29 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

PBC | Grensverdrag Sint-Maarten moet einde maken aan 375 jaar onduidelijkheid

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het werd 375 jaar geleden ook al eens vastgelegd: de tweedeling van het eiland Sint-Maarten. Helemaal duidelijk waar de grens tussen het Franstalige en...

PBC | Internationaal Symposium ‘Reclaiming the Narrative’ in teken van doorwerking slavernijverleden

Persbureau Curacao UTRECHT – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ter inluiding van dit belangrijke jaar organiseert het...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...

Column Youp | Hup Sigrid!

Of ik Kaag wel eens bedreig? Dagelijks. Daar begin ik elke ochtend mee. Heks. Kuthoer. Takkentrol. En het helpt. Ze gaat er binnenkort mee stoppen. Op aanraden...

AD | OM eist 16 jaar cel tegen ‘eindbaas’ Piet S. voor drugshandel en witwassen

Jorina Haspels | Algemeen Dagblad Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen de vermeende Haagse ‘godfather’ Piet S. (67) een straf geëist van 16 jaar voor jarenlange drugshandel, het...
- Advertisement -spot_img

OM | 18 jaar gevraagd voor doodslag op Natascha Schmidt

HomeMediaOM | 18 jaar gevraagd voor doodslag op Natascha Schmidt
De rechter doet uitspraak op 6 maart om 08.30 uur

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf voor de duur van 18 jaar gevraagd tegen C.C.M. voor de doodslag op Natascha Schmidt op 29 oktober 2018, aan de Milton Drive in Dutch Quarter.

Het begon met een ruzie tussen verdachte C.C.M. en zijn toenmalige vriendin L.M. en eindigd met de dood van L.M.’s zus Natascha Schmidt. Verdachte heeft drie keer geschoten, een eerste schot in het hoofd van Schmidt, daarna heeft verdachte nog twee keer geschoten op drie omstanders, waaronder de moeder en de vriend van Natascha. Deze personen zijn gelukkig niet geraakt, omdat ze op tijd konden wegduiken.

“Op 29 oktober 2018 wordt een vrouw van 37 bruut uit het leven gerukt. Een moeder bovendien. En niet zomaar een moeder, maar een moeder van 7 kinderen. Een moeder van wie wordt gezegd dat ze – na een moeilijke periode –eindelijk de boel weer een beetje op orde had. Dat is ‘by far’ het zwaarste feit waar het in deze zaak om gaat,” aldus de Officier van Justitie.

“Kortom, er zijn in deze zaak vier slachtoffers meerdere slachtoffers gemaakt door verdachte – waarvan dus een dodelijk slachtoffer – en daarnaast hebben de feiten nog impact gehad op veel meer personen, niet in de laatste plaats op de 7 kinderen van Natascha. Weliswaar hangen de feiten allemaal met elkaar samen, maar dat doet niets af aan de ernst en impact die het op de verschillende slachtoffers heeft gehad. Incidenten als dit resulteren bovendien in grote gevoelens van onveiligheid, zeker in een relatief kleine samenleving als Sint Maarten, of in een kleine wijk als Dutch Quarter.”

De Officier van Justitie acht de poging doodslag op twee van de drie omstanders bewezen gelet op de (1) korte afstand, (2) dat er gericht – o.a. op het hoofd van Schmidt – is geschoten en (3) ook dat verdachte – gezien het neerschieten van Schmidt – klaarblijkelijk de intentie heeft om slachtoffers te maken.

Verdachte lijkt de schuld bij het slachtoffer te leggen. Verdachte lijkt te stellen dat hij uit noodweer heeft gehandeld doordat hij met een zogenaamde taser werd aangevallen. “Daarvoor biedt het dossier geen enkele aanwijzing. Geen enkele getuige heeft een taser gezien, er is door de politie geen taser gevonden en ook heeft verdachte niet de bekende taserverwondingen.”

“Verdachte lijkt hiervoor maar weinig verantwoordelijkheid te nemen. Op verschillende momenten lijkt door hem wel excuses te worden aangeboden, maar dit komt niet helemaal oprecht over.”

Uit de psychiatrische rapportage volgt verder dat verdachte volledig toerekeningsvatbaar is. “Naar de mening van het OM is het recidivegevaar veel hoger dan door het psychiatrische rapport is geschetst. Het OM sluit op dit vlak derhalve aan bij het psychologisch rapport waarbij het recidivegevaar als ‘hoog’ wordt ingeschat.”

In een andere zaak zijn er aanwijzingen dat verdachte – op 16 februari 2016 – met een vuurwapen op ene E. zou hebben geschoten. In een tweede zaak is verdachte veroordeeld voor het (met de dood) bedreigen van zijn voormalige vriendin K. Fleming op 13 november 2016 en ook is verdachte veroordeeld voor mishandeling van zijn vriendin L.M. en haar dochter D.M., beide op 18 juni 2018.

De veroordeling in deze laatste zaak is van 18 augustus en iets meer dan twee maanden later is de mishandeling van L.M. de aanleiding dat het op 29 oktober 2018 zo vreselijk fout gaat. De oude zaken hebben in een veroordeling van 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geresulteerd en een voorwaardelijke taakstraf van 180 uur en hiervan vordert het OM thans dus de volledige tenuitvoerlegging, waarbij de taakstraf als gevangenisstraf ten uitvoer dient te worden gelegd.

De rechter doet uitspraak op 6 maart om 08.30 uur.

Bron: Openbaar Ministerie Sint maarten

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties