26.6 C
Willemstad
• zondag 13 juni 2021 15:56

Laatste reacties

- Advertentie -

Officiële reserves ruim 1,9 miljard

Netto buitenlandse vorderingen in 2013 evenwichtig

GeldWillemstad – De officiële reserves van Curaçao en Sint Maarten bedragen 1.938 miljoen gulden (ruim 1,9 miljard). Dat is de stand per medio oktober 2013.

Advertentie

- Advertentie -

De officiële reserves vormen de ‘officiële deviezenvoorraad conform de definitie van het IMF’ (Internationaal Monetair Fonds).
Dat is overigens exclusief de goudvoorraad, die per eind augustus voor een waarde van 1.049 miljoen (ruim een miljard) op de balans staat.
Regelmatig rapporteert de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) aan de ministers van Financiën van beide landen die samen sinds 10-10- ’10 een monetaire unie vormen in een weekstaat over de actuele ontwikkelingen in de deviezenvoorraad.
Met ruim 1,9 miljard aan officiële reserves is de stand gedurende de eerste ruim negen maanden van 2013 relatief niet veel veranderd.
Het jaar 2012 eindigde met 2 miljard (2.031 miljoen) aan deviezenvoorraad.
In de drie voorgaande jaren lagen de officiële reserves per eind 2011, eind 2010 en eind 2009 wel circa 300 miljoen hoger.
Zo was de stand per december 2009 om precies te zijn 2.347 miljoen (bijna 2,35 miljard).
De CBCS hanteert in de weekstaat voor de bewindslieden van Financiën ook het begrip ‘netto buitenlandse vorderingen’ (NBV).
Daarvoor wordt eerst het totaal aan de netto officiële reserves berekend, door de ‘verplichtingen aan niet-ingezetenen’ in mindering te brengen van de officiële reserves.
Vervolgens wordt hier het totaal aan ‘netto buitenlandse vorderingen commerciële banken’ bij opgeteld.
Op 14 oktober 2013 stond de NBV op 2.269 miljoen Antilliaanse gulden.
Het scheelt niet veel, maar toch wel de hoogste stand dit jaar.
Ook iets meer dan de stand per 31 december 2012, toen de netto buitenlandse vorderingen 2.114 miljoen bedroegen.
Evenals de officiële reserves ontwikkelde ook de NBV zich gedurende de maanden januari tot nu toe vrij stabiel.
Vergeleken met december 2011, eind 2010 en hetzelfde voor 2009 is er wel een groter verschil. Vooral december 2010 schiet er uit met een NBV van 2.757 miljoen (bijna 2,8 miljard), die snel slonk tot 2.250 miljoen twaalf maanden later, namelijk in december 2011.
Het relatief grotere verschil door de jaren tussen de officiële reserves enerzijds en de NBV anderzijds wordt verklaard door een hoger saldo netto saldo buitenlandse vorderingen commerciële banken in de jaren 2009 en 2010 (1.163 miljoen) in vergelijking met de jaren die daarop volgden (ruim 800 miljoen).
De weekstaat van de Centrale Bank aan de ministers van Financiën is ondertekend door CBCS-president Emsley Tromp.

Advertentie

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...

NOS | 17e-eeuwse begraafplaats ontdekt op de voormalige Golden Rock Plantation op Sint- Eustatius

NOS correspondent Dick Drayer  Op Sint-Eustatius hebben archeologen een begraafplaats van tot slaaf gemaakte mensen ontdekt op een voormalige suikerplantage. Zij denken de grootste tot nu toe in...
- Advertentie -