33 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

OM wijst klachten Veiligheidsdienst af

HomeMediaOM wijst klachten Veiligheidsdienst af
Schotte stelt Lisa Dindial aan als interim-hoofd VDC
Lisa Dindial aan als interim-hoofd VDC

Willemstad – Klachten van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) tegen onder meer directeur Philip Martis van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Ontvanger Alfonso Trona, alsmede twee eigen personeelsleden, zijn door het Openbaar Ministerie afgewezen.

De klachten van de VDC-top hielden direct en indirect verband met hun rol inzake de veelbesproken screening van de ministers van het kabinet Schotte. De krant Vigilante meldde dit gisteren.

Het Antilliaans Dagblad kreeg intussen bevestigd dat zo’n schrijven van begin deze week van het OM aan het hoofd van de VDC bestaat, waarin zou worden gemeld dat het gerecht (uiteindelijk) moet beslissen. Het fungerend VDChoofd, Edsel Gumbs, is – vrijwillig – met vakantie. Hij wordt waargenomen door Rudy Sint Jago.

Officier van justitie Heiko de Jong hield zich namens het OM met de kwestie bezig. Eind vorig jaar werden klachten ingediend tegen directeur Martis van SVB en Ontvanger Trona, nadat was gebleken dat zij een verzoek van de veiligheidsdienst om informatie in verband met de ministersscreening zouden hebben verstrekt aan premier Gerrit Schotte (MFK).

Het OM oordeelt dat het met de aard van het ‘geheim’ echter wel meevalt. Ook de eigen functionarissen Lourens Pietersz en Imogene Rosario zouden volgens de VDC-leiding de fout in zijn gegaan door de minister-president (of de regering) informatie te hebben verstrekt over een lopend veiligheidsonderzoek. Pietersz gaf deze informatie op Sint Maarten aan Schotte; dat druist weliswaar in tegen de interne voorschriften, maar aangezien de premier tevens politiek verantwoordelijk is voor de dienst, zou het OM er niet erg zwaar aan tillen.

Rosario, die overigens niet meer werkzaam is voor de VDC, had bezwaar gemaakt tegen de formulering van een intern schrijven inzake haar collega Pietersz, waarna – opvallend – kort daarop minister George ‘Jorge’ Jamaloodin naar de dienst belde hierover. In die periode was trouwens ex-gezaghebber Lisa Dindial interimhoofd VDC.

Want, zoals bekend, ging de screening gepaard met schorsing tot tweemaal toe van VDChoofd Gumbs door de (nieuwe) regering. Hij werd beide keren door het gerecht in het gelijk gesteld. Gedurende enige tijd werd Gumbs waargenomen door Dindial, die haar screeningsrapport van de ministers overhandigde aan gouverneur Frits Goedgedrag.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties