26 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 04:51

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaOM eist levenslang tegen 'Monster'

OM eist levenslang tegen ‘Monster’

De advocaat van Elvis Kuwas komt aan bij de rechtbank in Willemstad © ANP.
Advocate van de verdachte schutter Elvis ‘Monster’ Kuwas, mr. Olga Saleh- Kostrzewski verlaat de rechtszaal © ANP.

OM eist levenslang tegen ‘Monster’ Willemstad – Hoewel advocate Olga Saleh- Kostrzewski, zowel maandag als gisteren heeft getracht de geloofwaardigheid van het Openbaar Ministerie en de zaak tegen haar cliënt teniet te doen, bleek gisteren dat er sinds de moord op Helmin Wiels op 5 mei 2013 een zaak is opgebouwd met ‘voldoende overtuigend en wettig bewijs’ tegen Elvis Kuwas, alias Monster. Kuwas moest gisteren aanhoren hoe officier van justitie Gert Rip een levenslange celstraf tegen hem eiste.

In zijn requisitoir besprak Rip behalve de moord op Wiels ook de moord op Lionel Arnaud en Raikel Conception en de gewapende overval op een geldloper van Hector Henriquez.

Uiteindelijk werd de verdachte drie keer het medeplegen van moord ten laste gelegd, evenals een keer het medeplegen van diefstal van een auto met bedreiging en geweld.

Dankzij een eerder afgenomen psychiatrische evaluatie wordt Monster geheel toerekeningsvatbaar geacht. Kuwas wordt helemaal verantwoordelijk gehouden voor deze strafbare feiten, verklaarde Rip.

,,Mensenlevens zijn zeer kostbaar, maar voor de verdachte zijn ze blijkbaar zeer weinig waard. Hij heeft drie moorden gepleegd, in ruil voor geld. Hij is een professionele moordenaar die te huur is voor geld.

Er zijn drie slachtoffers, wiens dood bij elk van hun familieleden en dierbaren onnoemelijk leed heeft veroorzaakt en dat voor een ernstig geschokte rechtsorde op Curaçao heeft gezorgd. In het geval van Wiels reikte deze schok vanwege zijn politieke positie, ook ver buiten Curaçao”, aldus de officier in zijn requisitoir.

Ook het feit dat Kuwas al een strafblad heeft, zowel op Curaçao als in Nederland, en het feit dat hij een ontkennende houding heeft aangenomen en geen spijt betuigt, hebben bijgedragen aan het besluit van het OM voor een levenslange eis.

,,De combinatie van ernstige feiten, het criminele verleden en de proceshouding laten het Openbaar Ministerie geen andere keus. De uitslag van het strafmaatoverleg met alle partners, ook de procureur-generaal was unaniem; een levenslange gevangenisstraf”, zo vertelde Rip.

Verder eist het OM dat het geld dat Kuwas heeft verdiend aan de moorden en de gewapende overval wordt afgepakt en dat het wapen dat in het Waaigat is gevonden en waarvan is gebleken dat deze is gebruikt om Wiels te vermoorden, aan het verkeer wordt onttrokken.

In de dagen na de moord op Wiels werd al snel duidelijk wie de schutter was geweest, zo maakte Rip gisteren bekend.

,,We konden dat toen nog niet bewijzen maar het was toen al meteen bekend. We hebben hem toen dagen in de gaten gehouden, onderwijl zoekend naar een andere manier om hem van de straat te krijgen. We hebben toen de zaak van Lionel Arnaud, die in de nacht van 7 op 8 juni 2012 te Noord Zapateer werd vermoord, gebruikt en Kuwas gedetineerd.”

En:

,,Zo’n zaak neemt tijd. Maar nu weten we wie de schutter is en kunnen we het bewijzen ook.”

Op het eerdere verwijt van de raadsvrouw van Kuwas dat haar cliënt onrecht zou zijn aangedaan en dat hij onder druk zou zijn gezet, reageerde Rip als volgt:

,,Ik vind het verwijt van de raadsvrouw dat haar cliënt onrecht is aangedaan onterecht. Waar het het OM om gaat is het onrecht dat Kuwas zijn slachtoffers en aan de Curaçaose samenleving heeft aangedaan.”

Over de vermeende deal die het OM met Kuwas zou hebben gesloten, zei de officier:

,,Er is geen deal gesloten met Kuwas. Wat tijdens het verhoor van 14 november is gezegd, is geen deal. In iedere strafzaak speelt de houding van de verdachte een rol.

Iedere strafrechter en advocaat en rechtbankjournalist weet dat het verschil maakt als je als verdachte zit te liegen of je mond houdt, of juist spijt betuigt en meewerkt aan het onderzoek.

Dat is aan Kuwas voorgelegd op 14 november. En zelfs als er een deal zou zijn voorgesteld aan Kuwas, dan is hij daar niet in meegegaan. Hij heeft wel een bekentenis afgelegd, maar heeft deze vervolgens weer ingetrokken.”

Tijdens de zitting van gisteren bracht de raadsvrouw van Kuwas verschillende punten naar voren waardoor volgens haar het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk zou moeten worden verklaard in de zaak tegen haar cliënt.

Tijdens haar verweer bracht ze onder andere de ‘deal’, de druk die op haar cliënt en getuigen zou zijn uitgeoefend, zogenaamde betalingen aan getuigen en een deal met S.R., de minnares van Kuwas ter sprake.

Bewijs tegen Kuwas

OM eist levenslang tegen ‘Monster’ In zijn reactie gooide Rip de punten van Saleh een voor een omver: ,

,Er is geen enkele deal met S.R. gesloten. Ik heb haar zelf nooit gesproken. Dit komt voor mij uit de lucht vallen.

Over de deal met Kuwas heb ik al genoeg gezegd. De afspraak van het OM met Kuwas was dat hij in verband met zijn veiligheid in Nederland zijn detentie kon ondergaan na het afleggen van een verklaring.

Verder is het bij het verhoren van getuigen of verdachten normaal en toegestaan dat er enige druk wordt uitgeoefend. Van ongeoorloofde druk is echter nergens gebleken.”

Ook de beschuldiging aan het adres van het OM dat er betalingen aan getuigen zouden hebben plaatsgevonden werd door Rip weggewuifd.

,,Wel zijn er noodzakelijke kosten die zijn gemaakt om getuigen buiten gevaar te houden. Maar getuigen hebben geen geld gekregen in ruil voor een verklaring.

Door Kuwas zijn er ook kosten gemaakt. Hij moest ongemerkt naar het buitenland en we moesten ook een koffer en kleding voor hem kopen. Is dat ook betalen voor het afleggen van een verklaring?”

Behalve zijn eigen verklaring waarbij Monster de moord op Wiels bekent, beschikt het OM ook over het wapen waarmee Wiels is doodgeschoten. Dit zou volgens onderzoek hetzelfde wapen zijn waarmee Kuwas op een foto poseert.

Verder heeft Kuwas tegenover verschillende vrouwen aangegeven dat hij niet alleen Wiels, maar ook Arnaud en Conception heeft vermoord. Het Openbaar Ministerie heeft na de moord op Wiels ook een onderzoek gedaan naar de plaatsbepaling van de telefoon van Kuwas.

,,Uit SGSN verkeersgegevens wordt duidelijk dat de mobiele telefoon van Kuwas zich op 5 mei 2013 va 14.20 uur tot 16.54 uur in de wijk Koraal Specht bevond.

Dan verplaatst hij zich naar Marie Pampoen waar hij tussen 16.57 uur en 16.59 uur aanwezig is. Direct daarna beweegt de telefoon zich via Koraal Specht richting Montagne, waar hij om 17.07 uur arriveert”,

zo vertelde Rip gisteren. Wiels werd iets voor 17.00 uur vermoord. Kuwas krijgt vrijdag de kans om het laatste woord te voeren.

Lees meer…
Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties