25 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 05:30

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Joran van der Sloot 'terecht' overgeplaatst naar strafgevangenis Peru

Joran-Sloot
Joran van der Sloot ‘terecht’ overgeplaatst naar strafgevangenis Peru

De overplaatsing van Joran van der Sloot vorig jaar naar strafgevangenis Challapalca in Peru, is volgens een Peruaanse rechter rechtmatig. Het verzoek voor herziening van die beslissing, is onlangs afgewezen.

Dat heeft de advocaat van de Nederlander, Máximo Altez, die het verzoek namens zijn cliënt indiende, vrijdag aan NU.nl laten weten.

Van der Sloot werd in augustus vorig jaar overgeplaatst van de Piedras Gordas-gevangenis in de Peruaanse hoofdstad naar de strafgevangenis. Hij zit sinds 2012 in Peru een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de studente Stephany Flores in een hotelkamer in Lima in mei 2010.

De overplaatsing was volgens de gevangenisautoriteit INPE een gevolg van het slechte gedrag van Van der Sloot. Zo zou hij onder meer de beschikking hebben gehad over een smartphone.

- Advertentie -

Voor dit vergrijp werd de Nederlander eerder al overgeplaatst van de Castro Castro-gevangenis, waar hij aanvankelijk vastzat, naar Piedras Gordas.

Neergestoken

Van der Sloot bracht in november naar buiten dat hij was neergestoken in Challapalca. Medegevangenen zouden volgens hem hopen dat door de publiciteit over dat incident, het omstreden detentiecentrum wordt gesloten.

De gevangenisautoriteit suggereerde destijds echter de Nederlander zichzelf zou hebben verwond om aandacht voor zijn eigen zaak te vragen.

‘Hel van Peru’

De Challapalca-gevangenis ligt op bijna 5.000 meter hoogte nabij de grens met Bolivia en wordt al jaren door mensenrechtenorganisaties bekritiseerd vanwege de erbarmelijke omstandigheden.

- Advertisement -

Onder meer de extreme temperaturen en gebrek aan schoon drinkwater en elektriciteit hebben de gevangenis de bijnaam de ‘Hel van Peru’ opgeleverd.

De Nederlander is aanvankelijk voor zes maanden overgeplaatst. Daarna evalueert de gevangenisautoriteit of zijn gedrag verbeterd is en of hij terug mag naar de Piedras Gordas-gevangenis of dat hij in Challapalca moet blijven. Volgens Altez is het mogelijk dat door de recente beslissing van de rechter de zes maanden opnieuw ingaan.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -