26 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 08:27

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | ‘Spil in Panama Papers wist niets over identiteit van klanten’

Mossack Fonseca sloot in maart de deuren vanwege reputatieschade | AFP

Trustkantoor Mossack Fonseca, de spil in de Panama Papers, had in veel gevallen geen weet van de identiteit van de klanten die het kantoor beheerde. Dat blijkt uit een nieuw lek van 1,2 miljoen bestanden.

Het nieuwe lek bestaat uit verzamelde e-mails en bijlagen van het trustkantoor, over een periode van anderhalf jaar vanaf de start van de eerste publiciteitsgolf over de Panama Papers in april 2016.

Miljoenen vertrouwelijke bestanden van het kantoor in Panama belandden destijds op straat. Volgens internationale wet- en regelgeving moest het kantoor afweten van de identiteit van de klanten die het beheerde.

- Advertentie -

De Duitse krant De Süddeutsche Zeitung kreeg de documenten, die na 2016 zijn verschenen, in handen en heeft deze via het International Consortium of Investigative Journalists gedeeld met meer dan honderd journalisten. Onder hen zijn het FD en Trouw.

In de Panama Papers werden namen onthuld van personen en bedrijven die hun geld via Mossack Fonseca in een belastingparadijs stalden. Hoewel dat in de meeste gevallen niet illegaal is, leverde het wel een storm van verontwaardiging op.

Mossack Fonseca sloot in maart de deuren vanwege reputatieschade.

Belastingparadijzen

In 2016 onthulden internationale media bestanden over hoe rijken miljarden dollars wegsluizen via belastingparadijzen. In het onderzoek Panama Papers, waar onder andere Trouw en het FD aan deelnamen, werden verschillende celebrity’s en staatshoofden genoemd.

- Advertisement -

De spil in het onderzoek, het juridische kantoor Mossack Fonseca, zette voor klanten vennootschappen op in zogeheten belastingparadijzen. Op deze locaties worden vermogen en eigendommen nauwelijks belast.

De beperkte regelgeving in belastingparadijzen maakt deze landen geschikt voor illegale praktijken, zoals het ontduiken van belasting.

Er zijn in het onderzoek zo’n 11,5 miljoen bestanden gelekt. Uit de informatie kon worden afgeleid wie gebruikmaakte van de paradijzen en wat het doel ervan was. Mossack Fonseca ontkent iets te maken te hebben met de illegale praktijken, maar gaf wel toe dat de gelekte bestanden deels afkomstig waren uit het trustkantoor. De bestanden zouden zijn gestolen.

Bron: Nu.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -