28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

OM | 3 jaar gevorderd tegen politieagent verdachte diefstal subsidiair verduistering

HomeMediaOM | 3 jaar gevorderd tegen politieagent verdachte diefstal subsidiair verduistering
Openbaar Ministerie Sint Maarten SXM

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf voor de duur van 3 jaar gevorderd tegen J.V.G. Ook heeft het Openbaar Ministerie aan het Gerecht in Eerste Aanleg verzocht te bevelen dat verdachte J.V.G. 5 jaar niet als ambtenaar werkzaam mag zijn.

Het onderzoek WHALE door de Landsrecherche heeft geresulteerd in een vervolging terzake de volgende strafbare feiten tegen verdachte J.V.G. (43) en C.K. (33).

J.V.G.: diefstal subsidiair verduistering in dienstbetrekking meer subsidiair heling van diamanten en/of edelstenen/juwelen, passieve omkoping als ambtenaar, valsheid in geschrifte en schending ambtsgeheim.

De zaak tegen C.K., die wordt verdacht van heling van diamanten en/of edelstenen/juwelen, actieve omkoping van een ambtenaar en uitlokking valsheid in geschrifte, is aangehouden tot 21 november om 14.00 uur.

De officier van justitie heeft tijdens de zitting aandacht gevraagd voor het feit dat deze zaak aan het rollen is gekomen door de aangifte van een verontruste burger. “En dat is dus een burger die complimenten verdient omdat door deze aangifte verschillende onderzoeken zijn opgestart waardoor de waarheid aan het licht is gebracht. De veiligheid van Sint Maarten is een zaak van iedereen, niet alleen van het OM en de opsporingsdiensten.”

De Officier van Justitie heeft gevraagd verdachte J.V.G. te veroordelen voor verduistering in dienstbetrekking van nepdiamanten en echte diamanten. “ Waar het om gaat is dat verdachte tijdens zijn werk als politieagent, na orkaan Irma, de hand heeft weten te leggen op een aantal diamanten. Voor de strafbaarheid maakt het niet uit dat een deel van de diamanten nep was.”

Tevens heeft de Officier van Justitie gevraagd om verdachte J.V.G. te veroordelen voor passieve omkoping gedurende een periode van ruim 3 jaar. “Wat uit onderzoek WHALE blijkt is dat verdachte C.K. intensief contact heeft met politieagent J.V.G. en geld gaf, vriendschap, vakanties en andere dingen aanbiedt met het doel om een voorkeursbehandeling te krijgen, namelijk het verkrijgen van informatie over lopende opsporingsonderzoeken. Dit is volgende de jurisprudentie al voldoende voor een bewezenverklaring van omkoping.

Daarnaast heeft J.V.G. zich schuldig gemaakt aan het schenden van zijn ambtsgeheim door informatie uit lopende opsporingsonderzoeken met verdachte C.K. te delen. Er kan alleen bewezen worden verklaard dat J.V.G. in de periode van 2015 tot en met 2018 door C.K. is omgekocht en in lopende onderzoeken waarin verdachte C.K. – als slachtoffer of als verdachte -een rol speelde. In opdracht van verdachte C.K. is door verdachte J.V.G. een aangifte vervalst, hetgeen door de Officier van Justitie hoog wordt opgenomen: “De juistheid van processen-verbaal is de kern. Daarop moeten we in de rechtshandhaving kunnen vertrouwen.”

“Verder lijkt het er in het dossier ook op dat verdachte tegen betaling achtergrondonderzoeken heeft verricht, of dat in ieder geval van plan was. Dat zijn – wat het Openbaar Ministerie betreft – ongewenste nevenactiviteiten voor een politieagent op Sint Maarten. Dat is echter niet als strafbaar feit ten laste gelegd,” aldus de Officier van Justitie..

“Natuurlijk is iedere omkoping van politieagenten en opsporingsambtenaren ernstig, maar de positie van J.V.G. maakt het extra ernstig. J.V.G. was namelijk werkzaam bij de Afdeling Zware Criminaliteit van het KPSM. Dat is de afdeling die de grote onderzoeken draait. Zeer recent heeft dit ook geleid tot de aanhouding van een zaak welke reeds onder de rechter was, om nader onderzoek te doen.

“Het Openbaar Ministerie ziet ten aanzien van dit onderzoek geen kwade opzet van de kant van verdachte J.V.G. maar het Openbaar Ministerie zag zich wel genoodzaakt extra onderzoek te doen om de gerezen twijfel weg te nemen. Verdachte heeft door zijn handelen het vertrouwen in de rechtshandhaving op Sint Maarten ernstige schade toegebracht en dat mag verdachte worden aangerekend.

“Ten tijde van zijn aanhouding was verdachte J.V.G. werkzaam als beleidsadviseur in het Kabinet van de Minister-President. Omdat er jegens J.V.G. door het Land Sint Maarten nog geen rechtspositionele maatregelen zijn genomen, zal ik ook vorderen om het aan verdachte te verbieden om gedurende een periode van 5 jaar als ambtenaar werkzaam te zijn.”

Op 21 november zal de rechter het onderzoek in de zaak tegen verdachte J.V.G. sluiten. In de zaak tegen J.V.G. en C.K. zal dan vermoedelijk drie weken later uitspraak worden gedaan.

Bron: Openbaar Ministerie Sint Maarten

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties