31 C
Willemstad
• vrijdag 21 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | OM Curaçao acht verzoek FAS gefundeerd

HomeNieuwsAmigoe | OM Curaçao acht verzoek FAS gefundeerd

DEN HAAG-OM-VROUWE JUSTITIAWILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie Curaçao heeft bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, St. Maarten en van Bonaire, St. Eustatius en Saba een verzoek ingediend om een civiele enquête op te starten naar het beleid en de gang van zaken bij Aqualectra, Curaçao Oil (Curoil) NV, Curoil Gas NV en de Refineria di Kòrsou NV. Een primeur, aangezien dit de allereerste keer zou kunnen zijn dat er een civiele enquête in dit deel van het koninkrijk wordt uitgevoerd.

Met dit verzoek aan het Gemeenschappelijk Hof schaart het OM van Curaçao zich achter het onderzoeksverzoek dat door stichting Fundashon Akshon Sivíl (FAS) op 25 juli vorig jaar bij het OM werd ingediend.
Behalve de onderhavige overheidsbedrijven wil het OM ook dat een aantal betrokkenen bij het reilen en zeilen van deze bedrijven bij het onderzoek worden betrokken.
Het gaat hierbij om

  • Oswald Celso van der Dijs, voormalig President-commissaris bij Refineria di Kòrsou NV,
  • Ray Anthony Treurniet, voormalig commissaris bij Integrated Untility Holding NV (Aqualectra)
  • en Gerrit Schotte, voormalig minister van Algemene Zaken en toenmalige vertegenwoordiger van de aandeelhouder, ook van de Integrated Utility Holding NV oftewel Aqualectra.

Dit gelet op ‘het gefundeerde verwijt van de zijde van FAS dat deze personen zich aan wanbeleid hebben schuldig gemaakt’, zo staat er in de toelichting op deze beslissing van het OM te lezen.

Verzoekschrift01130213Volgens het OM is er dan ook ‘gelet op de argumenten aangedragen door FAS alle reden een onderzoek in te stellen naar het beleid en de gang van zaken bij de genoemde rechtspersonen vanaf in ieder geval 10 oktober 2010, het moment waarop Curaçao een autonome status binnen het Koninkrijk kreeg’.

Een duimendik dossier is afgelopen woensdag naar het Gemeenschappelijk Hof gestuurd, samen met het verzoek van het OM om de civiele enquête uit te laten voeren.

“Het OM heeft haar werk gedaan en wij zijn tot de conclusie gekomen dat wij onderzoek uitgevoerd willen zien.
Er is naar ons inzien meer dan voldoende grond voor”

, zo zegt Norman Serphos van het OM Curaçao.

“Het Hof zal zich nu buigen over de stukken en het verzoek.
Op basis daarvan zal zij een beslissing nemen.
Dat is de weg die bewandeld dient te worden.”

Serphos geeft aan dat een verzoek tot een civiele enquête ingediend bij het OM altijd aangenomen dient te worden.
Het OM onderzoekt vervolgens de zaak en besluit op basis van die bevindingen het verzoek aan het Gemeenschappelijk Hof voor te leggen die hierin beslissingsbevoegd is.

“Het OM heeft haar werk nu gedaan.
We hebben FAS uitgenodigd het verzoek nader toe te lichten.
Ook de bovengenoemde bedrijven zijn gevraagd naar hun reactie op het enquêteverzoek.
De toenmalige en huidige minister van Financiën (en ten tijde van dit verzoek ook verantwoordelijk voor Economische Ontwikkeling) José Jardim, heeft op 26 oktober vorig jaar zijn steun geuit voor de onderhavige enquête en overlegde tevens de quick-scans opgemaakt door Soab.
Op basis van al die gegevens neemt het OM nu de volgende stap.”

Het Gemeenschappelijk Hof zal, na een eigen onderzoek en indien zij op basis daarvan dit verzoek honoreert, een onderzoekscommissie instellen die de zaak in handen zal krijgen.
Ook daarover heeft het OM op Curaçao al nagedacht en ook daaromtrent is in het verzoek aan het Hof een passage overgenomen: ‘Het Openbaar Ministerie acht het van belang dat de in te stellen onderzoekscommissie zodanig wordt samengesteld dat er sprake is van ‘betrokkenheid in distantie’ en dat de commissie over de benodigde deskundigheid beschikt.
Daartoe zou de onderzoekscommissie volgens het OM deels uit personen van buiten Curaçao moeten zijn samengesteld en over faillissementsdeskundigheid en financiële deskundigheid moeten beschikken’.

“Over de hoed en de rand, over de invulling van de details en hoe dit nu verder allemaal precies in te vullen zal nog veel gevraagd, gezegd en bekeken worden. Dit is voor ons allemaal namelijk de allereerste keer dat er een civiele enquête zou kunnen komen. En dat is eigenlijk even bijzonder als spannend”

, aldus Serphos.

 Wie gaat de civiele enquête betalen?

Indien het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, St. Maarten en van Bonaire, St. Eustatius en Saba besluit het verzoek van het OM Curaçao te honoreren en er een commissie benoemd zal worden die de enquête zal uitvoeren rijst automatisch ook de vraag wie de kosten hiervoor zal gaan dragen.

“In de wet staat dat de kosten die in het kader van de uitvoering van de werkzaamheden van deze commissie vallen, betaald zouden moeten worden door de bedrijven die onderwerp zijn van het onderzoek”

, zo laat OM-woordvoerder Norman Serphos desgevraagd weten.

“Gedacht moet dan worden aan een vergoeding, een kantoor, huisvesting, reizen enzovoort. Maar hoe dat in de praktijk zal uitpakken en hoe het Hof hierover zal beslissen als het zo ver komt, is nog niet te zeggen.
We zullen dat allemaal zien.
Uiteindelijk is dit voor ons de allereerste keer dat deze procedure wordt doorlopen.”

 

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties