25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Officiële reserves ruim 1,9 miljard

Netto buitenlandse vorderingen in 2013 evenwichtig

GeldWillemstad – De officiële reserves van Curaçao en Sint Maarten bedragen 1.938 miljoen gulden (ruim 1,9 miljard). Dat is de stand per medio oktober 2013.

Advertentie

De officiële reserves vormen de ‘officiële deviezenvoorraad conform de definitie van het IMF’ (Internationaal Monetair Fonds).
Dat is overigens exclusief de goudvoorraad, die per eind augustus voor een waarde van 1.049 miljoen (ruim een miljard) op de balans staat.
Regelmatig rapporteert de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) aan de ministers van Financiën van beide landen die samen sinds 10-10- ’10 een monetaire unie vormen in een weekstaat over de actuele ontwikkelingen in de deviezenvoorraad.
Met ruim 1,9 miljard aan officiële reserves is de stand gedurende de eerste ruim negen maanden van 2013 relatief niet veel veranderd.
Het jaar 2012 eindigde met 2 miljard (2.031 miljoen) aan deviezenvoorraad.
In de drie voorgaande jaren lagen de officiële reserves per eind 2011, eind 2010 en eind 2009 wel circa 300 miljoen hoger.
Zo was de stand per december 2009 om precies te zijn 2.347 miljoen (bijna 2,35 miljard).
De CBCS hanteert in de weekstaat voor de bewindslieden van Financiën ook het begrip ‘netto buitenlandse vorderingen’ (NBV).
Daarvoor wordt eerst het totaal aan de netto officiële reserves berekend, door de ‘verplichtingen aan niet-ingezetenen’ in mindering te brengen van de officiële reserves.
Vervolgens wordt hier het totaal aan ‘netto buitenlandse vorderingen commerciële banken’ bij opgeteld.
Op 14 oktober 2013 stond de NBV op 2.269 miljoen Antilliaanse gulden.
Het scheelt niet veel, maar toch wel de hoogste stand dit jaar.
Ook iets meer dan de stand per 31 december 2012, toen de netto buitenlandse vorderingen 2.114 miljoen bedroegen.
Evenals de officiële reserves ontwikkelde ook de NBV zich gedurende de maanden januari tot nu toe vrij stabiel.
Vergeleken met december 2011, eind 2010 en hetzelfde voor 2009 is er wel een groter verschil. Vooral december 2010 schiet er uit met een NBV van 2.757 miljoen (bijna 2,8 miljard), die snel slonk tot 2.250 miljoen twaalf maanden later, namelijk in december 2011.
Het relatief grotere verschil door de jaren tussen de officiële reserves enerzijds en de NBV anderzijds wordt verklaard door een hoger saldo netto saldo buitenlandse vorderingen commerciële banken in de jaren 2009 en 2010 (1.163 miljoen) in vergelijking met de jaren die daarop volgden (ruim 800 miljoen).
De weekstaat van de Centrale Bank aan de ministers van Financiën is ondertekend door CBCS-president Emsley Tromp.

Advertentie

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -