26 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

PBC | Dagje vrij voor Oranjes

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Vanmiddag...

PBC | Winstbelasting Curaçao zeven procent omlaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao verlaagt de winstbelasting voor ondernemers van 22 naar vijftien procent. De verlaging geldt voor de eerste 500.000 gulden. Dat meldt het ministerie van...

AD | Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam

Jeroen Schmale | Algemeen Dagblad De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor...
- Advertentie -

NOS | Oranjes stappen dansvloer op bij bezoek aan Bonaire

Met een dag vol activiteiten, waarbij er zelfs een dansje werd gewaagd, is het bezoek van de koninklijke familie aan Caribisch Nederland officieel begonnen. Prinses Amalia, koning...

NTR | Leerorkest Aruba oefent met eigen ‘prinses’ Amalia

Melissa Stamper Voor de 9-jarige Amalia Hazel is de komst van haar koninklijke naamgenoot naar Aruba extra bijzonder. Samen met de andere kinderen in het Leerorkest van Aruba...

DH | Fire at District 721

SIMPSON BAY—Entertainment complex District 21 on Welfare Road caught fire early Sunday morning and largely burned down. The blaze started around 5:30am and quickly spread through...

BNR | Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat...
- Advertentie -

Omkoopvideo’ niet op agenda overleg

WILLEMSTAD — De video waarop onafhankelijk Statenlid Patrick Illidge van St. Maarten geld aanneemt van bordeelhouder Jaap van den Heuvel van club Bada Bing is niet aan de agenda toegevoegd van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko).
Maar het kabinet heeft inmiddels wel laten weten dat ‘de onderste steen boven moet komen’.

omkoop-videoDe video kwam wel ter sprake tijdens het overleg, waar Illidge niet bij aanwezig was.
Deze video dateert al van september vorig jaar.
Het zijn beelden van de bewakingscamera in het kantoor van Van den Heuvel.
Deze geeft enveloppen met geld, 15.000 gulden, die Illidge in zijn broekzak stopt.
Voorafgaand is te horen dat Van den Heuvel met het Statenlid discussieert over de verlenging van vergunningen voor de meisjes, de verhuizing van het bordeel en dat Illidge in opdracht zou handelen van minister van Justitie Roland Duncan.

De Nederlandse delegatie hoopt dat St. Maarten gepaste actie neemt in het kader van goed bestuur.
Dat zei VVD-Tweede Kamerlid André Bosman. Hij stelde voor om integriteit onderwerp van het volgende Ipko te maken.
Delegatieleider Mike Franco (Curaçao) zei dat hij bij de volgende bijeenkomst over integriteit wil praten, maar dan wel op basis van feiten en niet over filmpjes op YouTube of in kranten. Delegatieleider Rodophe Samuel (St. Maarten) gaf na afloop van de vergadering aan dat hij de video nog niet gezien had en daar eerst de tijd voor wilde nemen voor hierop te reageren.

Bosman kondigde overigens ook vragen aan de Nederlandse regering aan net als Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP).
De laatste schrijft vandaag op zijn website dat Nederland nog steeds verantwoordelijk is voor goed bestuur en de bescherming van de mensenrechten op St. Maarten.

“Als het gaat om de politiek op St. Maarten kan ik niet anders zeggen dan dat het een boevennest is.”

Vingers wijzen naar oppositiepartij UP
PHILIPSBURG — De video waarop onafhankelijk Statenlid Patrick Illidge geld aanneemt van bordeelhouder Jaap van den Heuvel, in ruil voor verlenging van werkvergunningen van prostituees, heeft voor veel commotie gezorgd.
Inmiddels wordt al met beschuldigende vinger naar oppositiepartij United People’s (UP) gewezen, die de video verspreid zou hebben.

De video is via onder andere Youtube te zien, maar staat ook op de website van The Daily Herald.
Illidge stapte vorig jaar uit de UP om steun te geven aan National Alliance.
De UP kwam daarmee in de oppositie.

Vanuit officiële hoeken is nog geen reactie gekomen.
Maar uit reacties uit de samenleving blijkt dat men niet blij is met het openbaar maken van de video.
Het schaadt de naam van het eiland.
Het is de tweede keer dat een overheidsfunctionaris is opgenomen waarin te horen of te zien is dat geld wordt aangenomen.
De eerste video dateert van vijf jaar geleden toen een ambtenaar van Openbare Werken geld vroeg aan ontwikkelaars, in ruil voor een bouwvergunning.

De video kon niet op een ongunstiger tijdstip komen.
Op dit moment vindt het Interparlementair Koninkrijksoverleg plaats en vecht St. Maarten ook om het overgebleven bedrag van de schuldenverlichting te krijgen dat sinds 2006 door de Koninkrijksregering was toegezegd.
Daarnaast is er forse kritiek geleverd door Nederlandse parlementariërs op de hoge salarissen van Statenleden van St. Maarten.

Het lijkt of Illidge bewust in de camera kijkt
Het lijkt of Illidge bewust in de camera kijkt

Volgens De Telegraaf is de video waarop Illidge staat vorig jaar door het beveiligingsbedrijf overgedragen aan een rechercheur en vervolgens aan de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD. Van den Heuvel zegt onder andere dat hij ‘nu maar 15’ kan geven. Het was de laatste maanden stil in de club en hij heeft van zijn eigen salaris in de enveloppen gedaan omdat hij niet zoveel geld uit het bedrijf kan nemen, anders gaat het teveel opvallen.

“We zijn er bijna, nog maar 30 te gaan met wat we overeengekomen zijn.”

Behalve de geldtransactie, wordt onder andere ook politicus William Marlin (NA) beschimpt en uitgescholden.
Ook vallen de namen van immigratieambtenaar ‘Frederick’ en minister Roland Duncan van Justitie die een hand zou hebben in het proces.
Marlin houdt volgens de bordeelhouder niet van blanke mensen.
Illidge antwoordt daarop:

“We control the government. I don’t mess with him, I just told him the time, ‘Listen, just do what the f**k you gotta do.”

=======================Advertentie ==================

spigthoff

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -