Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao, Korps Politie Curaçao (KPC) en partners van de Uitvoeringsorganisatie Natuur & Beheer, Geneeskunde en Gezondheidszaken, Veterinaire Dienst en het Platform Sada (Stop Abusu Di Animal) hebben dinsdag in Willemstad aangekondigd harder te zullen optreden tegen burgers die verdacht worden van dierenmishandeling en bewoners in het bezit van gevaarlijke en exotische dieren waar geen vergunning voor is afgegeven conform het CITES-verdrag (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora).
Dierenmishandeling is bij de wet verboden. Artikel 2:334, 2:335 en 3:10 van het Wetboek van Strafrecht, artikel 28, 29, 43, 62 2n 68 van de Landsverordening Openbare Orde en artikel 5, 8a en 17 van de Landsverordening Grondslagen Natuurbeheer- en Bescherming en het verdrag Cites geven de politie en het OM voldoende handvaten om hiertegen op te treden.
Het OM heeft aangegeven dat acties zullen volgen indien aangifte wordt gedaan van dierenmishandeling. Dit kan zijn op het moment dat honden urenlang in de hete zon bijvoorbeeld aan een korte ketting in de tuin worden achtergelaten.
Maar ook vogels die in te kleine kooien worden gezet alsmede honden of poezen die worden mishandeld door hun baas. Aangevers worden verzocht dit vast te leggen op foto of video om zo meer bewijslast te leveren indien de zaak wordt vervolgd. Voorbeelden van andere vormen van dierenmishandeling zijn het verkleinen van de oorschelp en het verkorten van de wervelkolom (staart). Ook illegale castratie (castratie niet uitgevoerd door een dierenarts) is verboden bij de wet.
Ook gaat de politie en het OM samen met de partners optreden tegen het houden van exotische dieren als krokodillen, sommige aapsoorten, slangen en dergelijke. Exotische dieren zijn in het algemeen dieren die niet bestemd zijn om als huisdieren te dienen. Het houden van deze dieren is verboden conform verschillende bepalingen in de wet. Zo is eind 2015 opgereden teen een huisbewoner met een krokodil in de tuin.
Burgers die van het bovenstaande aangifte willen doen, kunnen dat in urgente gevallen doen via de centrale van de politie 917. In dit geval zal het politieteam HIT/dierenbrigade (high impact team) uitrukken om de zaak te onderzoeken. Zij rapporteren aan een speciaal hiervoor aangestelde Officier van Justitie (OvJ) van het Openbaar Ministerie (OM).
Bron: Openbaar Ministerie
Met alle respect voor de dieren….Van de genoemde organisaties (Politie en OM) kunnen niet eens de huidige stroom criminaliteit indammen. Laat staan achter dierenbeulen aangaan… Met welke tactiek, operatie of mankracht?
Hopi bon!