25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Amigoe | Onderzoek civiele enquête omvangrijker

enquête In een brief heeft onderzoeker mr. Huub Willems, die in juli vorig jaar door het gerecht werd aangesteld werd om de civiele enquête – waar de burgerbelangenstichting Fundashon Akshon Sivíl (FAS) om vroeg – uit te voeren, aan zijn opdrachtgever laten weten wat de stand van zaken is. Na zes bezoeken aan Curaçao, 42 gesprekken en in totaal 53 gesprekspartners stelt Willems dat het onderzoek zowel wat betreft de materie als de logistiek aanzienlijk omvangrijker en gecompliceerder is dan hij aanvankelijk op basis van het projectdossier had verwacht.

Advertentie

In de brief van 16 maart die de Amigoe in handen heeft doet onderzoeker Willems tussentijds verslag van zijn werkzaamheden die in juli vorig jaar begonnen op laste van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van aruba, Curaçao en St. Maarten, en van Bonaire, St Eustatius en Saba.
De brief is gericht aan alle vertegenwoordigers van partijen en hun advocaten inzake deze onderzoekszaak die met name de periode betreft ten tijde van de regering-Schotte.
De onderzoeker geeft in zijn schrijven aan in totaal 53 mensen te hebben gesproken, sommigen meer dan eens, waarmee het totaal aantal keren dat de onderzoeker met mensen gesproken heeft op 67 uitkomt.
Van elk gesprek is er een verslag gemaakt dat vervolgens ter fiattering aan de betrokken partijen is voorgelegd.
Een aantal van die verslagen zijn inmiddels definitief.
Een aantal andere gespreksverslagen moeten nog worden vervaardigd.
Deze achterstand is volgens Willems te wijten aan het ontbreken van bijstand bij het begin van het onderzoek.
Vanaf zijn tweede bezoek aan Curaçao had hij wel ondersteuning bij de uitvoering van zijn werkzaamheden.
Verder, zo geeft de onderzoeker aan, heeft hij een groot aantal stukken en bescheiden ontvangen zowel in geschrift als digitaal waarvan hij het hof een overzicht zal geven.
De gespreksverslagen en de stukken zullen als bijlage worden toegevoegd.
Willems laat verder weten de gespreksrondes te hebben beëindigd.
De komende weken zal hij zich inzetten om de nader ontvangen stukken en bescheiden te bestuderen waar dat nog niet is gebeurd en zal hij de gespreksverslagen afronden.
Een en ander ten behoeve van het conceptverslag aan het hof dat de onderzoeker uit zal brengen.
Wanneer dat verslag er zal komen is nog niet duidelijk.
Wel geeft Willems aan dat het hem gedurende dit onderzoek duidelijk is geworden dat er zich regelmatig nadere vragen voordoen of dat eerder besproken thema’s nadere toelichting behoeven.
Met een aantal gesprekspartners zal dit proces per e-mail worden afgehandeld.
Het conceptverslag en de commentaren die daarop verkregen zullen worden zullen verder de richting duiden van de wijze waarop het onderzoek zal worden voortgezet of afgerond. Indien nodig, zo geeft de onderzoeker aan, zal hij Curaçao weer bezoeken voor het voeren van gesprekken of voor het verrichten van andere onderzoeksactiviteiten.
Een einddatum voor het conceptrapport of een eindrapportage wordt niet genoemd.
De rechter oordeelde in juli vorig jaar dat de civiele enquête waar FaS om vroeg er ook moest komen.
De civiele enquête betreft een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij de Curaçaose overheidsvennootschappen aqualectra, Curoil en Refineria di Kòrsou (RdK). De belangrijkste reden hiervoor is dat de verhouding tussen het bestuur, de Raad van Commissarissen en de aandeelhouder bij deze drie vennootschappen niet in overeenstemming was met Boek 2 BW en de Code Corporate Governance, dit tegen de achtergrond van de verslechterde financiële positie van aqualectra, Curoil en RdK.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -