29 C
Willemstad
• donderdag 16 september 2021 21:19

Laatste reacties

- Advertentie -

OM | Eis 12 maanden cel en 3 jaar ontzetting uit ambt in zaak “Valencia” tegen ambtenaar L.L.

Wetboek van Strafrecht

De vrouw L.L. (Curaçao, 1969) stond dinsdag 3 juli 2018 terecht in de zaal “Valencia”. Zij wordt door het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao verdacht van misbruik maken van haar functie als baliemedewerkster afdeling “Intake” bij de Toelatingsorganisatie (TO, toenmalige Immigratiedienst).

Het betreft een onderzoek van de Landsrecherche Curaçao (LrC), geleid door de Team Bestrijding Ondermijning (TBO).

L.L. wordt door het OM verdacht dat zij gedurende de periode van 27 augustus 2016 tot en met 26 juni 2017 tegen geldbetaling en ontvangen van giften documenten heeft verzorgd voor het verkrijgen van verblijfsvergunningen voor een relatief groot aantal vreemdelingen uit Venezuela, de Dominicaanse Republiek, China en Colombia.

- Advertentie -

Uit onderzoek is gebleken dat zij tussen 2016 en 2017 voor het, na het werk invullen en indienen van de verschillende documenten, meestal tussen de 150 en 350 gulden per keer heeft ontvangen. Het gaat gedurende de periode 2016-2017 om in totaal een bedrag van minstens 9.500 en 13.000 gulden. Verder werd eenmaal haar deelname aan de oogstfeest gesponserd en mocht zij bijvoorbeeld bij een Chinese wasserij gratis haar kleding laten wassen.

Zij heeft met deze acties als ambtenaar de regels niet negaleefd, niet integer heeft gehandeld en misbruik gemaakt van haar functie. Dit is strafbaar conform artikel 1:123 en 2:354 van het Wetboek van Strafrecht Curaçao (WvStr). Zij gaf volgens de rechter “redelijk openheid van zaken”. De openheid van zaken was zowel in haar 9 verklaringen tegen de Landsrecherche als vandaag ter rechtszitting.

De verdachte is sinds 2004 werkzaam bij TO/Immigratiedienst en is momenteel door de overheid geschorst in afwachting van het resultaat van de rechtszaak. In de zaak “Valencia” zijn nog twee andere ambtenaren verdacht, namelijk TO-directeur C. en medewerkster T. Hun zaak zal inhoudelijk op 28 september 2018 worden behandeld.

In deze zaak zijn diverse personen gehoord, onder andere overheidsfunctionarissen en oud-Minister van Justitie Nelson Navarro.

- Advertisement -

L.L. heeft ter rechtszitting spijt betuigd voor hetgeen zij heeft gedaan. Zij was vaak emotioneel en verklaarde tegen de rechter graag terug aan het werk te willen.

De Officier van Justitie (OvJ) heeft dinsdag tegen L.L. een straf geëist van 12 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk, 2 jaar proeftijd en 3 jaar ontzetting uit ambt. Nu volgt nog het pleidooi van de advocaat. De rechter doet in deze zaak op een later moment uitspraak.

Artikel 2:354
De ambtenaar die opzettelijk met misbruik van zijn functie of positie iets doet of nalaat iets te doen ten einde enig voordeel voor hem of een ander te verkrijgen, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.

Artikel 1:123
1. Als daders van een strafbaar feit worden gestraft:
a. zij die het feit plegen of medeplegen;
b. zij die door giften, beloften, misbruik van gezag, geweld, bedreiging of misleiding of door het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen of door een andere feitelijkheid het feit opzettelijk uitlokken.
2. Ten aanzien van de laatsten komen alleen die handelingen in aanmerking, die zij opzettelijk hebben uitgelokt, en t hevens hun gevolgen.

Bron: Openbaar Ministerie

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Nieuwe ontwikkeling in deze zaak. De hoofdverdachte E.C. heeft haar partner ten huwelijk gevraagd en dat zal plaats vinden nadat er straf op haar wordt gelegd, zodat haar straf wordt verminderd!! Unda nos ta bayendo Kòrsou?

  2. @Trui, 12 maanden lijkt me wel Irma Lips en zoals Brian Mariano zal ze nooit een dag zitten.

    Deze mevrouw heeft een eed gezworen! En dan verkoopt ze vergunningen voor een appel en een ei.

  3. Hopelijk wordt deze zaak niet door Irma Lips behandeld.

    Een fikse straf is op zijn plaats voor sjoemelende ambtenaren, alleen al om de afschrikkende werking.

    Benieuwd hoe de baas van deze dader, de byside van Navarro, er af komt, maar ik heb weinig vertrouwen in justitie hier.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...

Nu.cw | 109 baby-schildpadden bereiken zee bij Porto Mari

Op het strand van Porto Mari zijn zaterdag 109 baby-zeeschildpadden uit hun ei gekropen. De Sea Turtle Conservation Curaçao ontdekte de lege eieren. De organisatie heeft de eieren...
- Advertentie -