29 C
Willemstad
• dinsdag 27 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

NU | Verkiezingsupdate: Trump zet in op economisch herstel, maar komt dat wel?

Democraat Biden leidt met 54 procent tegenover 44 procent voor president Trump

Welkom bij deze wekelijkse update in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november. Met deze week: Trump probeert de aandacht af te leiden van desastreus economisch nieuws en ‘Bernie Bros’ en ‘Bidenistas’ maken ruzie met elkaar.

Mijn naam is Matthijs le Loux. Ik schrijf voor NU.nl over buitenlands nieuws en doe sinds 2014 verslag van de Amerikaanse politiek. In deze update geef ik je een overzicht van het grote nieuws van de week, maar behandel ik vooral minder in het oog springende ontwikkelingen en ‘zijpaden’ en deel ik feiten, interessante bronnen en korte analyses om je meer context te bieden.

We beginnen deze week met de schaamteloze promotie van een van mijn eigen stukken, over de stand van de race, en wegen daarna of de Amerikaanse economie president Donald Trump een comeback in de peilingen kan bezorgen. Dan lees je over het relletje van de week (Trumps voorstel om de verkiezingen uit te stellen), de naderende grote aankondiging van Biden en geruzie binnen zijn campagne.

De Swingstate Spotlight moest helaas weer wijken door ruimtegebrek, maar in aanloop naar de nationale conventies kom ik met een uitgebreid verhaal over battleground states, kiesmannenwiskunde en kiezersonderdrukking, beloofd.
95 days, and counting…

‘Trump won in 2016 ook, ondanks de peilingen’, luidt de redenering die veel wordt gebruikt door mensen die in hun glazen bol een tweede termijn voor de president zien opdoemen.

Met minder dan honderd dagen te gaan, staat de campagne op het punt in alle hevigheid los te barsten. Na de nationale conventies van beide partijen in augustus, rest slechts de eindsprint.

Voor NUweekend keek ik deze week naar de stand van zaken op dit moment. President Trump staat weer achter in de peilingen – dit keer niet op Hillary Clinton, maar op Joe Biden. Dat is niet het enige front waarop de politieke situatie in 2020 wezenlijk anders is dan in 2016. Trump is nu niet de underdog outsider, maar de incumbent, de zittende president. Om maar te zwijgen over de invloed van het coronavirus en de Black Lives Matter-protesten op de verkiezingsrace.

Toch moet ook gezegd worden: Biden kan niet op zijn lauweren rusten. Want hoewel in het verleden behaalde resultaten geen garanties bieden voor de toekomst, heeft Trump wel bewezen dat hij de nodige verrassingen uit zijn hoge hoed kan toveren.

Heeft u dat economisch herstel misschien ook in een V-vorm?

Zoals ik schreef in mijn NUweekend-stuk, zou een heropleving van de economie de slechte positie van Trump in de peilingen nog kunnen keren. Het is niet voor niets dat de president tijdens de coronacrisis sterk inzet op heropening. Hij doet weinig moeite kiezers buiten zijn eigen trouwe achterban aan te spreken en rekent erop dat de economie in het derde kwartaal een zogeheten V-vormig herstel zal laten zien – een scherpe klim uit het diepe dal van de coronacrisis.

“We krijgen volgend jaar een geweldig jaar. We krijgen een geweldig derde kwartaal”, zei Trump onlangs tegen Fox News.

Er zijn redenen om aan te nemen dat Trump niet kan rekenen op zo’n herstel. De rapportage over het derde kwartaal wordt op 29 oktober verwacht, slechts vijf dagen voor de verkiezingen. Nog los van de kiezers die hun stem al veel eerder hebben uitgebracht, laat dat weinig tijd om zwevende kiezers te paaien met gunstige cijfers.

Of die cijfers überhaupt kunnen worden ingezet als campagnemateriaal, valt ook nog te bezien. Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte donderdag bekend dat de economie in het tweede kwartaal (op jaarbasis) 32,9 procent is gekrompen, de grootste krimp sinds het begin van de metingen in 1945. Hoewel hier en daar weer wat meer economische activiteit plaatsvindt, draaien veel staten eerdere versoepelingen terug, omdat het coronavirus zich rap blijft verspreiden. Daarnaast dreigt een financieel klif voor veel werkloze Amerikanen en kleine ondernemers, omdat het Congres het niet eens kan worden over aanvullende uitkeringen en leningen.

Economen zeggen dat het derde kwartaal in het gunstigste scenario een beperkt economisch herstel zal brengen. Positief nieuws over een coronavaccin, een belangrijke voorwaarde voor hernieuwd vertrouwen bij consumenten en werkgevers, komt waarschijnlijk pas op z’n vroegst in oktober of november, omdat dan de eerste grootschalige tests worden afgerond.

Verkiezingen uitstellen? Nee joh. Maar we hebben het er nu wel over

Enkele minuten nadat het ministerie van Handel donderdag de grimmige staat van de economie uiteenzette, stelde Trump op Twitter voor de verkiezingen uit te stellen. Het was niet voor het eerst dat de president voor controverse zorgde om de aandacht af te leiden van ongunstig nieuws.

With Universal Mail-In Voting (not Absentee Voting, which is good), 2020 will be the most INACCURATE & FRAUDULENT Election in history. It will be a great embarrassment to the USA. Delay the Election until people can properly, securely and safely vote???

“Door iedereen per brief te laten stemmen (niet volmachten, want die zijn goed), worden de verkiezingen van 2020 de meest ONNAUWKEURIGE & FRAUDULEUZE in de geschiedenis”, schreef hij. “Het zal enorm beschamend zijn voor de VS. Stel de verkiezingen uit tot mensen op de juiste manier, juist beveiligd en veilig kunnen stemmen???”

Trump herhaalde hiermee zijn eerdere beweringen dat stemmen per post fraudegevoelig is. Talloze onderzoeken, zowel landelijk als in specifieke staten, hebben nooit bewijs gevonden voor die stelling. Neem een onderzoek van Arizona State University naar fraude bij stemmen per post in de periode 2000-2012, waaruit 491 gevallen naar voren kwamen – uit honderden miljoenen uitgebrachte stemmen.

Zoals je in een eerdere editie van de Verkiezingsupdate kon lezen, mag een president de verkiezingen niet uitstellen. De datum is vastgelegd in een wet die alleen kan worden gewijzigd door het Congres. Voor uitstel van meer dan een week of zes is bovendien een wijziging van de Amerikaanse grondwet nodig, want die bepaalt dat de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden automatisch president wordt als de ingezetene niet stipt vier jaar na diens inhuldiging vertrekt (hoewel daar nog wel wat discussie over is onder rechtsgeleerden).

De leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, Mitch McConnell, schoot Trumps proefballon al snel neer. Maar de media-aandacht waar de president waarschijnlijk op mikte, die kwam er. Hij ontkende nog dezelfde avond dat hij de verkiezingen wil uitstellen en trok opnieuw de betrouwbaarheid van stemmen per post in twijfel.

Verder meldde NU.nl deze week…

De Verenigde Staten halen 6.400 in Duitsland gestationeerde Amerikaanse militairen terug naar huis en plaatsen 5.400 andere soldaten over naar andere Europese landen, werd woensdag aangekondigd. Er worden enkele miljarden dollars uitgetrokken voor de verhuizing.

President Trump vecht de vrijgave van zijn belastingaangiftes opnieuw aan. Zijn advocaten hebben de rechtbank in New York maandag gevraagd een dagvaarding van aanklagers in die stad ongeldig te verklaren, omdat er sprake zou zijn van “intimidatie” en “kwade trouw”. Het Hooggerechtshof oordeelde begin juli dat Trump als staatshoofd niet is vrijgesteld van strafrechtelijk onderzoek, het argument waarmee de president eerder probeerde de dagvaarding te pareren.

Zou Bidens eventuele vicepresident ook zijn opvolger worden?

De Democratische senator Kamala Harris uit Californië. (Foto: Pro Shots)

In het Democratische kamp wacht men met smart tot Biden zijn running mate bekendmaakt. Biden liet weten dat die aankondiging volgende week kan worden verwacht.

Kandidaat-vicepresidenten worden vaak gekozen om de steun in een bepaalde staat of bij een bepaalde kiezersgroep te vergroten. Tim Kaine moest Clinton in 2016 helpen in zijn thuisstaat Virginia, Mike Pence gaf Trump meer geloofwaardigheid bij evangelische christenen en Sarah Palin was John McCains handreiking naar de populistische Tea Party-beweging. Biden zelf compenseerde Barack Obama’s gebrek aan ervaring op het internationale vlak.

In onze podcast Dit wordt het nieuws besprak ik vanochtend met presentator Carné van den Brink dat de keuze voor een mogelijke vicepresident dit keer een extra lading heeft. Als Biden president wordt, is hij 82 jaar oud aan het einde van zijn eerste termijn. Dat brengt zijn vicepresident in een gunstige positie om hem op te volgen.

Verder hadden we het natuurlijk ook over de kandidaten op Bidens shortlist, met de naam Kamala Harris prominent bovenaan.

Dit wordt het nieuws
Zie ook: ‘Als Biden de oudste president wordt, dan is zijn opvolger al in zicht’

Het botert niet bepaald tussen ‘Bernie Bros’ en ‘Bidenistas’

Biden is nog steeds weinig in beeld in vergelijking met president Trump, maar dat betekent niet dat er binnen zijn campagne niks gebeurt. Achter de schermen rommelt het nog steeds tussen progressieve en gematigde Democraten, meldde Politico. Een virtuele bijeenkomst in aanloop naar de nationale conventie op 17-20 augustus liep uit op een ruzie over politieke donaties van bedrijven. Pijnlijk: de commissie die de vergadering organiseerde, werd ingesteld om de eenheid binnen de Democratische Partij te tonen.

Aanhangers van Bernie Sanders zeggen dat Biden-supporters hen onder meer “kinderen” noemden. “Het was niet alleen schokkend, maar respectloos”, zei Nina Turner, voormalig medeorganisator van Sanders’ campagne. “Walgelijk, schokkend, onacceptabel. En het is niet de manier om het vertrouwen te herstellen van mensen die al vermoeden dat de Democratische Partij oneerlijk is.” Turner vergeleek stemmen op Biden een paar dagen geleden met de consumptie van een kommetje stront.

Een campagnewoordvoerder van Biden liet weten dat maar een paar mensen de vergadering verstoorden en prees het werk van de commissie.

Bron: NU.nl

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. @ook dat nog

  jij schrijft: “Enne reaguurders… voordt jullie los gaan”

  Nee hoor, ik niet, want je hebt 100% gelijk.

  De democraten zijn gekaapt, met Biden als seniele marionet, door de fascistische “woke”, “cancel-culture” en ‘BLM” identity-politics en haatbewegingen. Het resultaat zie je in de grote steden welke gerund worden democraten. Een grote troep.

  De botte Trump is de enige kans nog om de Westerse Beschaving te redden. Ook de nette democraat beseft dat, maar zal dat nooit toegeven, vanwege “woke & cancel”

  MAGA2020 ! Grand-slide

 2. Biden een dementerende mongool, die zijn zoontje terwijl hij vice president was, miljoenen liet verdienen in de Ukraine…
  De partij van Obama, die de oprichters zijn van de Klu Klux Clan.
  De partij van Obama, die tegen de afschaffing van de slavernij stemde
  De partij van Obama die tegen vrouwen kiesrecht stemde
  Moelijk he voor al de mongolen die moeite hebben met feiten.De zwartjes zijn altijd gebruikt als stemvee, om vervolgens weer vier jaar als oud vuil te worden bestempeld. Alleen als de Obama partij weer verkiezingen heeft, wordt er weer aandacht besteed aan de zwartjes..
  Alleen…nu zijn de ogen open, en komen de black-americans van de plantage en worden ze wakker.
  Nog een feitje, waar Obama volk niets van weet, Planned Parenthood is opgericht in zwarte buurten, om de zwarte bevolking te minimaliseren..
  Lekker partijtje he, dat Obama volk.
  Enne reaguurders… voordt jullie los gaan, check eerst even bovenstaande feiten….
  Moelijk he feiten…. facts don’t care about you’re feelings…. They are just facts!!

 3. Hey Donald….ya thought Corona would be disruptive enough to your effort keeping your job. Not so, pal. Now you want to tackle an awesome force of folks, just now prepping to go to the votingbooth…..youngsters. You want to take one their favorite toys away by banning TikTok. More power to ya, but it will only prove to be another banana peel, waitin’ on ya to step on. Best get a grip on that ego and that temper.

 4. Het is wel jammer voor de democraten dat ze uitgerekend nu met zo een zwakke tegenkandidaat als Joe Biden komen. Onvoorstelbaar dat de man de voorverkiezingen heeft kunnen winnen.

 5. De wereldwijde regeringen worden ervan beschuldigd miljarden en nog ‘ns miljarden te hebben verduisterd. Deze enorme bedragen worden meestal overgeheveld uit programma’s die beogen het lot van het gewone volk te verbeteren. Dus het volk geeft a.h.w. zichzelf de schuld hiervan, van de armoede dus. Al deze schulden, die hun(regeringen)
  als een molensteen om de nek hangt, belemmeren het economisch herstel en bedreigt zelfs de stabiliteit van de vele regeringen. De tijden zijn wel veranderd, maar deze merkwaardige filosofie dat de economie zich zal herstellen blijkt nog steeds in zwang te zijn. Ja jongens, zowel staatslieden als economen betreuren de enorme wereldwijde internationale schuld ,de ernstige economische wanverhouding tussen rijke en arme landen en de troosteloze armoede in zo veel landen. De afgelopen tientallen jaren is elke inzinking nog altijd door een herstel gevolgd, maar een algehele economische herstel is een droom dat zich nooit zal voordoen, ook zeker niet in Europa. Aha, nog een opmerking; inzinkingen worden steeds “ernstiger” terwijl het herstel steeds “matiger” wordt en kracht verliest, en de blijvende werkloosheid en/of armoede voortdurend steeds grotere vormen aannemen. Dus een economisch herstel is een droom waaruit niemand zal ontwaken…….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -