30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Onderzoek civiele enquête omvangrijker

HomeMediaAmigoe | Onderzoek civiele enquête omvangrijker

enquête In een brief heeft onderzoeker mr. Huub Willems, die in juli vorig jaar door het gerecht werd aangesteld werd om de civiele enquête – waar de burgerbelangenstichting Fundashon Akshon Sivíl (FAS) om vroeg – uit te voeren, aan zijn opdrachtgever laten weten wat de stand van zaken is. Na zes bezoeken aan Curaçao, 42 gesprekken en in totaal 53 gesprekspartners stelt Willems dat het onderzoek zowel wat betreft de materie als de logistiek aanzienlijk omvangrijker en gecompliceerder is dan hij aanvankelijk op basis van het projectdossier had verwacht.

Advertentie

In de brief van 16 maart die de Amigoe in handen heeft doet onderzoeker Willems tussentijds verslag van zijn werkzaamheden die in juli vorig jaar begonnen op laste van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van aruba, Curaçao en St. Maarten, en van Bonaire, St Eustatius en Saba.
De brief is gericht aan alle vertegenwoordigers van partijen en hun advocaten inzake deze onderzoekszaak die met name de periode betreft ten tijde van de regering-Schotte.
De onderzoeker geeft in zijn schrijven aan in totaal 53 mensen te hebben gesproken, sommigen meer dan eens, waarmee het totaal aantal keren dat de onderzoeker met mensen gesproken heeft op 67 uitkomt.
Van elk gesprek is er een verslag gemaakt dat vervolgens ter fiattering aan de betrokken partijen is voorgelegd.
Een aantal van die verslagen zijn inmiddels definitief.
Een aantal andere gespreksverslagen moeten nog worden vervaardigd.
Deze achterstand is volgens Willems te wijten aan het ontbreken van bijstand bij het begin van het onderzoek.
Vanaf zijn tweede bezoek aan Curaçao had hij wel ondersteuning bij de uitvoering van zijn werkzaamheden.
Verder, zo geeft de onderzoeker aan, heeft hij een groot aantal stukken en bescheiden ontvangen zowel in geschrift als digitaal waarvan hij het hof een overzicht zal geven.
De gespreksverslagen en de stukken zullen als bijlage worden toegevoegd.
Willems laat verder weten de gespreksrondes te hebben beëindigd.
De komende weken zal hij zich inzetten om de nader ontvangen stukken en bescheiden te bestuderen waar dat nog niet is gebeurd en zal hij de gespreksverslagen afronden.
Een en ander ten behoeve van het conceptverslag aan het hof dat de onderzoeker uit zal brengen.
Wanneer dat verslag er zal komen is nog niet duidelijk.
Wel geeft Willems aan dat het hem gedurende dit onderzoek duidelijk is geworden dat er zich regelmatig nadere vragen voordoen of dat eerder besproken thema’s nadere toelichting behoeven.
Met een aantal gesprekspartners zal dit proces per e-mail worden afgehandeld.
Het conceptverslag en de commentaren die daarop verkregen zullen worden zullen verder de richting duiden van de wijze waarop het onderzoek zal worden voortgezet of afgerond. Indien nodig, zo geeft de onderzoeker aan, zal hij Curaçao weer bezoeken voor het voeren van gesprekken of voor het verrichten van andere onderzoeksactiviteiten.
Een einddatum voor het conceptrapport of een eindrapportage wordt niet genoemd.
De rechter oordeelde in juli vorig jaar dat de civiele enquête waar FaS om vroeg er ook moest komen.
De civiele enquête betreft een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij de Curaçaose overheidsvennootschappen aqualectra, Curoil en Refineria di Kòrsou (RdK). De belangrijkste reden hiervoor is dat de verhouding tussen het bestuur, de Raad van Commissarissen en de aandeelhouder bij deze drie vennootschappen niet in overeenstemming was met Boek 2 BW en de Code Corporate Governance, dit tegen de achtergrond van de verslechterde financiële positie van aqualectra, Curoil en RdK.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties