28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 01:14

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Minister Zijlstra (VVD) stapt op na leugen, oppositie valt over rol Rutte

Zijlstra zei onder andere tijdens een speech op het VVD-congres in 2016 dat hij als medewerker van Shell achterin het zaaltje zat en Poetin zijn plannen voor “Groot-Rusland” hoorde vertellen. Poetin zou hebben gezegd dat Wit-Rusland, de Baltische Staten, Oekraïne en ook Kazachstan in zijn ogen bij Rusland horen | ANP

VVD’er Halbe Zijlstra stapt op als minister van Buitenlandse Zaken. Zijn positie bleek niet langer houdbaar nadat hij maandag moest toegeven te hebben gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in 2006.

Lees hier het liveblog over het debat over het aftreden van Zijlstra terug.

“Om het ambt van minister van Buitenlandse Zaken niet te belasten zie ik geen andere optie dan vandaag mijn ontslag aan te bieden aan de koning. Ik doe dat met spijt in mijn hart”, zei een geëmotioneerde Zijlstra dinsdag, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de kwestie. Zijlstra zei dat een minister “boven alle twijfel” verheven moet zijn.

- Advertentie -

De VVD’er zei niet te denken nog terug te keren in de politiek. “Dit was het na elf jaar. Ik ben dankbaar dat ik het land zo lang heb mogen dienen, het is jammer dat het op deze manier eindigt”, aldus de VVD’er die eerder fractievoorzitter, Kamerlid en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was.

Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) neemt zijn taken tijdelijk waar totdat er een opvolger gevonden is.
Zijlstra stapt op: Zijn leugen over Poetin en reactie na aftreden
Zijlstra stapt op: Zijn leugen over Poetin en reactie na aftreden
‘Groot-Rusland’

Zijlstra zei onder andere tijdens een speech op het VVD-congres in 2016 dat hij als medewerker van Shell achterin het zaaltje zat en Poetin zijn plannen voor “Groot-Rusland” hoorde vertellen. Poetin zou hebben gezegd dat Wit-Rusland, de Baltische Staten, Oekraïne en ook Kazachstan in zijn ogen bij Rusland horen.

Zijlstra verspreidde de leugen sinds 2014. Het verhaal kwam tijdens de kabinetsformatie weer boven water toen gespeculeerd werd over een ministerschap voor Zijlstra op Buitenlandse Zaken.

- Advertisement -

Er werden vragen gesteld over de geschiktheid van Zijlstra op Buitenlandse Zaken, omdat de oud-fractievoorzitter geen aantoonbare buitenlandervaring heeft. Het verzonnen verhaal van Zijlstra’s ontmoeting werd door de spindoctors van de VVD gebruikt om aan te tonen dat Zijlstra wel degelijk genoeg internationale ervaring zou hebben om minister van Buitenlandse Zaken te worden.
Rutte legt uit waarom hij begrip heeft voor aftreden Zijlstra
Rutte legt uit waarom hij begrip heeft voor aftreden Zijlstra
Inhoud

Nu blijkt dat Zijlstra helemaal niet aanwezig was bij dat gesprek. Hij zou het verhaal “geleend” hebben van “een bron” die wel aanwezig was bij het gesprek. Aanvankelijk stelde hij nog dat, ondanks de leugen, de inhoud van het verhaal wel echt waar is.

Premier Mark Rutte en de coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie steunden Zijlstra maandagochtend nog. Zij noemde de leugen “onverstandig”, maar stelden dat de inhoud van het gesprek overeind blijft staan.

Maandagavond werd echter bekend dat de bron waar Zijlstra zich op baseerde de oud-Shell-topman Jeroen van der Veer was. Die stelde in de Volkskrant dat Zijlstra de inhoud van het gesprek verkeerd geïnterpreteerd heeft.
Zijlstra treedt af
1 / 5

Mild

Na het aftreden van Zijlstra bleef Rutte, net als coalitiepartners Sybrand Buma (CDA) Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (CU) achter Zijlstra staan. Rutte zei dat liegen niet mag, maar noemde het “geen doodzonde”. Ook Buma, Pechtold en Segers spraken van een fout en toonden verder geen kritiek op de VVD’er.

Dit tot de grote verbazing van de oppositie. Zij nemen het de premier, die sinds twee weken al op de hoogte is van de leugen, kwalijk dat hij de Kamer niet heeft geïnformeerd over de zaak. Ook is er ongeloof over het feit dat Rutte niet aansloeg op de publicatie van de Volkskrant in oktober vorig jaar waarin vragen werden gesteld over Zijlstra’s aanwezigheid bij het gesprek met Poetin.

Rutte zei de Kamer niet eerder op de hoogte te hebben gesteld, omdat hij daarmee anders de publicatie van de Volkskrant zou dwarsbomen. De publicatie van oktober zegt Rutte verkeerd te hebben getaxeerd. “Ik heb de zwaarte van de kwestie onderschat”, aldus de premier.

Voor de PvdD, 50plus, Denk en FvD waren de antwoorden van Rutte genoeg om een motie van wantrouwen van de PVV te steunen. Ook de SP steunde de motie, die geen meerderheid kreeg. SP-leider Lilian Marijnissen neemt het Rutte kwalijk dat hij de Kamer niet eerder heeft geïnformeerd. Daarnaast vindt zij het onbegrijpelijk dat de premier de leugen niet zwaar genoeg vindt voor het aftreden van Zijlstra. Marijnissen: “De premier zegt dat liegen geen doodzonde is. Dat is het wel. Als liegen in de politiek al geen doodzonde is, wat dan wel?”

Politiek
Zie ook: Profiel: Halbe Zijlstra, leugen doet VVD-minister de das om
Bron: NU.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -