28 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

OM wil publieke opinie beïnvloeden

advocaatWILLEMSTAD — Raadsman Eldon ‘Peppie’ Sulvaran is niet te spreken over de manier waarop het Openbaar Ministerie (OM) het publiek op de hoogte wil houden van de lopende zaak ‘Bientu’.
De berichtgeving is ondertussen volledig ontspoord en dat kan niet anders bedoeld zijn dan om de publieke opinie te beïnvloeden, aldus Sulvaran.

“Is het niet door het geregeld geven van persinterviews aan zowel de geschreven als de elektronische pers, dan is het door middel van sociale media en herhaaldelijke persberichten. Het OM becommentarieert zelfs de eigen zaken op een eigen blog.”

De uitgangspositie van al dan niet schuldigen wordt op deze wijze onnodig of buiten proportioneel aangetast, benadrukt de advocaat van de verdachte Robbie dos Santos.

- Advertentie -

Het OM heeft onlangs middels een persbericht de status van het Bientu-onderzoek bekendgemaakt.
Daarin wordt uitgelegd dat het onderzoek naar de witwaspraktijken ‘waarbij zeer grote bedragen zijn witgewassen en naar het buitenland zijn weggesluisd’, bijna afgerond is.

Deze berichtgeving heeft er ondertussen toe geleid dat in ieder geval op Curaçao, los van de verdediging, familie en echte vrienden, er mogelijk geen ziel te vinden is die niet overtuigd is van de schuld van de verdachten in de Bientu-zaak, aldus Sulvaran.
Er kan echter moeilijk worden vastgesteld dat het OM met deze berichtgevingen zowel het publiek als de rechter wil beïnvloeden, omdat het ook heel goed mogelijk is dat het OM reclame wil maken voor zichzelf en de eigen prestaties.
Maar het OM moet zich wel realiseren dat deze handelingen de rechter kan beïnvloeden.

“De rechter is ook maar een mens.”

Hij betreurt het dat het OM eigen performance belangrijker vindt dan zorgvuldigheid en inhoud.
Het afstandelijke en professionele strafrechtelijk systeem is vervangen door één waarin emoties en amusement om voorrang strijden, voegt hij eraan toe.

Volgens Sulvaran is een nieuw fenomeen in de publieke sfeer ontstaan op het eiland, waarbij het OM duidelijk moeite heeft om zich in de mediagevoelige zaken magistratelijk op te stellen. En dat er hierdoor een soort ‘amateur politiestaat’ is ontstaan, waar iedereen meent te moeten helpen de Bientu-verdachten van alles en nog wat te beschuldigen of zelfs meent dat het bewijs al geleverd is, terwijl het proces nog moet beginnen.

“In het strafproces is voor de ‘vox populi’ echter niet echt plaats.”

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -