30 C
Willemstad
• dinsdag 27 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

NU.nl: Pijnlijke herinnering te wissen met elektrische schok

HomeMediaNU.nl: Pijnlijke herinnering te wissen met elektrische schok

herinnering-wissenWetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen zijn erin geslaagd om herinneringen te wissen uit het geheugen van mensen met een depressie.
Met behulp van elektrische schokken verwijderden de onderzoekers herinneringen aan onplezierige foto’s bij enkele tientallen proefpersonen.

Advertentie

Een dag na het experiment konden de deelnemers zich de fotoserie niet goed meer voor de geest halen en lukt het hen niet meer om vragen over de beelden goed te beantwoorden.
Dat melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

Stroomstootjes
Aan het onderzoek namen 42 zwaar depressieve personen mee. Ze werden allemaal al langere tijd behandeld met electroconvulsieve therapie, een techniek waarbij stroomstoten worden toegediend aan het brein om epileptische aanvallen op te wekken.

Bij zeer ernstige depressies kan deze behandeling tot herstel leiden, maar de techniek heeft ook vervelende bijwerkingen, zoals geheugenverlies.

De wetenschappers testten bij hun onderzoek in hoeverre dat geheugenverlies gestuurd kan worden. Kortom: ze probeerden specifieke herinneringen te wissen.

Auto-ongeluk
De onderzoekers lieten de proefpersonen eerst kijken naar twee onplezierige fotoseries, van een auto-ongeluk en een mishandeling.

Een week later kregen de patiënten één van de twee fotoseries nog eens te zien, waarna ze een elektrische schok ontvingen.

Meteen na deze stroomstoot konden de proefpersonen veel vragen over de laatst vertoonde fotoreeks nog goed beantwoorden.
Maar een dag later herinnerden ze zich nauwelijks nog iets van de beelden, zo bleek uit de antwoorden die ze invulden op vragenlijsten.

De fotoreeks die ze niet vlak voor de elektroshock hadden gezien, maar alleen een week eerder, konden ze zich nog wel voor de geest halen.

Trauma
Volgens hoofdonderzoeker Marijn Kroes toont de techniek aan dat herinneringen vlak nadat ze opnieuw worden opgehaald door het brein, vatbaar zijn voor verstoring en kunnen worden gewist.

De experimentele techniek biedt nieuwe mogelijkheden om mensen van trauma’s af te helpen.

Het vermogen om herinneringen permanent te veranderen, zou kunnen leiden tot nieuwe, betere behandelingen“, verklaart Kroes op Nature News.

bron: NU.nl

Advertentie

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties