27 C
Willemstad
• zaterdag 4 december 2021 00:12

Laatste reacties

- Advertentie -

Onderzoek mogelijke fraude Ballast Nedam

WILLEMSTAD — De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is een onderzoek gestart naar de persoonlijke administratie van een voormalige manager van bouwbedrijf Ballast Nedam. Dat meldde De Telegraaf vandaag. Volgens Yves Schoop, voorzitter van de Task Force Gezondheid, blijkt hier weer uit dat het Nederlandse bouwbedrijf, dat als beste uit de bus is gekomen voor de bouw van het nieuwe Curaçaose ziekenhuis, niet de beste partij is.

De afgelopen voorjaar overleden projectleider Gé Oomen zou met medeweten van Ballast Nedam hebben meegewerkt aan oplichtingspraktijken, bij onder meer de bouw van de Kromhoutkazerne in Utrecht.
Het bouwbedrijf geldt bovendien als verdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar het betalen van steekpenningen aan buitenlandse agenten.
Deze betalingen zouden in de periode 1996-2004 zijn gedaan.
De voorzitter van de Task Force Gezondheid heeft groot bezwaar tegen de keuze van Usona, de trekker van het bouwproject.

Ballast Nedam raakt steeds in opspraak. “Ik ben zeer teleurgesteld in de deskundigheid van de selectiecommissie en in het trekkerschap van Usona en adviesbureau Berenschot.”
Volgens Schoop zou ook de Amerikaanse Robins & Morton Group zich uit het traject hebben teruggetrokken, doordat zij het gevoel hadden dat Usona bij voorbaat op een bedrijf aanstuurde.
Ook hadden zij twijfels over de financiële haalbaarheid van het project.
Het programma van eisen is te ambitieus voor het budget van 108 miljoen dollar.

Ik vrees dat de bouwkosten veel hoger uitkomen dan is begroot. Hierdoor kan de landsbegroting in de problemen komen”, zegt Schoop.

- Advertentie -

Als voorzitter van de Task Force is het zijn taak de verschillende processen in de gezondheidszorg te bewaken.
Schoop had vanaf het begin zijn bedenkingen bij Ballast Nedam.
In de top-vijf selectie voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis zaten twee Nederlandse bouwconsortia die beide betrokken waren bij de bouwfraude.
Volgens Schoop hadden ook andere Nederlandse architectenbureaus met een onbevlekte reputatie zich gemeld.
Deze bedrijven hadden zich volgens Schoop veel makkelijker moeten kwalificeren.
Liever had hij gezien dat het Franse Bouygues Bâtiment International er met de opdracht vandoor was gegaan.

De Franse groep heeft een uitstekende reputatie in Europa. In hun portfolio staan kwalitatief goede ziekenhuizen van groot formaat.”
De voorzitter van de Task Force verwacht dat Curaçao niet de beste kwaliteit voor de laagste prijs krijgt, zoals de trend is in de gezondheidszorg.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...

PBC | Windsurfer Badloe grijpt naast mondiale onderscheiding

Persbureau Curacao Windsurfer Kiran Badloe krijgt geen mondiale onderscheiding van de internationale zeilbond, World Sailing. Bij de mannen heeft nog nooit iemand met de Nederlandse nationaliteit deze onderscheiding...
- Advertentie -