25 C
Willemstad
• dinsdag 18 januari 2022 08:51

Laatste reacties

- Advertentie -

Officiële reserves ruim 1,9 miljard

Netto buitenlandse vorderingen in 2013 evenwichtig

GeldWillemstad – De officiële reserves van Curaçao en Sint Maarten bedragen 1.938 miljoen gulden (ruim 1,9 miljard). Dat is de stand per medio oktober 2013.

Advertentie

- Advertentie -

De officiële reserves vormen de ‘officiële deviezenvoorraad conform de definitie van het IMF’ (Internationaal Monetair Fonds).
Dat is overigens exclusief de goudvoorraad, die per eind augustus voor een waarde van 1.049 miljoen (ruim een miljard) op de balans staat.
Regelmatig rapporteert de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) aan de ministers van Financiën van beide landen die samen sinds 10-10- ’10 een monetaire unie vormen in een weekstaat over de actuele ontwikkelingen in de deviezenvoorraad.
Met ruim 1,9 miljard aan officiële reserves is de stand gedurende de eerste ruim negen maanden van 2013 relatief niet veel veranderd.
Het jaar 2012 eindigde met 2 miljard (2.031 miljoen) aan deviezenvoorraad.
In de drie voorgaande jaren lagen de officiële reserves per eind 2011, eind 2010 en eind 2009 wel circa 300 miljoen hoger.
Zo was de stand per december 2009 om precies te zijn 2.347 miljoen (bijna 2,35 miljard).
De CBCS hanteert in de weekstaat voor de bewindslieden van Financiën ook het begrip ‘netto buitenlandse vorderingen’ (NBV).
Daarvoor wordt eerst het totaal aan de netto officiële reserves berekend, door de ‘verplichtingen aan niet-ingezetenen’ in mindering te brengen van de officiële reserves.
Vervolgens wordt hier het totaal aan ‘netto buitenlandse vorderingen commerciële banken’ bij opgeteld.
Op 14 oktober 2013 stond de NBV op 2.269 miljoen Antilliaanse gulden.
Het scheelt niet veel, maar toch wel de hoogste stand dit jaar.
Ook iets meer dan de stand per 31 december 2012, toen de netto buitenlandse vorderingen 2.114 miljoen bedroegen.
Evenals de officiële reserves ontwikkelde ook de NBV zich gedurende de maanden januari tot nu toe vrij stabiel.
Vergeleken met december 2011, eind 2010 en hetzelfde voor 2009 is er wel een groter verschil. Vooral december 2010 schiet er uit met een NBV van 2.757 miljoen (bijna 2,8 miljard), die snel slonk tot 2.250 miljoen twaalf maanden later, namelijk in december 2011.
Het relatief grotere verschil door de jaren tussen de officiële reserves enerzijds en de NBV anderzijds wordt verklaard door een hoger saldo netto saldo buitenlandse vorderingen commerciële banken in de jaren 2009 en 2010 (1.163 miljoen) in vergelijking met de jaren die daarop volgden (ruim 800 miljoen).
De weekstaat van de Centrale Bank aan de ministers van Financiën is ondertekend door CBCS-president Emsley Tromp.

Advertentie

- Advertisement -

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | VPRO zendt ‘Atardi’ uit van Selwyn de Wind

Persbureau Curacao De VPRO zendt op donderdag 27 februari de documentaire ‘Atardi’ uit over het leven van Rudy Plaate. De film is gemaakt door Selwyn de Wind. Gedurende...

PBC | Opnieuw drie mensen op Curaçao overleden aan corona

Persbureau Curacao Voor de tweede dag op rij zijn er op Curaçao drie mensen overleden aan de gevolgen van corona. Het gaat om twee patiënten in het CMC...

Column Youp | Massaal muiten

Is die Stef Blok nou een handige politieke Harrie of gewoon een doortrapte achterbakse lafbek? Hoe ranzig is het om bij je afscheid als minister van Economische...

Law360 | Italy’s ‘King of Slots’ sues Spyware Co. for hacking his Iphone

An Italian casino owner known as "King of the Slots" is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his native country and...

DH | UPDATE: Airport closure 9:00pm today

AIRPORT -- The Princess Juliana International Airport has announced a scheduled closure at 9:00pm on Saturday, January 15. This to ensure safety due to limited staff at...

Ingezonden | De klantvriendelijkheid van Curgas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -
- Advertentie -