NU | Venezuela laat nog eens veertig politieke gevangen vrij

Opnieuw veertig politieke gevangenen vrijgelaten in Venezuela | ANP

In Venezuela zijn voor de tweede dag op rij enkele tientallen politieke gevangen vrijgelaten. Na de vrijlating van 39 oppositieleden op vrijdag, mochten zaterdag nog eens veertig activisten de gevangenis verlaten.

Zij zaten in de gevangenis omdat ze door de zittende Venezolaanse president Nicolás Maduro waren beschuldigd van “gewelddadige misdaden tegen de regering” en terrorisme. Het vrijlaten wordt door velen gezien als een vredesoffer van de vorige maand herkozen Maduro.

Aan de vrijlating zitten wel enkele voorwaarden vast. Zo moeten de vrijgelaten activisten zich maandelijks melden bij de autoriteiten, mogen ze het land niet verlaten en krijgen ze een verbod op social media opgelegd.

Oppositieleider Julio Borges reageerde opgelucht maar verbolgen op de vrijlating. “Deze mensen hadden nooit in de gevangenis mogen zitten. Er is niks om het dictatorschap voor te bedanken.”

Andere actievoerders stellen dat lang niet alle vrijgelatenen politieke tegenstanders zijn en dat enkelen van hen sowieso al vrij zouden komen.

De impopulaire Maduro liet zich 20 mei herkiezen in een stembusgang die internationaal als volstrekt oneerlijk is bestempeld. Naar schatting worden er nog ruim zeshonderd mensen om politieke redenen vastgehouden in het Zuid-Amerikaanse land.

Bron: Nu.nl/Reuters

3 Reacties op “NU | Venezuela laat nog eens veertig politieke gevangen vrij

  1. Abraham Mossel

    @ Plasje ben je dronken of zo iets, nu weet ik zeker dat je een MFK/KFO er bent, h..d

  2. joop savaneta

    Welke oppositie?

  3. ericlapas

    Volgens Julio Borges, “er is niks om het dictatorschap voor te bedanken.” Meer kan Maduro niet doen, dit is een gebaar van goed wil maar blijkbaar wilt de oppositie door gaan met de boel destabiliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *