar de maat afnemen over het Nederlands van bijvoorbeeld hun buren, andere kennissen, Hindoestanen, bosnegers, Chinezen etc. Een zeer racistisch land, en dan durven ze de Nederlanders van racisme te betichten…
  Dat is de reden dat er tot heden ten dage nog immer Surinamers rondhuppelen die oprecht menen betere en intelligentere mensen te zijn dan Antillianen.. De Nederlandse taal…

  A la fin a la fang, e kuenta a kaba.. 😆

 2. @mano

  Helemaal mee eens hermano !

  Omdat de zelfgenoegzaamde Lichtveld mooi kan schrijven en dezelfde evangelie preekt als de Mossel-sekte op dit forum, betekend nog niet dat hij gelijk heeft. Natuurlijk mag hij schrijven wat hij wilt. Hoe meer meningen en inzichten op dit forum, hoe beter. En ja dat zelfgenoegzaamde is gewoon een surinaams trekje. Geeft niets verder hoor, met Surinamers kan je ook lachen.

  El dia de la Afrovenezolano is een KULTURELE venezuelaans traditie dat elk jaar terugkomt ter ere van de de AfroCaribische Cultuur en is bedoeld voor IEDEREEN die dat leuk vind, ongeachte politieke voorkeur, geslacht, ras , leeftijd etc.
  Positief dat, ondanks alle ellende in Venezuela, het Consulaat het dit jaar toch gewoon weer organiseert en iedereen uitnodigt! Eigenlijk een compliment waard, mijnsinziens!

  Omdat Lichtveld president Maduro niet bepaald kan waarderen en van alles POLITIEK probeert te maken (net als zovelen doen op dit forum) en de boel probeert op te zwepen (ook een surinaamse eigenschap 😉 ) met zijn betweterige ingezonden stukjes, moet hij weten, maar zal mij een worst wezen.

 3. @Joop Savaneta,
  jammer dat je de eerste twee regels van mijn reactie niet hebt gelezen, ik heb namelijk nergens geschreven dat Lichtveld zijn mening niet mag ventileren en zeker niet alleen maar omdat hij van Surinaamse komaf is.
  Ik vind gewoon dat geen Curaçaoënaar zo arrogant en idioot moet denken iets aan de Venezolaanse tragedie te kunnen doen. Het is onze zaak NIET!!!! Het is een lachwekkende gedachte dat een Surinamer of een Kurazoleño, of zelfs een Hollander meent als een soort van Don Oiuchote tekeer te moeten gaan tegen de Venezolaanse regering.. 😆 😆

  Ik vind het dus behoorlijk belachelijk dat een Curaçaoënaar, in dit geval een Surinamer die zoals ik al eerder schreef de Kurazoleños middels z’n ingezonden stukken niet zelden denigrerend bejegend, zich met de situatie in Venezuela bemoeit.
  En daarbij de Kurazoleños die hij zo veracht nota bene oproept om niet mee te doen met een door het Venezolaanse consulaat georganiseerd cultureel gebeuren…

  Wie denkt de Curaçaoënaar, de Surinamer of de Nederlander wel dan dat hij is? ..in dit geval een Surinamer.. De Venezolanen kunnen het zelf wel hoor, ze hebben ons daarbij echt niet nodig!
  En daar blijf ik achter staan, ik neem geen woord terug.

 4. @Smidt,
  Brutale aap, hoe durf je te suggereren dat ik mijn alias zou moeten veranderen?! Hoezo is Mano eerder met Suriname te associëren dan met Curaçao, ben je soms van lotje getikt? Ik ken weinig of geen Surinamers met Spaanse voor en achternamen, hier op Curaçao is Mano van oudsher de of een afkorting van namen als Manuel, Manfredo etc., zo ook in LatinoAmerica! Bovendien heeft mano, ook van oudsher op Curaçao, dezelfde betekenis als bijvoorbeeld swa of vriend. Zo van, mano, konta bai…
  En kom hier niet doen alsof onder Surinamers niet altijd al het idee-fixe leefde en nog immer leeft, dat zij beter dan de Curaçaoënaar zijn! Het overbekende, t.o.v. de Antilliaan, Surinaams waanidee dat natuurlijk nergens op slaat! Dus bek houden over discriminatie!

 5. joop savaneta

  Ik begrijp niet waarom George Lichtveld op dit forum moet worden aangevallen en het lijkt er zelfs in dit geval op dat iemand, vanwege het feit dat hij over een Surinaamse achtergrond beschikt, zijn mening niet mag weergeven. Overigens vraag ik me dan ook nog een af wat er aan zijn opiniestuk mankeert. Jammer van die eeuwige persoonlijke aanvallen op elkaar in dit forum.

 6. Mano , discrimineer je de Surinamers ?
  En nog wat : ik associeer de naam Mano eerder met Suriname dan met Curaçao. Kies een ander alias.

 7. Ik vind dat George lichtveld in deze helemaal geen recht van spreken heeft, bedoel natuurlijk niet dat hij zijn mening niet mag ventileren, dat mag hij altijd.
  Maar ik betwijfel ten zeerste of de afro Curaçaoënaars en de Venezolanen zich door de zwarte Surinaamse George Lichtveld zullen laten inspireren. Een man die zijn afkeer en verachting voor met name de zwarte Kurazoleño nooit onder stoelen en banken heeft gestoken.. Ik snap trouwens niet waarom George Lichtveld meent te denken dat hij zich tegen de Venezolaanse regering moet afzetten, of het nou een goede regering is of een afgrijselijke…. Dat regelen de Venezolanen onderling zelf wel, geloof mij maar, daar hebben ze geen Curaçaoënaars noch de Nep-Curaçaoënaars voor nodig. 😆

 8. Abraham Mossel

  Het lijkt mij ook intresant om dit bericht te plaatsen in die andere “de in het bezit zijnde maffiakranten” met doordrenkte bloed foto plaatjes en loense/vervalstemedia berichten. weinig kans dat zij dit mogen platen van hun slavenbaas Gerrit de Raaf.

 9. Fred de Haas

  Je hebt helemaal gelijk, George. Zo’n consulaat moet onder de huidige omstandigheden door ieder weldenkend mens worden geboycot.
  Zou je niet een samenvatting van je artikel in het Papiaments willen vertalen en in de Ekstra zetten? Dan bereik je de mensen om wie het gaat.

 10. Pfffffffffff

  Prima artikel. Helaas, 90% snapt dit niet

 11. Sterk stuk van George Lichtveld, helaas aan dovemansoren gericht, want de niet door enige integriteit gehinderde Curacaoenaar speelt met zijn bands overal waar ze hem betalen, zoals we hebben gezien bij de sede van de MFK.

  Overigens, een ander goed stuk van George:
  https://knipselkrant-curacao.com//open-brief-aan-stella-van-rijn/

 12. Chavistas en Maduristas kunnen nergens naartoe, zelfs Raul Castro (Cuba) willen ze niet hebben daarom zitten ze nu in de puree en kunnen de macht niet meer inleveren.

  D. Trump zal binnenkort optreden tegen deze roversbende.

 13. Vraag het aan de boberano’s, die willen gewoon met maduro dansen hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *