28 C
Willemstad
• woensdag 27 oktober 2021 09:17

Laatste reacties

- Advertentie -

Ombudsman bijt terug

Alba Martijn bijt terug inzake VDC kwestie
Alba Martijn bijt terug inzake VDC kwestie ‘Premier tornt aan onafhankelijke status’

Willemstad – In een brief aan ministerpresident Gerrit Schotte bijt Ombudsman Alba Martijn fel van zich af.

Zo wijst Martijn de premier erop dat zijn verzoek om een schriftelijk verslag indruist tegen de onafhankelijke status van de Ombudsman. Bovendien noemt Martijn de eerder ontvangen brief van Schotte ‘tendentieus’.

Eind februari lekte een conceptverslag van de Ombudsman uit. Dit verslag betrof een klacht van een netwerkbeheerder bij de Veiligheidsdienst (VDC) tegen diezelfde dienst.

- Advertentie -

Op 5 maart is er over dit uitlekken van geheime informatie telefonisch contact geweest tussen premier Gerrit Schotte en Ombudsman Alba Martijn. Daarin verzocht de premier om uitleg omtrent het onderzoek dat naar aanleiding van de klacht zou zijn gehouden.

,,Ik heb u daarbij geïnformeerd dat er geen onderzoek werd verricht dat betrekking heeft op de VDC en evenmin een rapport daarover werd aangeboden aan de Gouverneur”, zo schrijft Martijn in haar brief aan premier Schotte, die dateert van 7 maart.

In het telefoongesprek wilde Schotte vervolgens uitleg over het uitgelekte verslag waarover verschillende media, waaronder ook deze krant, schreven. De Ombudsman heeft die uitleg gegeven, zo schrijft zij in haar brief aan Schotte.

,,Vervolgens heeft u gemeend mij te kunnen opdragen een schriftelijk verslag hieromtrent aan u uit te brengen. Voor de goede gang van zaken heb ik u verzocht uw taakopdracht schriftelijk vast te leggen. Dit verzoek is kennelijk bij u verkeerd gevallen. De door u geuite uitspraken die daarna volgden, zijn u bekend. Reden waarom ik mij thans van beschouwingen in dat opzicht ontslagen acht”, aldus Martijn.

Duidelijk is dat er een felle woordenwisseling heeft plaatsgevonden tijdens het telefoongesprek tussen de premier en de Ombudsman. Uit de brief valt op te maken dat premier Schotte en Ombudsman Alba Martijn het niet eens zijn over de taakomschrijving die aan de functie van Ombudsman verbonden is.

Zo schrijft Martijn: ,,Anders dan u meent is het orgaan ‘de Ombudsman’ staatsrechtelijk een College van Staat en valt onder de werkingssfeer van de Landsverordening Ombudsman. De Ombudsman van Curaçao is in de uitoefening van haar taak een van de overheid onafhankelijke ambtsdrager.”

- Advertisement -

Martijn vervolgt in haar brief aan de premier:

,,Dit houdt in dat de opdracht, zoals door u op 5 maart 2012 werd voorgestaan, afbreuk doet aan de onafhankelijke status van de Ombudsman indien en voor zover deze opdracht als zodanig wordt uitgevoerd door de Ombudsman. Het zal dus in de lijn der verwachtingen zijn, dat de onafhankelijkheid van dit College van Staat alsdan aan banden zal zijn.

Ik ga er van uit dat uw stellingname van 5 maart 2012 op een staatsrechtelijk misverstand berustte en dat het nimmer uw bedoeling had kunnen zijn om als minister-president doelbewust artikel 71 van de Staatsregeling van Curaçao juncto de onderhavige Landsverordening Ombudsman buiten toepassing te laten.”

 

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -