29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

NU | Koning Willem-Alexander: ‘Verzetsheld Tula was zijn tijd ver vooruit’

HomeLandenArubaNU | Koning Willem-Alexander: 'Verzetsheld Tula was zijn tijd ver vooruit'

Koning Willem-Alexander vindt dat de gerehabiliteerde slavenleider Tula symbool staat “voor de kracht van Curaçao” en dat hij “vanwege zijn idealen zijn tijd vooruit was”.

Dat schrijft hij in een brief aan de bevolking van Curaçao.

Willem-Alexanders brief ter gelegenheid van het eerherstel van Tula werd woensdagavond voorgelezen door de gouverneur van het eiland, Lucille George-Wout.

“In de geschiedenis van uw land en van ons Koninkrijk staat de gestalte van Tula fier overeind”, schrijft de koning. “Hij wekt bewondering en respect. Vanwege zijn moed en zijn leiderschap, vanwege zijn verzet tegen mensonterende uitbuiting. En vanwege de idealen waarmee hij zijn tijd vooruit was.”

De koning erkent in zijn brief dan ook het belang van de rehabilitatie. “De rehabilitatie van Tula betekent eerherstel van een groot man die weigerde te buigen en te zwijgen. Zijn stem klinkt door en herinnert ons eraan dat vrijheid uiteindelijk het laatste woord heeft.”

Voordat de gouverneur aan het woord kwam, sprak demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) in een toespraak een decreet uit waarmee de Curaçaose nationale held officieel eerherstel kreeg. Tula leidde in 1795 de slavenopstand op het eiland en werd daarom op gruwelijke wijze geëxecuteerd door de Nederlandse koloniale machthebbers.

‘De strijd van Tula was terecht en rechtvaardig’

Van Huffelen gaf tijdens de ceremonie officieel toe dat de wens van Tula om zich los te maken uit de slavernij “terecht” was, zijn strijd “rechtvaardig”, de daarvoor gebruikte middelen “geoorloofd” en zijn executie een “misdaad”.

“Namens de regering, spreek ik, staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering, vandaag de rehabilitatie van Tula uit en erken ik hem als held van Curaçao en ons allen”, waren de woorden van Van Huffelen waar Curaçaoënaars lang op hadden gewacht. De regering erkent hiermee “volmondig de rechtvaardigheid van Tula’s strijd, en die van anderen die zich tegen slavernij verzetten, en kijkt met spijt en schaamte naar de manier waarop zij door historische, bestuurlijke voorgangers zijn behandeld”.

Van Huffelen herhaalde haar woorden hierna in het Papiaments, de moedertaal van veel Curaçaoënaars.
Beeld uit video: Zo bood de koning excuses aan voor het slavernijverleden0:50
Zo bood de koning excuses aan voor het slavernijverleden
Overheersers braken met ijzeren staaf botten van Tula

Van Huffelen ging expliciet in op de “gruwelijkheden” die Tula en zijn medestanders zijn aangedaan op het plein waar ze stond, naast Fort Amsterdam. Tula werd met een ijzeren staaf zo toegetakeld dat al zijn botten waren gebroken. Na onthoofding werd zijn hoofd op een stok gezet om medestanders af te schrikken. 2 belangrijke medestrijders werden ook op wrede wijze mishandeld en uiteindelijk gedood en 29 anderen werden verhangen.

“Deze rehabilitatie komt laat, te laat, en kwam ook niet vanzelf”, zei Van Huffelen. Ze loofde de “tomeloze inzet van een grote groep Curaçaoënaars” die zich hiervoor heeft ingezet. Het eerherstel werd in december vorig jaar aangekondigd, toen nu demissionair premier Mark Rutte namens de regering excuses aanbood voor het Nederlandse slavernijverleden.

Vanwege noodweer moest de plechtigheid dinsdag halverwege worden afgebroken. Daardoor werden de woorden niet zoals gepland uitgesproken op 3 oktober, de datum waarop Tula werd vermoord in 1795.

Bron: NU.nl 

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties