31 C
Willemstad
• donderdag 13 juni 2024

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...

ParadiseFM | Colombia voert extreem zware beveiliging door voor VN-top

Colombia gaat rond de twaalfduizend militairen en politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen tijdens een top van de Verenigde Naties die van 21 oktober tot 1...

ParadiseFM | Muzikant op Sint Maarten doodgeschoten

Op Sint Maarten is een man doodgeschoten. Het incident vond plaats op Guana Bay Road rond kwart over negen dinsdagvond bij de ingang van het sociale woningproject...

ParadiseFM | Minister laat kartonopslag in Sans Souci opruimen

Op bevel van minister Silvania is gisteren de veelbesproken karton-scrap yard opgeruimd. Stapels karton en grote machines zijn verwijderd. Op 23 september vorig jaar gaf de minister...

ParadiseFM | Delegatie IMF praat met regering over economische ontwikkelingen

Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds is op Curaçao voor besprekingen met de regering en verschillende andere organisaties. Gisteren was er een succesvolle ‘Courtesy Meeting’ met...

ParadiseFM | CASHA: Bezettingsgraad in mei iets hoger dan vorig jaar

De bezettingsgraad van kleine accommodaties op Curaçao die zijn aangesloten bij toerismeorganisatie CASHA was in mei van dit jaar iets hoger dan in april. Dat blijkt uit...
- Advertisement -spot_img

Nu tijd voor het bouwen van een natie

HomeNieuwsNu tijd voor het bouwen van een natie

Toespraak premier St. Maarten Sarah Wescot-Williams:

Sarah Wescot-Williams

WILLEMSTAD — We hebben een land gebouwd, een fundament aangelegd. Het is nu tijd om een natie op te gaan bouwen. Dit was de centrale boodschap in de toespraak van de Sintmaartense premier Sarah Wescot- Williams tijdens de fundraisingdiner van de PAR vorige week.De toespraak van de Sintmaartense premier had als titel meegekregen:

‘A dream come true: building a new country on a sound and solid foundation’

, een wens die in vervulling gaat, het opbouwen van een land op een solide en gezonde fundering.
In haar toespraak stond Wescot-Williams, die sinds 10-10-‘10 de premier van St. Maarten is, stil bij het traject naar de voorbereidingen van haar eiland en Curaçao op weg naar hun autonome status, hoe het beide landen sindsdien is vergaan en de uitdagingen die zij sindsdien hebben meegemaakt.
Wescot-Williams had haar toespraak de ondertitel ‘Out of the Shadow’ (vanuit de schaduw) meegegeven, waarmee zij probeerde aan te geven dat de eilandgebieden Curaçao en St. Maarten met het verkrijgen van hun autonome status uit de spreekwoordelijke schaduw van de Nederlandse Antillen zijn getreden en nu grotendeels hun eigen zaken moeten regelen.

Dit brengt naast voordelen, ook tal van nieuwe uitdagingen met zich mee, aldus Wescot-Williams.

“Als je uit de schaduw treedt dan heeft dit in het begin een verfrissende werking. Maar het heeft ook iets ontmoedigends, als je je realiseert dat wanneer je uit de schaduw bent getreden je in het volle zicht staat en praktisch door de gehele wereld kritisch wordt onderzocht.
Je kunt niet meer terug, omdat schaduwen net zoals het echte leven bewegen. Als bewoners van kleine eilanden hebben wij soms de neiging om dat te vergeten. De politiek van het verleden moet plaatsmaken voor de nieuwe realiteit”

, aldus de DP-leider.
In de nieuwe realiteit, die Wescot-Williams voor ogen heeft, dient er gewerkt te werken aan de nieuwe Curaçaoënaar en de nieuwe Sintmaartenaar.
Zij moeten beiden bewust zijn dat zij ‘niet afhankelijk’ moeten zijn.
Door niet afhankelijk te zijn, kun je onafhankelijk worden.
Beiden worden door Wescot-Williams als een ‘state of mind’ omschreven, die door de leiders van de nieuwe landen gekoesterd moet worden.
In dit verband stelt de Sintmaartense politica te moeten constateren dat ‘wij’ op dit moment ‘te veel met onszelf bezig zijn’.
In dit verband verwijst zij naar de turbulente periode die zowel Curaçao, als St. Maarten sinds 10-10-‘10 op politiek en maatschappelijk gebied heeft doorgemaakt.
Ondanks alle kritiek stelt zij dat niet veel landen in de mogelijkheid zijn gesteld om hun eigen land op te bouwen met eigen staatsregeling en staatkundige regels.
Het enige verwijt dat de nieuwe landen gemaakt kan worden, is dat zij te weinig ‘out of the box’ van het Koninkrijk hebben durven denken. I

n haar toespraak had de Sintmaartense ministerpresident het ook over de rust die velen hadden verwacht, maar waarvan twee jaar na de staatkundige veranderingen nog steeds geen sprake is.
Zij wijt dit aan het politieke systeem van het Koninkrijk dat niet echt bevorderlijk is voor de nieuwe staatkundige verhoudingen.

“Wij hebben het over democratisch tekorten, maar er is nog veel dat op dit gebied gedaan moet worden.”

Verder roemde de Sintmaartense premier de enorme potentie van het menselijk kapitaal van Curaçao.
Iets waar St. Maarten nog aan moet werken, aldus Wescot- Williams.
Zij is van mening dat er nu een fundament is aangelegd, maar dat er werk gemaakt moet worden om deze potentie te gaan realiseren.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties