29 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

LB | Aruba vanaf nu belastingparadijs af

Door Alexander Bakker | De Limburger Aruba is gisteren door de Europese Unie van de 'grijze lijst' met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Dat land...

Democracy now! | Tuesday, February 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Brussel haalt Aruba van ’grijze lijst’ belastingparadijzen, huiswerk Curaçao

Brussel - Aruba is dinsdag door de Europese Unie van de ’grijze lijst’ met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Twee keer per jaar maakt de...

FTM | Nederlandse boekhouder is kroongetuige in smeergeldaffaire bij grootste oliehandelaar ter wereld

Follow The Money.nl | Lukas Kotkamp Een Nederlandse boekhouder speelt als getuige een belangrijke rol in een smeergeldproces rond een van ’s werelds grootste handelaren in olie en...

FD | Rechter Haags gerechtshof geschorst na valse ondertekening in 43 vonnissen

Bas Mos | Financieel Dagblad Een leidinggevende rechter aan het gerechtshof in Den Haag is op non-actief gesteld omdat hij de afgelopen twee jaar valse informatie in tientallen...
- Advertisement -spot_img

NU | Politie ontsleutelt 3,6 miljoen berichten van crimineel netwerk

HomeLandenArubaNU | Politie ontsleutelt 3,6 miljoen berichten van crimineel netwerk
OM spreekt donderdag van 40.000 actieve smartphones

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben toegang gekregen tot de inhoud van 3,6 miljoen berichten die via een netwerk van speciaal aangepaste BlackBerry-smartphones werden verstuurd, vermoedelijk onder meer door criminelen.

In april 2016 werd bekendgemaakt dat het netwerk, van het Nijmeegse bedrijf Ennetcom, uit de lucht was gehaald. De politie stelde toen dat zo’n 19.000 mensen het netwerk gebruikten, maar het OM spreekt donderdag van 40.000 actieve smartphones.

De berichten die door de gebruikers werden uitgewisseld waren versleuteld en daarom onleesbaar voor buitenstaanders.

Volgens het OM werd een strafrechtelijk onderzoek naar Ennetcom gestart nadat de technologie van het bedrijf was aangetroffen in onderzoeken naar liquidaties. Het OM zegt te hopen dat bewijsmateriaal uit de ontsleutelde berichten kan worden gehaald, in zaken die te maken hebben met “liquidaties, gewapende overvallen, drugshandel, witwassen, pogingen tot moord en andere georganiseerde criminaliteit.”

BlackBerry’s

In september bepaalde een rechter dat de Nederlandse politie inzicht mocht krijgen in de Canadese servers van Ennetcom. In samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is de database van 7 terabyte (7.000 gigabyte) gekraakt.

Het OM stelt dat de benodigde encryptiesleutels “in handen van OM en politie vielen”, maar een woordvoerder wil niet zeggen hoe dat is gebeurd. Hij benadrukt wel dat PGP, de gebruikte beveiligingsstandaard, niet is gekraakt. PGP wordt behalve in BlackBerry’s ook voor veel andere beveiligingstoepassingen ingezet.

Danny M., eigenaar van Ennetcom, werd vorig jaar aangehouden op verdenking van witwassen. Hij is vrij in afwachting van zijn strafproces. Volgens het OM moet M. hebben geweten dat zijn netwerk vooral werd gebruikt door criminelen en is hij daarom ook zelf strafbaar.

Betrouwbare

Advocate Inez Weski van Ennetcom en M. (37) relativeerde donderdag de claims van het OM. Volgens haar waren er onder de 40.000 klanten ook veel betrouwbare gebruikers zoals politici, politiemensen en militairen. Van slechts enkele gebruikers is vastgesteld dat ze een rol spelen in de misdaad.

Berichten werden bovendien na 48 uur onherstelbaar vernietigd. Volgens de advocate zijn de servers onrechtmatig in beslag genomen. Het bedrijf en de eigenaar kunnen bovendien onmogelijk verantwoordelijk zijn voor de misdrijven die gepleegd zijn door klanten, reageerde ze.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties