25 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 05:14

Laatste reacties

- Advertentie -

Onrust in Kraamkliniek

Verloskundige: Medische elite denkt alleen aan geld

kraamclinicWillemstad – ,,De medische elite denkt niet echt aan zorg, maar alleen aan geld.”

Advertentie

- Advertentie -

Volgens verloskundige Agnes Cobelens is dat in de kern de oorzaak van de problemen bij de Kraamkliniek (Fundashon Duna Lus).
Bevallingen in het ziekenhuis zijn veel duurder dan in de Kraamkliniek, maar toch bevalt bijna driekwart van de vrouwen in het ziekenhuis.
Terwijl in de meeste gevallen een gynaecoloog helemaal niet nodig is.
Dinsdag legde het personeel van de Kraamkliniek het werk neer uit onvrede over de gang van zaken en de opstelling van het stichtingsbestuur.
Er worden veel te weinig bevallingen gedaan door vast personeel van de kliniek (71 in de afgelopen anderhalf jaar), waardoor het elke maand weer spannend is of de salarissen kunnen worden betaald.
Het bestuur heeft bij de regering aangedrongen op een oplossing, maar het personeel vindt dat het bestuur veel krachtiger moet optreden tegenover de regering.
Zo sloot toenmalig minister van Volksgezondheid Jacinta Scoop- Constancia in 2012 een overeenkomst met de SVB om meer eerstelijns kraamzorg in de Kraamkliniek te laten plaatsvinden, maar er is daarna niets mee gebeurd.
De stichting wacht ook nog steeds op nieuw beleid van de huidige minister Ben Whiteman.
De minister van Gezondheid, Milieu en Natuur laat in een reactie weten dat er al tijden aan een nieuw beleid voor de kraamkliniek wordt gewerkt. Hij geeft toe dat het allemaal langer duurt dan hij had verwacht.

,,Ik wil eerst een inhaalslag maken met de reparatie van de situatie van het personeel. Daarvoor moest ik een consultant aantrekken, dat duurde langer. Het spijt mij dat dat veel trager is verlopen dan ik had gedacht”, zegt Whiteman.

Ondertussen ligt het stuk, waarmee de financiële situatie van het personeel zou moeten worden verbeterd bij het ministerie van Financiën ter goedkeuring.
Volgens de minister is het personeel jarenlang verwaarloosd en heeft het te kampen gehad met slecht beleid. ,,Het personeel is heel slecht behandeld.
De bestuursleden hadden overmatig hoge salarissen terwijl het personeel niet eens het minimum verdiende”, legt Whiteman uit.
De Kraamkliniek leidt al jaren een kwijnend bestaan.
Er werken nog maar achttien mensen, terwijl dat er in 2006 nog 32 waren.
Om de trend dat steeds meer bevallingen in het ziekenhuis plaatsvinden om te keren pleit bestuursvoorzitter Ed Eleonora voor een systeem waarbij iedere zwangere vrouw zich bij de Kraamkliniek laat registreren.
De verloskundigen van de kliniek zouden de patiënten dan alleen doorsturen naar een gynaecoloog als dat nodig is.

Cobelens: Wij hebben een vrij beroep
Ook Cobelens vindt dat er veel te veel bevallingen in het ziekenhuis door een gynaecoloog worden gedaan.
Maar zij is fel tegen een vast dienstverband bij de Kraamkliniek.

,,Verloskundige is een vrij beroep. Wij hebben altijd dienst, 24/7, en gaan niet om vijf uur naar huis.”

- Advertisement -

Zij vreest dat een vast dienstverband – een idee van ex-minister Scoop-Constancia – betekent dat verloskundigen nog maar acht uur per dag willen werken.
Cobelens is een gedreven verloskundige.
Met de stichting Belangen Behartiging Verloskundige Zorg zet zij zich in voor haar beroepsgroep.
Zij ziet de Kraamkliniek als een faciliterend bedrijf.
De vrij gevestigde verloskundigen kunnen in haar visie wel gebruik maken van de faciliteiten van de kliniek, maar zijn niet in dienst.
Als er genoeg bevallingen op die manier plaatsvinden dan kan de Kraamkliniek zeker voortbestaan, denkt de verloskundige.
Bovendien is het voor de vrouwen beter als verloskundigen de bevallingen doen, vervolgt Cobelens.

,,Wij zijn goed getraind en kennen de vrouwen. Gynaecologen jagen de vrouwen angst aan voor verloskundigen. Het is ze alleen te doen om geld, macht en aanzien.” Mede daardoor zijn er ook veel te weinig verloskundigen op Curaçao, namelijk zes. ,,Volgens Nederlandse normen zouden het er zelfs twintig moeten zijn, maar het zouden er toch zeker vijftien moeten zijn.”

Dan is het volgens haar niet nodig om zo veel vrouwen in het ziekenhuis te laten bevallen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. Agnes Cobelens waarom wil je niet in loondienst en ca 8 uur werken (of iets meer als het nodig is). Een vrij beroep is mooi en goed maar 7- 24 is toch niet meer van deze tijd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -