Democracy now! | Monday, May 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | ‘Nederland stuurt vaccins voor heel Suriname’

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst,...

Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...

ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...
- Advertisement -spot_img

NU | Meer mensen in Washington bij protest tegen Trump dan bij inauguratie

HomeMediaNU | Meer mensen in Washington bij protest tegen Trump dan bij...

Meer mensen in Washington bij protest tegen Trump dan bij inauguratie

Het aantal deelnemers aan de protestmars tegen Donald Trump in Washington zaterdag overtreft ruimschoots het aantal aanwezigen bij zijn inauguratie op vrijdag.

Naar schatting tegen de half miljoen mensen probeerden zich voort te bewegen door de straten van de stad. Maar door het enorme animo kon de mars nauwelijks de van tevoren bepaalde route afleggen.

De organisatie schatte van tevoren dat 200.000 mensen zouden mee doen aan de protestmars. Maar uiteindelijk verzamelden zich zaterdag veel meer demonstranten in de Amerikaanse regeringsstad.

De Woman’s March was georganiseerd door vrouwen en minderheden als homo’s, moslims, latino’s en indianen die bang zijn dat zij rechten verliezen nu Donald Trump president is geworden. Zij baseren zich op zijn denigrerende uitlatingen tijdens zijn controversiële campagne.

Roze mutsjes

Veel demonstranten droegen roze wollen mutsjes met een poes erop. Dit is een verwijzing naar uitlatingen die Trump in 2005 deed over vrouwen. Hij stelde dat vrouwen het liefste versierd worden door “by the pussy” gegrepen te worden.

Aan het protest deden talloze bekendheden mee, zoals Madonna, actrices Scarlett Johansson en Ashley Judd, regisseur Michael Moore en de Democratische politicus John Kerry, tot vrijdag minister van Buitenlandse Zaken.

Het protest verliep tot 19.00 uur Nederlandse tijd vreedzaam, in tegenstelling tot de agressieve protesten op vrijdag rond de inauguratie van Trump. Toen werden er in Washington honderden anti-Trump-demonstranten aangehouden die ruiten ingooiden en auto’s in brand staken. De oproerpolitie moest hard ingrijpen.

Lage populariteit

De grote opkomst bij de Woman’s March is tekenend voor de enorme tweedeling in de Amerikaanse samenleving. Trump mag de presidentsverkiezingen wel hebben gewonnen, hij kreeg netto bijna 3 miljoen stemmen minder dan zijn tegenstander Hillary Clinton.

Uit diverse peilingen blijkt dat tussen de 32 en 44 procent van de Amerikanen vertrouwen heeft in Trump; de laagste score voor een president bij zijn aantreden in bijna een halve eeuw. Trump zelf maakte op Twitter geen melding van de protesten, al kon hij na de kerkdienst in kathedraal van Washington bijna niet wegkomen door de drommen mensen die er stonden.

De president sprak zaterdag op een bijeenkomst bij de CIA wel over de manier waarop de media de aanwezigheid van burgers bij de inauguratie hadden weergegeven. Volgens Trump zag het er uit alsof er “anderhalf miljoen mensen waren” en zouden de media deze cijfers vertekend hebben weergegeven.

Websites verwijderd

De president maakte er na zijn inauguratie geen geheim van welke onderwerpen hij hoog op de agenda heeft staan. De beschouwingen op de site van het Witte Huis over mensenrechten, LHBT-rechten en klimaatverandering werden direct verwijderd.

Niet alleen in Washington, maar ook op honderden andere plaatsen in de wereld werd zaterdag geprotesteerd tegen Trump.

Bron: Nu.nl

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties