28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NU | Wat u moet weten over de Panama Papers

HomeMediaNU | Wat u moet weten over de Panama Papers
panama-papers-mossfon-fonseca
The Panama Papers. Mossack Fonseca & Co. is een juridisch advieskantoor in Panama

Zondag hebben internationale media onthullingen gedaan over hoe rijken miljarden dollars wegsluizen via belastingparadijzen. Onder andere regeringsleiders en staatshoofden worden genoemd in het onderzoek, dat is gedoopt tot ‘Panama Papers’.

Een juridisch kantoor in Panama zette belastingparadijzen op voor rijken

Een juridisch advieskantoor in Panama, Mossack Fonseca & Co., heeft voor klanten vennootschappen opgezet op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, zogeheten belastingparadijzen. Dat is in principe niet illegaal, maar de belastingparadijzen zijn door hun anonimiteit geschikt voor illegale praktijken, zoals het ontduiken van belasting en het afhandelen van omkoping.

Er zijn in totaal 11,5 miljoen documenten gelekt. Het gaat om onder meer e-mails, spreadsheets, powerpoints en andere digitale bestanden. Met de informatie kan bekend worden gemaakt wie gebruik maakte van de belastingparadijzen en in sommige gevallen wat het doel daarvan was.

De documenten bevatten informatie over 214.000 verschillende vennootschappen en gaan over een tijdsbestek van 1977 tot en met afgelopen december. Het gaat om een van de grootste datalekken ooit, groter dan Wikileaks.

Het Panamese bedrijf ontkent betrokken te zijn bij illegale praktijken

Het advieskantoor ontkent ook maar iets te maken te hebben met belastingontduiking of witwaspraktijken. Medeoprichter Ramón Fonseca Mora erkent in een interview met televisiezender TVN dat de gelekte informatie deels afkomstig is uit zijn kantoor, maar zegt dat de bestanden gestolen zijn. Het zou gaan om een succesvolle, maar “gelimiteerde hack”.

(Ex-)Staatshoofden en regeringsleiders worden genoemd in het onderzoek

Onder anderen (ex-)staatshoofden, regeringsleiders en politici worden genoemd in het onderzoek. De premier van IJsland, Sigmundur Gunnlaugsson, de president van Oekraïne, Petro Porosjenko en vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin duiken op in de documenten. Ook diverse sporters, bijvoorbeeld Lionel Messi, worden genoemd.

Verschillende internationale media hebben de database onderzocht

De database is in handen gekomen van de Duitse krant de Süddeutsche Zeitung. De krant deelde de documenten met de ICIJ, een internationale organisatie voor onderzoeksjournalistiek.

Ruim vierhonderd journalisten van meer dan honderd internationale media, waaronder Trouw en het Financieele Dagbad in Nederland, werkten samen in het onderzoek. De komende dagen zullen de media die betrokken waren in het onderzoek meer onthullingen bekend maken.

Nederlandse brievenbusfirma’s zijn gebruikt voor nepcontracten

Het onderzoek laat zien dat Nederlandse brievenbusfirma’s zijn gebruikt voor betalingen op basis van “nepcontracten”. Volgens het FD zou blijken dat via twee Nederlandse brievenbusfirma’s in totaal meer dan 160 miljoen dollar (140 miljoen euro) is betaald aan sportmarketingbedrijven die worden genoemd in de aanklacht van de Amerikaanse justitie tegen FIFA-officials. De betalingen werden gegoten in nepcontracten.

Volgens het FD maken ook rijke Nederlanders gebruik van constructies om belasting te ontduiken. Om wie het gaat wordt in de komende dagen bekendgemaakt.

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties