NU | Overzicht: de Nederlanders in het nieuwe MLB-seizoen

Meerdere Curacaonaren en een Arubaan | Door Daan de Ridder

MBL honkballer Andrelton Simmons | Foto Getty

De Arubaanse MBL honkballer Xander Bogaerts | Foto Getty

Met onder meer een herhaling van de finale van vorig seizoen (Kansas City Royals-New York Mets) begint zondag het nieuwe Major League Baseball-seizoen. Welke Nederlanders komen in actie in de beste honkbalcompetitie ter wereld?

Andrelton Simmons (korte stop, Los Angeles Angels)
Simmons begint aan zijn vierde volledige MLB-seizoen, maar voor het eerst zal de 26-jarige korte stop niet uitkomen in het shirt van de Atlanta Braves.

De drievoudig kampioen koos er na twee matige seizoenen voor om een nieuw team op te bouwen en met de binnenvelder uit Curaçao hadden ze een speler in huis die voor veel andere ploegen interessant was.

De Los Angeles Angels deden vorig jaar november het meest aantrekkelijke aanbod, waardoor Simmons van de National League East naar de American League West is verhuisd en nu teamgenoot is van Mike Trout, de buitenvelder die door velen wordt gezien als de beste honkballer ter wereld.

Het is duidelijk wat de Angels zien in Simmons, die in 2014 een zevenjarig contract tekende ter waarde van 58 miljoen dollar (52 miljoen euro): de Antilliaan is een van de beste verdedigers in de MLB. De ploeg van manager Mike Scioscia zal hopen dat Simmons aan slag verbetering toont ten opzichte van vorig seizoen.

Xander Bogaerts (korte stop, Boston Red Sox)
De Boston Red Sox kenden vorig jaar een seizoen om snel te vergeten (78 zeges, 84 nederlagen). Een belangrijk lichtpuntje was Bogaerts, die aantoonde waarom veel mensen in hem een toekomstig superster zien.

De 23-jarige Arubaan had het een na beste slaggemiddelde in de American League (.320) en stond tweede op de lijst van meeste honkslagen (196). Dit jaar zijn er daarom geen vraagtekens wie de vaste korte stop is in Boston.

Het zou zelfs goed kunnen dat Bogaerts binnen afzienbare een van de gezichten van de Red Sox wordt, maar nu is dat nog één jaar David Ortiz. De 40-jarige Dominicaan, sinds 2003 goed voor 443 homeruns voor de Red Sox en onmisbaar bij de kampioenschappen van Boston in 2004, 2007 en 2013, stopt na dit seizoen en hoopt nog op één laatste titel.

Didi Gregorius (korte stop, New York Yankees)
“Didi was vorig jaar een onzekere eerstejaarsspeler, nu is hij een zelfverzekerde tweedejaars”, aldus Yankees-vedette Alex Rodriguez tegen de New York Post. “Je ziet het in zijn gezicht, hij weet dat hij hier thuishoort.”

Gregorius had in 2015 de lastige taak om Yankees-legende Derek Jeter op te volgen als vaste korte stop en na een moeizaam begin viel de naam Jeter minder en minder in New York. Uiteindelijk speelde de 26-jarige Amsterdammer 155 van de 162 wedstrijden in het reguliere seizoen en liet hij zowel in het veld als aan slag zijn potentie zien.

De Yankees haalden vorig seizoen voor het eerst in drie seizoenen de play-offs, maar de rijkste en grootste club uit de MLB werd direct uitgeschakeld, waardoor de laatste titel nog steeds dateert uit 2009.

Kenley Jansen (closer, Los Angeles Dodgers)
Het is nooit saai bij de Los Angeles Dodgers, de ploeg met de hoogste salarispost in de MLB (ruim 200 miljoen euro) die in 1988 voor het laatst kampioen werd, maar Kenley Jansen (28) is al jaren een constante factor.

De werper begint dit jaar aan zijn vijfde seizoen als ‘closer’ van de Dodgers, wat betekent dat hij de zege in de negende en laatste inning over de streep moet trekken. In zijn carrière is dat hem in 142 van zijn 161 pogingen gelukt.

De Dodgers zijn een van hun beste werpers kwijt (Zach Greinke) en hebben een nieuwe manager (Dave Martinez), maar het doel is nog steeds hetzelfde: “Ik wil dat er na dit seizoen beelden bestaan van Kenley Jansen die voor de laatste ‘nul’ zorgt in de World Series en dat iedereen elkaar vervolgens in de armen vliegt”, aldus Dodgers-catcher A.J. Ellis.

Jonathan Schoop (tweede honkman, Baltimore Orioles)
Veel honkbalvolgers voorspellen dat dit het seizoen van de definitieve doorbraak wordt van Jonathan Schoop. “Hij is een van de beste tweede honkmannen in de MLB”, aldus een anonieme scout tegen Sports Illustrated.

De pas 24-jarige binnenvelder van Curaçao miste vorig jaar de helft van het seizoen door een knieblessure, maar kwam toch tot vijftien homeruns in 86 wedstrijden, maar één minder dan een seizoen eerder in 137 duels.

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen heeft Schoop de meningen van de kenners alleen maar bevestigd: in 53 slagbeurten was hij goed voor een slaggemiddelde van .355 en vier homeruns.

Jurickson Profar (tweede honkman, Texas Rangers)
De toekomst van Jurickson Profar in de Major Leagues kent veel vraagtekens, maar het belangrijkste nieuws voor de in Willemstad geboren binnenvelder is dat hij weer op het veld staat.

De laatste MLB-wedstrijd van de nog steeds pas 23-jarige Profar, die drie jaar geleden werd gezien als het grootste talent van alle MLB-ploegen, dateert van 27 september 2013. Daarna miste hij twee hele seizoenen door verschillende operaties aan zijn schouder.

Dat Profar de voorbereiding op 2016 kon beginnen bij de hoofdmacht van de Rangers, en dat hij aan 21 slagbeurten kwam, was al pure winst. Hij begreep daarom ook dat hij half maart werd teruggezet naar de Minor Leagues, waardoor hij het seizoen niet zal beginnen in de MLB. “Ik heb twee jaar gemist, dus ik moet gewoon weer elke dag gaan spelen.”

De laatste tien kampioenen in de MLB

2006: St. Louis Cardinals
2007: Boston Red Sox
2008: Philadelphia Phillies
2009: New York Yankees
2010: San Francisco Giants
2011: St. Louis Cardinals
2012: San Francisco Giants
2013: Boston Red Sox
2014: San Francisco Giants
2015: Kansas City Royals

De titelfavorieten volgens VegasInsider.com:

1) Chicago Cubs 9/2
2) San Francisco Giants 10/1
3) New York Mets 11/1
4) Boston Red Sox 12/1
5) Houston Astros 13/1

Bron: NU.nl/Daan de Ridder

4 Reacties op “NU | Overzicht: de Nederlanders in het nieuwe MLB-seizoen

 1. JM Eustatia

  Het is wellicht interessant te melden dat al deze Nederlanders Caribische Nederlanders zijn.

 2. En hopelijk worden Andrelton en Didi dit jaar niet bestolen vwb hun gouden handschoenen.
  Het was zoooo duidelojk dat die twee de gouden handschoenen hadden moeten winnen.

  Let the games begin.

 3. redactie curacao

  Beste Ervin,

  Je hebt helemaal gelijk, hebben we terstond aangepast. Dank voor het opmerkzaam maken!

  Met vriendelijke groeten,
  De KKC redactie

 4. Een beetje jammer jongens om bij een foto van Xander Bogaerts, Andrelton Simmons te vermelden. Zo moeilijk is het toch niet. Ben wel beters gewend van KKC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *