27 C
Willemstad
• donderdag 1 juni 2023

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....

ParadiseFM | Betaalpas dienstreizen bespaart 1,2 miljoen

Het kabinet-Pisas introduceert betaalpassen voor dienstreizen. De limiet op deze credit cards bedraagt 25 duizend dollar. Deze maatregel moet de overheid 1,2 miljoen besparen. Dat meldt minister...

ParadiseFM | LHBTI-organisaties uiten kritiek op wetsvoorstel Calmes

Statenlid Rennox Calmes wil de rechten van duizenden Curaçaoënaars beperken in plaats van veiligstellen. Dat zeggen LHBTI-organisaties Foko en Igualdat Korsou. Ze noemen het wetsvoorstel dat de...
- Advertisement -spot_img

Onderzoek moord Wiels niet voor mei gereed

HomeMediaOnderzoek moord Wiels niet voor mei gereed

OM wil zaak 4 maanden aanhouden

Voor het gerechtsgebouw vanmorgen.
Voor het gerechtsgebouw vanmorgen.

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie diende vanochtend een verzoek in om de inhoudelijke behandeling van de moordzaak Helmin Wiels vier maanden aan te houden. Het lopende onderzoek zal niet gereed zijn voor de ingeplande zittingen in mei, volgens zaaksofficier Gert Rip.

Advertentie

Er moet nog heel veel gebeuren, nu de schutter Elvis ‘Monster’ K. openheid van zaken heeft gegeven over zijn eigen rol en de rol van de andere verdachten bij de moord op Wiels, namelijk Carlos P., Burney F. en Dangelo D., aldus Rip.
K. beriep zich eerder op zijn zwijgrecht, maar gaf later aan Rip te kennen dat hij bereid was om te praten, indien hij op een veilige plek opgesloten kon worden.
Hij wilde tevens een schriftelijke toezegging van het OM dat als hij verklaringen aflegde, hij naar Nederland overgebracht zou worden voor zijn eigen veiligheid en zijn verklaringen door niemand – ook niet door zijn advocaat – ingezien konden worden, voordat hij weg was.
K. heeft die toezegging ook gekregen en heeft een brief met de opgestelde afspraken in het bijzijn van zijn vrouw ondertekend.
Inmiddels zit hij in Nederland vast, zoals de zaaksofficier vanochtend officieel bevestigde. Verder moeten nog drie of vier getuigen gehoord worden.
Tevens komen steeds nieuwe namen in beeld en ook die personen moeten nog hun verklaringen afleggen, aldus Rip.
Inmiddels is een groot aantal getuigen gehoord en heeft het OM er ook voor gezorgd dat de raadslieden van de verdachten de gevraagde documenten hebben gekregen.
De resultaten van de getuigenverklaringen en de verklaringen van de nog te horen getuigen moeten ook nog gekoppeld worden aan de verklaringen van de schutter K.
Dat is nog niet gebeurd, aldus Rip.

Verzet
De advocaten Marije Vaders, Olga Saleh-Kostrzewski en Alicia Blonk verzetten zich vandaag tegen de aanhouding van de zaak voor vier maanden.
Blonk is van mening dat het onderzoek naar haar cliënt Carlos P. al gereed is en als het echt niet anders kan, moet haar cliënt in voorlopige vrijlating worden gesteld.
Ook Vaders diende een verzoek in om de voorlopige hechtenis van haar cliënt Burney ‘Nini’ F. die de moord op Wiels zou hebben uitgelokt, te schorsen dan wel op te heffen. Volgens haar zijn er geen ernstige bezwaren tegen zijn voorlopige vrijlating.
F. werd bij de vorige regiezitting, in december vorig jaar, niet vrijgelaten omdat er toen ernstige bezwaren waren hiertegen.
Deze bezwaren waren gebaseerd op de informatie die de Criminele Inlichtingen Dienst (CID) had verschaft en de verschillende getuigenverklaringen.
Achteraf blijkt echter dat de getuigen verklaringen hebben afgelegd, op basis van informatie die ze van horen zeggen hadden.
Zo heeft de vrouw van K., Monalisa K.- A. verklaringen afgelegd over dingen die K. haar had verteld.

Valsheid in geschrifte

Belangstellenden voor de zitting van vandaag.
Belangstellenden voor de zitting van vandaag.

Verder was Saleh, de advocaat van K., heel boos over de handelingen van het OM en beschuldigde het OM zelfs van valsheid in geschrifte.
Ze wil dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard.
Saleh neemt het het OM kwalijk dat aan haar cliënt allemaal ‘gekkigheid werd beloofd’, om de zaak tegen hem koste wat kost rond te krijgen.
Zo kreeg hij een schriftelijke toezegging van het OM dat er geen levenslange straf tegen hem geëist zal worden, indien hij verklaart. Daarnaast is Saleh heel boos over het feit dat K. geweigerd werd om haar te spreken.
Die mogelijkheid werd hem niet aangeboden.

Het OM zegt dat hij zelf geen contact met mij wilde hebben, maar hij gaf zelf aan mij te kennen dat hij geen telefoonkaart had om mij te bellen.”

Bovendien heeft Saleh de verklaringen die K. inmiddels had afgelegd, niet kunnen inzien. Hij heeft dus verklaringen afgelegd en is naar Nederland overgebracht, zonder dat hij contact heeft gehad met zijn advocaat.

Hij beweert stellig dat het OM hem had beloofd geen levenslange straf tegen hem te zullen eisen, indien hij openheid van zaken geeft.
Ik heb een document van een paar pagina’s kunnen zien, waarop K.’s handtekening alleen op het laatste blaadje is te zien.”

Hiermee onderbouwde Saleh haar beschuldiging van ‘valsheid in geschrifte’ aan het adres van het OM.

Onzin allemaal”, zei Rip hierop.

Volgens hem heeft Saleh alleen maar onwaarheden naar voren gebracht.
Daarnaast legt hij uit dat er geen deal met K. is gesloten, hem geen geld of strafvermindering is aangeboden en dat hij zelf geen vertrouwen had in zijn nieuwe advocaat.
Daarom zouden zijn verklaringen niet naar Saleh zijn toegestuurd.

Het OM heeft een afspraak met hem gemaakt.
Aan hem is wel duidelijk gemaakt dat zolang hij zich op zijn zwijgrecht beroept, het OM zeker levenslang zal eisen.”

Daarnaast verduidelijkte de zaaksofficier dat K. wel degelijk persoonlijk contact had met Saleh, voordat hij naar Nederland werd overgebracht en dat hij er kennelijk zelf voor heeft gekozen om haar niet over de afspraak met het OM te vertellen.
De rechter had tijd nodig om een beslissing te nemen over de ingediende verzoeken.
Hij heeft hiervoor de zitting geschorst tot na de middag.
De zitting werd hervat na sluiting van deze krant.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties