NU | ‘Rechter Brazilië blokkeert aanstelling omstreden oud-president’


Een federale rechter in Brazilië blokkeert de aanstelling van de omstreden oud-president Luiz Inácio Lula da Silva als nieuwe minister in het kabinet van president Dilma Rousseff.

De regering kan tegen het bevel van de rechter in beroep gaan.

Woensdagavond zijn in verschillende Braziliaanse steden protesten uitgebroken naar aanleiding van het besluit van Rousseff om Lula aan te nemen.

Door zijn aanstelling ontloopt Lula voorlopig mogelijk gerechtelijke vervolging, omdat alleen het hooggerechtshof ministers mag vervolgen. De oud-minister wordt verdacht van witwaspraktijken.

Volgens de politie protesteerden zeker vijfduizend mensen voor het presidentiële paleis in de hoofdstad Brasilia. Ook in het financiële centrum van Säo Paulo waren mensen op de been.

Eerder op de avond gaf een rechter telefoongesprekken vrij tussen Lula en Rousseff die het vermoeden bevestigen dat de oud-president is aangesteld om strafvervolging te ontlopen. De federale politie tapte Lula’s telefoon af voor onderzoek naar een van de grootste corruptieschandalen ooit in Brazilië.

Afgelopen week zijn tevens huiszoekingen verricht in panden waar Lula woonde of werkte en hij werd ondervraagd.

Video: Huiszoeking bij oud-president Lula

Braziliaanse politie doorzoekt huis oud-president

Braziliaanse politie doorzoekt huis oud-president

Witwassen

Vorige week werd bekend dat justitie in Brazilië Lula vervolgt. Hij moet zich onder meer verantwoorden voor witwassen. Ook zou de oud-president bepaalde eigendommen niet hebben opgegeven, zoals een appartement in de stad Guarujá.

De oud-president werd eerder deze maand al uren ondervraagd door de politie vanwege een groot onderzoek naar corruptie. Dat richt zich op gesjoemel bij staatsondernemingen, met name oliemaatschappij Petrobras. Ook werd het huis van Lula doorzocht.

De voormalige leider van de socialistische PT (Arbeiderspartij) ontkende eerder dat hij zich persoonlijk heeft verrijkt. Lula was van 2003 tot 2011 president van Brazilië.

Bron: NU.nl/Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *