27 C
Willemstad
• dinsdag 27 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Ontbinden van parlement is autonoom recht regering’

HomeMediaOntbinden van parlement is autonoom recht regering’

WILLEMSTADHet nemen van een besluit om de Staten van Curaçao te ontbinden is een autonoom recht van de regering. Hierbij is het ook niet verplicht om adviseurs te horen. Dat was de duidelijke boodschap die de regering gistermiddag overbracht tijdens een persconferentie. De brief van de fracties PAR, PNP en FOL en onafhankelijk Statenlid Eugène Cleopa aan gouverneur Frits Goedgedrag, met de boodschap dat er een meerderheid bestaat die bereid is een nieuwe coalitie te vormen, werd door demissionair ministerpresident Gerrit Schotte (MFK) betiteld als ‘een coupepoging’.

De afschuw van de demissionaire minister-president Gerrit Schotte (MFK) en de demissionaire viceminister -president Charles Cooper (MAN) van de bereidwilligheidsverklaring is groot.

Schotte maakte tijdens een persconferentie gisteren officieel bekend dat de gouverneur gistermiddag omstreeks 1 uur het ondertekende Landsbesluit voor de ontbinding van de Staten naar de regering had opgestuurd.
Schotte zei dat het niet verantwoordelijk is dat met vier van de vijf eenmansfracties die er nu zijn in de Staten een nieuwe regering wordt gekozen.

Onze 2 HELDEN
Dean Rozier & Eugene Cleopa

Daar komt bij dat twee van deze eenmansfracties, Cleopa en Dean Rozier, zetels die aan de partijen MAN en MFK toebehoren hebben meegenomen, aldus Schotte.Verkiezingscampagne
Hij sprak via de televisiecamera’s de bevolking toe alsof de verkiezingscampagne al begonnen was en zei dat de overheid waakt over het recht van de bevolking om via nieuwe verkiezingen hun vertegenwoordigers in de Staten te kiezen, en niet toe zal staan dat er een coupe gepleegd wordt tegen de democratie.
De regering baseert haar besluit op bestaande literatuur over het autonome regeringsrecht om de Staten te ontbinden. Daarin staat dat de redenering is dat een ernstig conflict tussen de regering en de volksvertegenwoordiging dient te worden beslist door het volk.

Dat aan het ontbindingsrecht consultatie voorafgaat zou een gegroeide traditie zijn, maar een rechtsplicht tot consultatie kan niet aanwezig worden geacht, aldus Staatsrechtgeleerde en voormalig fractievoorzitter in de Eerste Kamer voor D’66, Jan Vis, in zijn publicatie
De ontbinding van het Parlement’, monografie 4 (1987).

Grote belangstelling van de pers uit binnen- en buitenland voor de bestuurscrisis op Curaçao.

Het verplicht stellen dat het staatshoofd na vertrouwensverlies het advies van de fractievoorzitters inwint, kan ertoe leiden dat het staatshoofd gedwongen wordt om openlijk partij te kiezen tegen de (niet-demissionaire) ministers. Het is mogelijk dat de ministers ontbinding wensen (of juist niet) en dat de fractievoorzitters en de koning (voor Curaçao de gouverneur, red.) geen ontbinding wensen (of juist wel).
Daarmee wordt het staatsrechtelijk principe van de eenheid van de Kroon aangetast, aangezien het de ministers niet mogelijk is verantwoordelijkheid te dragen voor een (weigering tot) ontbinding.
De onschendbaarheid van de koning (voor Curaçao de gouverneur, red.) staat dan op de tocht, zegt Vis.

Als voorbeeld haalt hij verder aan dat voormalig Nederlands premier Dries van Agt in de Tweede Kamer volstond met te zeggen dat het horen van adviseurs door de koning (voor Curaçao de gouverneur, red.) tot de ministeriële verantwoordelijkheid behoor, want ook hier gaat het om het optreden van de onschendbare koning voor wiens daden de ministers verantwoordelijkheid dragen.

Minister Ed van Thijn voegde daar later in de grondwetsdiscussie in de Eerste Kamer nog aan toe, dat het recht van Kamerontbinding een autonoom recht is van de regering, een dualistisch element van ons staatsbestel.”

Prullenbak
Volgens demissionair viceminister- president Charles Cooper (MAN) horen grote partijen zoals de PAR, PNP en FOL dit zeker te weten.
De Nederlandse Antillen, die staatsrechtelijk van 1954 tot en met 2010 bestonden, kenden zeven keer een ontbinding van het parlement. Cooper raadde deze partijen aan om de nodige literatuur erop na te slaan. Hij voegde eraan toe dat de bereidwilligheidsverklaring, die deze partijen en Cleopa naar de gouverneur hadden gestuurd, er niet meer toe deed.

Daarna gooide Cooper de brief van de drie fracties en Cleopa, die samen een meerderheid van elf zetels vertegenwoordigen, demonstratief in de prullenbak.
Daarbij haalde hij nogmaals uit naar Cleopa, die volgens Cooper een zetel van de MAN gestolen heeft. In de nacht Schotte had al in de nacht van donderdag op vrijdag het ontslag van zijn kabinet aan de gouverneur aangeboden.
Ook bood hij het besluit voor de ontbinding van de Staten aan de gouverneur aan.

Gezien de recente politieke ontwikkelingen op Curaçao is de regering van Curaçao van mening dat het raadzaam is om de bevolking van Curaçao middels vrije verkiezingen te laten besluiten door wie zij zich wenst te laten vertegenwoordigen in de Staten. De situatie in ons land vereist een krachtig beleid ter doorvoering van de noodzakelijke sanering van de overheidsfinanciën en verbetering van de sociaal-economische situatie in het algemeen, waarbij de regering verzekerd zal moeten zijn van een solide meerderheid in de Staten die voldoende representatief is voor de huidige inzichten van het volk met betrekking tot het te voeren beleid”, aldus Schotte.
Dit heeft ertoe geleid dat de regering heeft besloten de Staten in de huidige samenstelling te ontbinden. Dit gebeurt op basis van artikel 53 van de Staatsregeling van Curaçao.”

De verkiezingen voor nieuwe Staten zullen plaatsvinden op 19 oktober 2012. De laatste dag van kandidaatstelling voor deze verkiezingen is 31 augustus 2012. De Staten zullen in de nieuwe samenstelling voor het eerst vergaderen op 2 november 2012 om 10 uur ‘s ochtends.

In beraad
De gouverneur heeft gisteren in een persverklaring bekendgemaakt dat hij de ministerpresident heeft laten weten dat hij de ontslagaanvraag in beraad houdt. Daarbij heeft de gouverneur de bewindslieden verzocht zich te blijven belasten met de lopende aangelegenheden, die in het belang van Curaçao noodzakelijk moeten worden geacht, en met hem te blijven samenwerken totdat over de ontslagaanvrage is beslist.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties