27 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Ombudsman trekt aan bel over voorafgaand toezicht

WILLEMSTAD — Volgens Ombudsman Alba Martijn komt haar instituut in de financiële problemen omdat de minister van Financiën nog steeds voorafgaand toezicht toepast op de verplichtingen die de Ombudsman wil aangaan. Dat meldt zij in een brief d.d. 27 februari naar de minister. Zij wil dan ook dat dit toezicht wordt afgeschaft.

Het voorafgaand toezicht op verplichtingen die organisaties willen aangaan was een van de onderdelen van de aanwijzing die de Rijksministerraad op 13 juli 2012 aan Curaçao gaf.
In het beroep dat de Raad van Ministers van Curaçao aanging bij de Raad van State werd dit onderdeel echter geschrapt.
Maar volgens de Ombudsman is dit enkel op papier geschrapt en niet in de praktijk.
Door dit voorafgaand toezicht treden er onnodige vertragingen op in betalingen waardoor het instituut in de financiële problemen komt, aldus Martijn.

- Advertentie -

Ze refereert aan een in oktober geschreven brief waarbij ze dit probleem al aankaartte:

“In het kader van het Koninklijk Besluit van 13 juli 2012 heeft het Bureau Ombudsman Curaçao verschillende verplichtingen, die betrekking hebben op kosten die noodzakelijk zijn in het kader van de bedrijfsvoering, ingediend bij uw ministerie.
Het gaat in casu voornamelijk om kosten die voortvloeien uit de lopende overeenkomsten met de eigenaar van ons gebouw en met Aqualectra en UTS.
De voormelde verplichtingen worden maandelijks ingediend. Besluitvorming is echter totnogtoe uitgebleven.”

Martijn meldt dat zelf de rekeningen betalen niet mogelijk is omdat er telkens een machtiging nodig is van het ministerie.

“Het niet afhandelen van de lopende verplichtingen die te maken hebben met onze bedrijfsvoering, kan vergaande consequenties hebben voor het bestaan van onze organisatie.
Telefonisch hebben wij geen duidelijkheid kunnen verkrijgen omtrent de knelpunten die het kennelijk onmogelijk maken om deze verplichtingen af te handelen conform de beslissing van de Raad van Ministers.
Navraag naar andere procedures die wellicht kunnen leiden tot een sneller resultaat, hebben ook niet geleid tot concrete informatie dan wel acties.”

Volgens de Ombudsman is het voorafgaand toezicht ook in strijd met de strekking van de Landsverordening comptabiliteit 2010 en de bedoeling van de wetgever om financiële zelfstandigheid te garanderen aan de staatsorganen.
De conclusie is dan ook dat dit toezicht niet zonder meer kan worden gehandhaafd.
De Ombudsman verzoekt de minister dan ook om het af te schaffen.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -