34 C
Willemstad
• donderdag 28 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

OB | Zaak tegen doodrijder van Monique van Meerwijk (58) uit Den Bosch moet opnieuw

HomeMediaOB | Zaak tegen doodrijder van Monique van Meerwijk (58) uit Den...
Joggers doodgereden | Foto Bea Moedt
HR: rechtszaak doodrijden 3 joggers moet over | Foto BeaMoedt/ANP

DEN BOSCH – De strafzaak tegen de veroorzaker van het ongeluk op Curaçao waarbij Monique van Meerwijk (58) uit Den Bosch om het leven kwam, moet over. Dat heeft de Hoge Raad besloten, zo bevestigt advocaat Sander van ’t Hullenaar tegen Omroep Brabant.

De veroordeelde ging in cassatie tegen zijn celstraf van twaalf maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Het Bossche slachtoffer woonde al een tijdje op Curaçao.

Het gerechtshof in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, oordeelde eerder dat de man verantwoordelijk is voor de dood van Monique van Meerwijk en twee anderen die op het moment van de aanrijding aan het joggen waren. De man zou ‘aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend’ hebben gereden.

In slaap gevallen
Uit onderzoek kwam naar voren dat de bestuurder zonder rijbewijs in zijn auto was gestapt en met hoge snelheid door een rood verkeerslicht was gereden. Vervolgens zou hij achter het stuur in slaap zijn gevallen, waardoor hij over de weg begon te slingeren.

Tegenover de rechter verklaarde de verdachte dat hij rond de periode van het ongeluk extreem vermoeid was. Mede op basis van die verklaring kan roekeloosheid niet worden bewezen, zo oordeelde het hof. Voor die beschuldiging moet hij dan ook worden vrijgesproken.

ZIE OOK: 500 mensen bij stille tocht op Curaçao voor doodgereden Monique van Meerwijk uit Den Bosch

Stille tocht
Het ongeluk gebeurde in augustus 2013 in Willemstad. Enkele dagen na het ongeluk werd een stille tocht gehouden, die eindigde bij de plaats van het ongeluk. Ongeveer vijfhonderd mensen liepen mee. Na afloop werd een minuut stilte gehouden.

Inmiddels is er een monument opgericht. Het staat langs de weg vlakbij de plek des onheils en is ruim twee meter hoog. Het bestaat uit drie vakken, elk voor één van de slachtoffers.

Bron: OmroepBrabant

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Je zou bijna wensen dat Irma Lips eens zou meemaken wat de nabestaanden van verkeersmoordenaar Nelson dos Santos meegemaakt hebben.

 2. Nieuw vonnis EEG-aanrijdingszaak

  Willemstad – In een onlangs uitgesproken arrest van de Hoge Raad tegen Nelso dos Santos, is geoordeeld dat er in hoger beroep een nieuwe uitspraak gedaan moet worden. Dos Santos werd hier veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar en tot een ontzegging van de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen voor de duur van drie jaar, voor het in augustus 2013 op de EEG-weg (nu de Helmin Magno Wiels Boulevard, red.) aanrijden van drie personen die daarbij kwamen te overlijden.

  Hij werd in eerste aanleg veroordeeld tot vier jaar cel waarvan twee voorwaardelijk. Dos Santos vocht het hoger beroepsvonnis aan omdat in het Wetboek expliciet staat opgenomen dat bij de oplegging van een vrijheidsontnemende straf het vonnis in het bijzonder de redenen daarvoor moeten opgeven.

  De Hoge Raad stelt vast dat de overwegingen van het Hof in strijd met het Wetboek geen opgave van de redenen geeft die in het bijzonder hebben geleid tot de keuze van een straf die vrijheidsontneming meebrengt. ,,De klacht is gegrond”, aldus de Hoge Raad.
  Dos Santos reed in augustus 2013 drie voetgangers aan op de EEG-weg waarbij Kristen Leyba, Monique van Meerwijk en Elton Montisant van Road Runners Club Kòrsou (RRCK) om het leven kwamen.

  In het vonnis van de Hoge Raad wordt van het voorval nog eens verslag gedaan:

  ,,De verdachte heeft in vermoeide toestand zonder rijbewijs aan het verkeer deelgenomen, terwijl hij door rood licht is gereden en in slaap is gevallen, waarbij hij slingerend over meerdere rijstroken heeft gereden en daarbij enige tijd op de linkerrijstrook heeft gereden, waar zich een tegenligger bevond, en waarna hij met een veel hogere snelheid dan was toegestaan zonder te remmen in botsing is gekomen met drie voetgangers die zich aan de rechterkant van de weg bevonden en die daardoor om het leven zijn gekomen.

  Het is aan de schuld van de verdachte te wijten dat de drie voetgangers zijn gestorven. De dood van de slachtoffers heeft ernstig en onherstelbaar leed bij hun nabestaanden veroorzaakt. Zij zullen hun leven lang met de gevolgen van dit ongeval geconfronteerd worden. Het verkeersongeval heeft bovendien niet alleen een grote impact op de directe nabestaanden gehad, maar vanwege de bijzonder dramatische afloop ook op de samenleving op Curaçao.”

  Bron: AD http://antilliaansdagblad.com/index.php/nieuws-menu/12785-nieuw-vonnis-eeg-aanrijdingszaak

 3. Volgens onze Koninkrijks-schande binnen de rechterlijke macht Irma Lips is het niet strafbaar indien je 3 mensen doodrijdt en geen rijbewijs hebt . Datlaatste is dan niet strafbaar is. Het feit dat de dader daarmee moet leven is al zwaar genoeg zegt deze schandelijke rechter . Als je in andere landen wordt aangehouden en je hebt geen rijbewijs en NIEMAND HEBT DOOD GEREDEN, wordt je al bestraft. Je hebt slachtofferhulp en daderhulp: voor die laatste kun je je vervoegen bij onze Irma !

 4. De nabestaanden zouden in beroep moeten gaan tegen de veel te lage straf in plaats van dat deze verkeersmoordenaar in hoger beroep gaat tegen een te hoge straf.

  De meest rampzalige rechter die Curacao ooit gehad heeft, Irma Lips, doet een drievoudige verkeersmoord af met een paar maanden.

  Eerder zagen we Gerrit Schotte al vrijuit gaan bij een verkeersmoord op een onschuldige bejaarde vrouw.

  Nelson dos Santos is herhaald bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs, maar het interesseert Irma Lips allemaal niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties