29 C
Willemstad
• donderdag 16 september 2021 21:57

Laatste reacties

- Advertentie -

OM | Celstraffen voor oplichting in mondkapjeszaken, onderzoek “Dubnium”

Celstraffen voor oplichting in mondkapjeszaken, onderzoek “Dubnium”

Het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao heeft vandaag een oud-minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, haar echtgenoot en een voormalige vriend van die echtgenoot voor oplichting tot celstraffen veroordeeld. Een beleidsmedewerkster van de oud-minister werd van alle beschuldigingen vrijgesproken.

De uitspraak van het Gerecht heeft betrekking op een onderzoek dat luistert naar de naam “Dubnium” en gericht is op de gebeurtenissen rondom de aankoop van 40.000 mondkapjes door Stichting Buro Ziektekostenvoorzieningen (hierna: BZV) in 2012.

Het Gerecht heeft vandaag bewezen verklaard dat daarbij sprake was van oplichting en witwassen. Volgens het Gerecht is de verdachte J.C., in de tijd dat zij minister van Gezondheid, Milieu en Natuur was, meegegaan in het plan van haar echtgenoot ervoor te zorgen dat veel geld kon worden verdiend aan de aanschaf van mondkapjes. Volgens het Gerecht is het ook Constancia geweest die het mondkapjesproject bij BZV heeft geïntroduceerd. De echtgenoot van Constancia heeft vervolgens een vriend betrokken in het plan. Er werd een eenmansbedrijf met een Chinese naam ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en er werd zowel een offerte als een factuur opgesteld voor de levering van mondkapjes. De offerte en de factuur gingen uit van een buitenproportioneel hoog bedrag, maar werden – kennelijk door toedoen van Constancia – bij BZV klakkeloos geaccepteerd. De gebruikelijke procedures werden overgeslagen en het geldbedrag werd in één keer uitgekeerd. Dat geldbedrag is vervolgens grotendeels door de echtgenoot van Constancia en diens vriend weggesluisd. De mondkapjes zijn nooit geleverd.

- Advertentie -

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf en ontzetting uit het ambt
Het Gerecht is van oordeel dat slechts een onvoorwaardelijke gevangenisstraf als passende straf in aanmerking komt. Voor wat betreft de hoogte van die gevangenisstraf is aansluiting gezocht bij de straftoemeting die in fraudezaken normaliter plaatsvindt. Voorts heeft het Gerecht per verdachte gelet op de straf verhogende en straf verlagende omstandigheden. Aan de hand daarvan is het Gerecht, met inachtneming van de lange duur van het onderzoek, gekomen tot oplegging van 20 maanden gevangenisstraf in het geval van Constancia en haar echtgenoot, en 8 maanden gevangenisstraf voor de vriend van de echtgenoot.

In het geval van Constancia legt het Gerecht ook een bijkomende straf op. Zij wordt voor de duur van 5 jaren ontzet uit het recht tot het bekleden van het ambt van minister. De reden daarvoor is dat zij met haar handelen het in haar als minister gestelde vertrouwen ernstig heeft geschonden en haar ambt daardoor in diskrediet heeft gebracht, terwijl zij nog altijd niet tot inkeer is gekomen.

Bron: Openbara Ministerie

- Advertisement -

Artikel delen

19 reacties

 1. La Stiwz: ‘Stemrecht, ook voor de dommen, joden, blinde biljarters, makamba’s, kinderfriemelaars, negers, linkshandige tennisspelers, Bertjes, eskimo’s (en zelfs vrouwen) is een gevolg van democratie.’

  Juist, en waar democratie toe leidt is op Curacao pijnlijk duidelijk geworden (Constantia, Schotte, Thode, Jamaloodin, Corallo, Stella van Rijn, Douwe Boersema en veel eerder al de familie Godett porkeria).

  Democratie werkt in beschaafde landen. Wat is er mis mee om te erkennen dat Curacao een achtergebleven apenrots is waar duidelijk bewezen is dat democratie niet werkt en daarom – al is het tijdelijk – voor een andere staatsinrichting wordt gekozen?

 2. @Bert: unaniem zijn WIJ als KKC lezers i.i.g. niet, aangezien ik eentje van die wij ben.

  Stemrecht, ook voor de dommen, joden, blinde biljarters, makamba’s, kinderfriemelaars, negers, linkshandige tennisspelers, Bertjes, eskimo’s (en zelfs vrouwen) is een gevolg van democratie.

  Of het goed/beter/slechter is heb je mij nooit horen zeggen.

 3. La Witz probeert goedkoop te scoren met een verwijzing naar WO II, terwijl hij het volledig met me eens dat Curacao een stuk minder crimineel zou zijn als de mondi monkeys geen stemrecht hadden.

  Een deel van hen stemt bewust crimineel (MFK), een veel groter deel is te dom om te zien dat ze crimineel stemmen en kun je het hen niet eens verwijten.

  In beide gevallen is het stemrecht afnemen de beste keus, en daar zijn wij als KKC lezers unaniem in.

 4. Ik ben geen jurist, maar waarschijnlijk kan de rechter niemand uitsluiten van het passief kiesrecht.

  Dat is wet voor beschaafde landen, waar de burger zelf slim genoeg is om niet op criminelen te stemmen.

  Maar op Curacao waar de kiezer schaamteloos op alles met een strafblad stemt zou die wet gewijzigd moeten worden.

  Nog beter: het stemrecht ontnemen van hele wijken,

 5. Vraag aan het de rechter :
  kun je ueberhaupt nog minister worden als je een strafblad hebt? Dan kom je toch niet meer door de screening?
  Maar misschien weet u het beter……

 6. Wat slappe zooi zeg .
  Nog een keer op Curacao en in de hemel kan alles .
  Vijf jaar levens lang , nooit meer een openbare functie bekleden .
  En terug storten het bedrag + rente
  Wat slappe zooi zeg .
  Vreemd ,heel vreemd
  Nos bon yu di korsou

 7. 5 jaar ontzegging is belachelijk weinig inderdaad nooit meer werken voor de overheid.
  en haar aansprakelijk stellen voor de kosten en het gestolen bedrag.
  gewoon beslag leggen op haar salaris en bezittingen.
  wanneer gaan ze Cooper eens aanpakken en Wilsoe?
  het volk laat zich iedere keer weer door dit soort zogenaamde volkshelden in de maling nemen.

 8. Hoeveel MFK mafiosi moeten er nog voor de rechter komen voordat de mondi monkeys beseffen dat ze achter criminelen aanlopen?

  Hoe houdbaar is de positie van MFK kontelikster Stella van Rijn nog!

  En gaat MFK privefotoslaaf Ramsay Soemanta ook foto’s maken van het viswijf van Boca Sami in Bon Futuro?

  Wellicht komt de Lolo van Soto, Pik Pisas daarvoor wel even langs.

 9. Wat mij hier in deze veroordeling opvalt, is dat er geen alleen een bedrag word genoemd zonder te vermelden het geld bedrag wat is verduistert, en het ontneming bedrag van 365.000,00 te betalen door het stelletje gespuis van de MFK. Maakt het OM hier bewust één foutje (bedankt van Rijk de Gooier???.)

 10. 20 maanden word en is 15 maanden zitten onvoorwaardelijk, als zij in hoger beroep gaat word ze weer voor 29 maanden veroordeeld alleen dan met de eis dat zij direct haar straf zal moet uit zitten, net zoals Gerrit de Raaf na de uitspraak van het Europees Hof, lekker samen in een hok opsluiten lijkt mij een goed ideé

 11. Duidelijke zaak voor het OM Cacintia de dronke del! zal niet in hoger beroep gaan, zowel krijgt ze meer als wat ze nu heeft gehad. Het werd eens tijd dat dit MFK schorum achter de tralies gaan, ze komen allemaal één voor één aan de beurt geloof Abraham Maar. De volgende is onze lieve Gerritje de Raaf en zijn zogenaamde vriendin!, deze worden einde van de maand alle bezittingen en tegoeden ontnomen. over tot de orde van de dag.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...

Nu.cw | 109 baby-schildpadden bereiken zee bij Porto Mari

Op het strand van Porto Mari zijn zaterdag 109 baby-zeeschildpadden uit hun ei gekropen. De Sea Turtle Conservation Curaçao ontdekte de lege eieren. De organisatie heeft de eieren...
- Advertentie -