27 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 23:21

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoNu tijd voor het bouwen van een natie

Nu tijd voor het bouwen van een natie

Toespraak premier St. Maarten Sarah Wescot-Williams:

Sarah Wescot-Williams

WILLEMSTAD — We hebben een land gebouwd, een fundament aangelegd. Het is nu tijd om een natie op te gaan bouwen. Dit was de centrale boodschap in de toespraak van de Sintmaartense premier Sarah Wescot- Williams tijdens de fundraisingdiner van de PAR vorige week.De toespraak van de Sintmaartense premier had als titel meegekregen:

‘A dream come true: building a new country on a sound and solid foundation’

, een wens die in vervulling gaat, het opbouwen van een land op een solide en gezonde fundering.
In haar toespraak stond Wescot-Williams, die sinds 10-10-‘10 de premier van St. Maarten is, stil bij het traject naar de voorbereidingen van haar eiland en Curaçao op weg naar hun autonome status, hoe het beide landen sindsdien is vergaan en de uitdagingen die zij sindsdien hebben meegemaakt.
Wescot-Williams had haar toespraak de ondertitel ‘Out of the Shadow’ (vanuit de schaduw) meegegeven, waarmee zij probeerde aan te geven dat de eilandgebieden Curaçao en St. Maarten met het verkrijgen van hun autonome status uit de spreekwoordelijke schaduw van de Nederlandse Antillen zijn getreden en nu grotendeels hun eigen zaken moeten regelen.

Dit brengt naast voordelen, ook tal van nieuwe uitdagingen met zich mee, aldus Wescot-Williams.

“Als je uit de schaduw treedt dan heeft dit in het begin een verfrissende werking. Maar het heeft ook iets ontmoedigends, als je je realiseert dat wanneer je uit de schaduw bent getreden je in het volle zicht staat en praktisch door de gehele wereld kritisch wordt onderzocht.
Je kunt niet meer terug, omdat schaduwen net zoals het echte leven bewegen. Als bewoners van kleine eilanden hebben wij soms de neiging om dat te vergeten. De politiek van het verleden moet plaatsmaken voor de nieuwe realiteit”

, aldus de DP-leider.
In de nieuwe realiteit, die Wescot-Williams voor ogen heeft, dient er gewerkt te werken aan de nieuwe Curaçaoënaar en de nieuwe Sintmaartenaar.
Zij moeten beiden bewust zijn dat zij ‘niet afhankelijk’ moeten zijn.
Door niet afhankelijk te zijn, kun je onafhankelijk worden.
Beiden worden door Wescot-Williams als een ‘state of mind’ omschreven, die door de leiders van de nieuwe landen gekoesterd moet worden.
In dit verband stelt de Sintmaartense politica te moeten constateren dat ‘wij’ op dit moment ‘te veel met onszelf bezig zijn’.
In dit verband verwijst zij naar de turbulente periode die zowel Curaçao, als St. Maarten sinds 10-10-‘10 op politiek en maatschappelijk gebied heeft doorgemaakt.
Ondanks alle kritiek stelt zij dat niet veel landen in de mogelijkheid zijn gesteld om hun eigen land op te bouwen met eigen staatsregeling en staatkundige regels.
Het enige verwijt dat de nieuwe landen gemaakt kan worden, is dat zij te weinig ‘out of the box’ van het Koninkrijk hebben durven denken. I

n haar toespraak had de Sintmaartense ministerpresident het ook over de rust die velen hadden verwacht, maar waarvan twee jaar na de staatkundige veranderingen nog steeds geen sprake is.
Zij wijt dit aan het politieke systeem van het Koninkrijk dat niet echt bevorderlijk is voor de nieuwe staatkundige verhoudingen.

“Wij hebben het over democratisch tekorten, maar er is nog veel dat op dit gebied gedaan moet worden.”

Verder roemde de Sintmaartense premier de enorme potentie van het menselijk kapitaal van Curaçao.
Iets waar St. Maarten nog aan moet werken, aldus Wescot- Williams.
Zij is van mening dat er nu een fundament is aangelegd, maar dat er werk gemaakt moet worden om deze potentie te gaan realiseren.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties