25 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 06:50

Laatste reacties

- Advertentie -

Ob-differentiatie levert 17,5 miljoen op

OB-spelWILLEMSTAD — De verhoging van de omzetbelasting (ob) voor een aantal specifieke producten en diensten van zes naar negen producten zal het landskas een bedrag van 1,57 miljoen gulden aan extra inkomsten opleveren. Dit verklaarde Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) vanochtend tijdens de voorzetting van de behandeling van de conceptbegroting 2013 in de Staten.

De door de regering al eerder aangekondigde ob-differentiatie houdt in dat de omzetbelasting voor luxeartikelen en producten die slecht zijn voor de volksgezondheid en het milieu omhoog gaat van 6 naar 9 procent.

Reagerend op vragen van diverse Statenleden stelde de minister dat onder meer frisdranken (met uitzondering van vruchtensapjes), cosmetica, juwelen, bijouterieën, kerstbomen en computers onder het verhoogde tarief vallen.

Onder de diensten die met de verhoging te maken zullen krijgen, vallen onder andere de horeca en bioscoop.
Jardims collega van Economische Ontwikkeling, Steven Martina (Pais), rekende zijn toehoorders voor dat de ob-verhoging een ‘marginale’ inflatieverhoging van 0,1 procent met zich zal meebrengen.
De ob-verhoging zal gepaard gaan met de introductie van een nultarief voor een aantal producten.
Het gaat hierbij in eerste instantie om groente en fruit, als gevolg van een motie die in het verleden unaniem door de Staten werd aangenomen.

- Advertentie -

Naast groente en fruit zal de regering ook een nultarief introduceren voor rijst, aardappelen, eieren, meel en babyvoeding.
Met deze ob-verlaging wil de regering de gevolgen van de ob-verhoging voor minderbedeelden zo veel mogelijk beperken.
Eerder al had de regering aangegeven dat de ob-verhoging per 1 maart ingaat.

De minister kondigde ook een totale analyse van de ob aan.
Dit onderzoek moet aan het licht brengen of de schakels bij de ob afgeschaft moeten worden in ruil voor een verhoging van de ob, of dat er een totaal systeem moet komen.
Jardim kondigde vanochtend ook een verlaging van de winstbelasting aan, die specifiek gericht zal zijn voor winst op export.
Dit heeft als doel om de export vanuit Curaçao zo veel mogelijk te stimuleren.

 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -