NU | Macron en Merkel erkennen Guaido bij uitblijven verkiezingen Venezuela

Macron en Merkel erkennen Guaido bij uitblijven verkiezingen Venezuela | ANP

Duitsland, Frankrijk en Spanje hebben zaterdag aangegeven oppositieleider Juan Guaido te erkennen als nieuwe president van Venezuela als Nicolás Maduro niet binnen een week verkiezingen uitschrijft.

Dat hebben de Franse president Emmanuel Macron, de Spaanse premier Pedro Sanchez en de Duitse regering zaterdag laten weten.

Parlementsvoorzitter en tevens oppositieleider Guaido benoemde zichzelf eerder deze week tot interim-president van Venezuela. Het Europees Parlement bespreekt de situatie de komende week en zal daar dan een standpunt over innemen.

Vlak nadat Guaidó zichzelf had beëdigd, maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend hem te erkennen als interim-president. In een reactie daarop verbrak Maduro de diplomatieke banden met de VS.

Veel landen erkenden herverkiezing van Maduro niet

Maduro kondigde ook aan dat Amerikaanse diplomaten binnen 72 uur het land moeten verlaten. Donderdag verklaarde hij dat alle Venezolaanse ambassades en consulaten in de Verenigde Staten zullen sluiten.

De Europese Unie heeft Guaidó niet erkend als nieuw staatshoofd. Maar ook de herverkiezing vorig jaar mei van president Maduro wordt door meerdere landen, waaronder Nederland, niet erkend, omdat het geen eerlijke verkiezingen waren. De oppositie boycotte de stembusgang.

Venezuela is onder het bewind van Maduro verder afgegleden in een diepe economische en maatschappelijke crisis. De economische crisis leidde onder meer tot grote tekorten aan voedsel en medicatie en een grote vluchtelingenstroom naar buurlanden.

Bron: NU.nl/Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *