28 C
Willemstad
• maandag 20 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Op paar incidenten na goed verloop Fuikdag

HomeMediaOp paar incidenten na goed verloop Fuikdag

Kustwacht en Citro:

WILLEMSTAD — Fuikdag is, op een paar incidenten na, goed verlopen. Zo omschrijven de woordvoerders van zowel de kustwacht als de zeereddingsorganisatie Citro het drukbezochte waterfestijn van gisteren. Gedoeld wordt op een incident met de ferry van Darwin Gregg, Krioyo Blue Curaçao. Deze boot raakte met ongeveer 200 man aan boord stuurloos toen de motor uitviel en daarbij meerdere vaartuigen raakte.

Advertentie

De ferry Krioyo Blue Curaçao raakte stuurloos en raakte hierbij meerdere boten.
De ferry Krioyo Blue Curaçao raakte stuurloos en raakte hierbij meerdere boten.

Hierbij zijn geen gewonden gevallen. De feestgangers konden ook dit jaar van optredens genieten, ditmaal voor het eerst op een groots opgezet podium op het water.
Gedurende de dag zijn er in totaal vier personen aangehouden in verband met vechtpartijen.
De kustwacht heeft de vaartuigen bij vertrek, bij Barbara Beach, actief gecontroleerd op de aanwezigheid van de benodigde scheepsdocumenten, het aantal personen aan boord en of men over de vereiste veiligheidsmiddelen aan boord beschikte, zoals zwemvesten.

Kustwachtwoordvoerder Roderick Gouverneur: “Zo zijn er tal van boten teruggestuurd omdat ze niet zeewaardig werden bevonden en moesten overbeladen boten – met te veel mensen aan boord – ook terug.”

Ook bij Fuik hebben soortgelijke controles plaatsgevonden.
In de ochtenduren heeft de Citro assistentie verleend toen een boot met zes opvarenden omsloeg.
Na vijf uur ‘s middags voer een boot op de terugweg op de rotsen bij Barbara Beach, ook hierbij heeft de Citro assistentie verleend.
Gouverneur laat weten dat de kustwacht met 40 man vertegenwoordigd was en dat in totaal 150 personen zich hebben ingezet om Fuikdag succesvol en veilig te laten verlopen.
De bezoekers konden rekenen op de hulp en aanwezigheid van: kustwacht, Haven Veiligheidsinspectie (HVI), Citro, politie, douane, brandweer, Ambulancedienst, Rode Kruis, Santa Barbara Security en afvalverwerkingsbedrijf Selikor. “Er is de hele dag door medische hulp verleend. Het ging hier vaak om snijwonden veroorzaakt door een val”, aldus de kustwachtwoordvoerder.

Op paar incidenten na goed verloop Fuikdag
Citro-woordvoerder Lusette Verboom vult aan dat de medische afdeling van de Citro, samen met de Ambulancedienst en het Rode Kruis, een feestganger hebben moeten hechten omdat hij een flinke wond aan zijn kin had.
Op de vraag of het klopt dat een man door een bootschroef ernstige verwondingen aan zijn voet heeft opgelopen, antwoordt Verboom het volgende:

We gingen er eerst van uit dat de man mogelijk ook een botbreuk zou hebben, maar dit bleek gelukkig niet het geval. Hij had een snijwond.”

Op de aanwezige Citro-vloot, die uit de boten de ‘Dick Braakman’, ‘Aurora’, ‘Griend II’ en twee seadoo’s bestond, werd regelmatig aanspraak gedaan.
Zo heeft de Citro de Krioyo Blue Curaçao tweemaal geassisteerd met slepen en los trekken.

De Krioyo Blue Curaçao had toen ze bij Fuik aankwam motorproblemen. De motor haperde en viel uit waarbij de Dick Braakman assistentie heeft verleend. Men heeft de motor weer aan de praat kunnen krijgen waarop de Krioyo op eigen kracht de Fuikbaai binnenvoer en de kapitein midden in het feestgedruis wilde aanmeren. Hierbij zagen wij meermaals mensen van boord in het water springen terwijl de bootschroeven nog draaiden, wat natuurlijk bijzonder gevaarlijk is. We hebben samen met de HVI de mensen daarop aangesproken en laten weten dat het niet mag”, aldus Verboom.

Ze stelt dat de ferry vervolgens een paar ankers had uitgegooid en dat de motor wederom afsloeg.

Omdat het schip groot en zwaar is, hielden de ankers het niet en raakte het door de wind op drift. Hierbij zijn meerdere boten geraakt waarbij één ook twee ankers verloor.”

Zowel Gouverneur als Verboom geeft aan dat de HVI hierop de kapitein van de ferry de opdracht heeft gegeven om Fuikbaai te verlaten.

Dit omdat de motor steeds uitviel en het schip daardoor een gevaar voor de mensen opleverde”, aldus Verboom.

Voor het te perse gaan van deze krant was Darwin Gregg niet bereikbaar voor commentaar.

Podium
In aanloop naar Fuikdag werd door de sector-directeur van het ministerie van Justitie, Gerold Daantje , bekendgemaakt dat het verzoek om een podium op Fuik te bouwen bestaande uit een vlot, uit veiligheidsoverwegingen door minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) niet was ingewilligd.

Over het uiteindelijke podium is nauw overleg gevoerd met de havenmeester, de kustwacht en de HVI aangezien men een barge tot podium heeft omgebouwd”, aldus Daantje.

Het podium kwam middels sponsoring tot stand. Dit laat Jegar Venekatte, manager van een van de sponsorbedrijven, desgevraagd weten.

Ondanks dat we nu van sommigen opmerkingen krijgen dat het commercieel was, is het podium geheel gratis aan de bezoekers van Fuikdag beschikbaar gesteld. Helaas denkt men nu, geheel onterecht, dat er op het podium drank is verkocht en dat de mensen tegen betaling daarop konden. In totaal mochten daar 130 personen op, allen genodigden en zakenrelaties. Zij hadden hiervoor bandjes gekregen.”

Venekatte licht verder toe dat het voornemen om een podium te plaatsen ook bijval kreeg van de Curaçao Tourist Board.

De barge is van Miami Divers gehuurd en door hen, conform de eisen van de HVI en de kustwacht, professioneel geankerd. De ‘stage’ lag dan ook goed stabiel en we zijn bijzonder blij met het resultaat. Het was een mooie dag waarbij we ons ook netjes aan de afspraak hebben gehouden en op verzoek van de kustwacht om vijf uur met de muziek zijn gestopt.”

Slepen
Na afloop heeft zowel de Citro als de kustwacht assistentie verleend aan boten die motorproblemen hadden.

Het waren er zoveel die gesleept moesten worden, dat we eerlijk gezegd de tel kwijt zijn”, aldus Verboom tot slot.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties