25 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Onderzoek mogelijke fraude Ballast Nedam

WILLEMSTAD — De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is een onderzoek gestart naar de persoonlijke administratie van een voormalige manager van bouwbedrijf Ballast Nedam. Dat meldde De Telegraaf vandaag. Volgens Yves Schoop, voorzitter van de Task Force Gezondheid, blijkt hier weer uit dat het Nederlandse bouwbedrijf, dat als beste uit de bus is gekomen voor de bouw van het nieuwe Curaçaose ziekenhuis, niet de beste partij is.

De afgelopen voorjaar overleden projectleider Gé Oomen zou met medeweten van Ballast Nedam hebben meegewerkt aan oplichtingspraktijken, bij onder meer de bouw van de Kromhoutkazerne in Utrecht.
Het bouwbedrijf geldt bovendien als verdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar het betalen van steekpenningen aan buitenlandse agenten.
Deze betalingen zouden in de periode 1996-2004 zijn gedaan.
De voorzitter van de Task Force Gezondheid heeft groot bezwaar tegen de keuze van Usona, de trekker van het bouwproject.

Ballast Nedam raakt steeds in opspraak. “Ik ben zeer teleurgesteld in de deskundigheid van de selectiecommissie en in het trekkerschap van Usona en adviesbureau Berenschot.”
Volgens Schoop zou ook de Amerikaanse Robins & Morton Group zich uit het traject hebben teruggetrokken, doordat zij het gevoel hadden dat Usona bij voorbaat op een bedrijf aanstuurde.
Ook hadden zij twijfels over de financiële haalbaarheid van het project.
Het programma van eisen is te ambitieus voor het budget van 108 miljoen dollar.

Ik vrees dat de bouwkosten veel hoger uitkomen dan is begroot. Hierdoor kan de landsbegroting in de problemen komen”, zegt Schoop.

Als voorzitter van de Task Force is het zijn taak de verschillende processen in de gezondheidszorg te bewaken.
Schoop had vanaf het begin zijn bedenkingen bij Ballast Nedam.
In de top-vijf selectie voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis zaten twee Nederlandse bouwconsortia die beide betrokken waren bij de bouwfraude.
Volgens Schoop hadden ook andere Nederlandse architectenbureaus met een onbevlekte reputatie zich gemeld.
Deze bedrijven hadden zich volgens Schoop veel makkelijker moeten kwalificeren.
Liever had hij gezien dat het Franse Bouygues Bâtiment International er met de opdracht vandoor was gegaan.

De Franse groep heeft een uitstekende reputatie in Europa. In hun portfolio staan kwalitatief goede ziekenhuizen van groot formaat.”
De voorzitter van de Task Force verwacht dat Curaçao niet de beste kwaliteit voor de laagste prijs krijgt, zoals de trend is in de gezondheidszorg.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -