NU.nl : VS hielp Colombia bij doden leiders FARC

FARCDe Verenigde Staten hebben Colombia met een geheim programma geholpen bij het ombrengen van circa twintig leiders van de linkse guerrillabewegingen FARC en ELN.
Volgens The Washington Post begon het programma van de inlichtingendienst CIA onder president George W. Bush en loopt het nog steeds onder het huidige staatshoofd Barack Obama.

Advertentie

The Washington Post baseert zich in het zondag gepubliceerde artikel op interviews met ruim 30 voormalige en huidige Colombiaanse en Amerikaanse regeringsmedewerkers.
De VS zouden onder meer precisiebommen hebben verstrekt, waarmee de Colombiaanse luchtmacht begin 2008 Raúl Reyes liquideerde.
Reyes was indertijd de tweede man van de FARC.

Gedetailleerde informatie
Tijdens een recent bezoek aan de VS wilde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos geen gedetailleerde informatie geven over de steun van de CIA aan het Zuid-Amerikaanse land.

Hij wilde wel kwijt dat het Colombiaanse leger effectiever en deskundiger is geworden door trainingen en kennisoverdracht door de VS en andere landen.

De FARC strijdt al circa een halve eeuw tegen de regering van Colombia. In november vorig jaar zijn de twee partijen in Cuba met vredesonderhandelingen begonnen. Ze hebben principeakkoorden bereikt over landhervormingen, plattelandsontwikkeling en de terugkeer van rebellen in de samenleving.

bron: NU.nl

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *