Willemstad – Bij het verzoek van onderwijsminister Rubia Bitorina aan schoolbesturen om het aantal ongedocumenteerde leerlingen te inventariseren, moeten de rechten van het illegale kind gewaarborgd zijn.
Dat oordeelt ombudsman Alba Martijn in reactie op het verzoek van de minister.
,,De minister moet uitleg geven waarom ze dit soort informatie wil hebben.
Het gaat om privégegevens van de ouders van de kinderen.”
Volgens de ombudsman is het op grond van de internationale verdragen voor de rechten van het kind, die door Curaçao zijn getekend, niet mogelijk dat de regering zonder meer informatie opvraagt over de ongedocumenteerde leerlingen.
,,Als er gevraagd wordt om informatie te verschaffen, dan kan dat inhouden dat het recht op privacy van het kind en diens ouder daarmee geschonden wordt.”
Het zou aan ouders en scholen duidelijk gemaakt moeten worden waarom de informatie over de legale status van het kind wordt opgevraagd.
Zij moeten ook weten wat er met die informatie gedaan wordt, aldus de ombudsman. Martijn heeft de indruk dat veel mensen er ten onrechte van uitgaan dat ongedocumenteerde kinderen geen rechten hebben.
,,Ouders kunnen hard aangepakt worden, maar bij kinderen ligt dit anders.
De minister kan de schoolbesturen uitnodigen om uit te leggen waarom de informatie wordt opgevraagd.
Zo moet het duidelijk zijn dat de informatie niet bedoeld is om de jacht op de kinderen te openen.”
Vorig jaar bezocht ombudsman Martijn een conferentie in Costa Rica.
,,Grotere landen hebben daarbij aandacht gevraagd voor de ongedocumenteerde kinderen. Overheden zijn verplicht om zich aan de internationale verragen te houden.”
Martijn noemt in dit verband dat er landen zijn met een ombudsman voor kinderen, en daarmee ook voor ongedocumenteerde kinderen.
,,Wij willen hier op Curaçao ook een ombudsman voor kinderen, die zou dan deel moeten uitmaken van het huidige bureau”
, aldus de ombudsman.
In een brief aan de Staten over de aanpassing van de begroting, is de functie van een ombudsman voor kinderen opgenomen.
Martijn heeft er vertrouwen in dat Curaçao een ombudsman voor kinderen zal krijgen.
,,Wij hebben afspraken met grotere landen als Mexico en Nederland die veel ervaring hebben met de rechten van ongedocumenteerde kinderen, om kennis en ervaringen uit te wisselen.”
De ombudsman voor kinderen zou naar haar mening op twee fronten actief moeten zijn:
,,Niet alleen de klachten behandelen, maar ook de regering adviseren over aanpassing van de wetgeving.”