29 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 20:44

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Jaarlijks 16 miljard euro witgewassen in Nederland

Nog altijd wassen criminelen in Nederland miljarden euro’s wit. Witwassen via de andere landen van het Koninkrijk der Nederlanden en wereldwijd illegaal online gokken via Sint Maarten, Aruba en Curacao door WODC opnieuw buiten beschouwing gelaten

Volgens onderzoekers wordt er jaarlijks voor zo’n 16 miljard euro witgewassen. Het geld zou voor 90 procent van drugshandel en fraude afkomstig zijn.

De onderzoekers van de Universiteit Utrecht (UU) waarschuwen maandag in Trouw dat fraude toeneemt en dat de onder- en bovenwereld met elkaar verweven raken. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Door cijfers over de omvang van criminaliteit en witwasstromen tussen landen samen te voegen met andere data, werd een schatting van het totale bedrag gemaakt.

- Advertentie -

Eigenlijk geldt het bedrag van 16 miljard euro voor 2014, omdat slechts tot en met dat jaar criminaliteitscijfers bekend zijn. Er zou echter weinig veranderd zijn, denken de onderzoekers.

Witwasstromen tussen landen werden ook onder de loep genomen. Zo zou 9,1 miljard euro van het totaal uit het buitenland komen.

Verstrengeling van boven- en onderwereld

Witwassen, het uitgeven van crimineel verdiend geld in de bovenwereld, ondermijnt volgens de projectleider van het onderzoek de economie. “De corruptie stijgt. Je krijgt een andere manier van samenleven, omdat de onder- en bovenwereld met elkaar verstrengeld raken”, aldus hoogleraar Brigitte Unger.

Die verstrengeling is volgens onderzoekers bijvoorbeeld te zien aan de wijze waarop financieel adviseurs worden ingezet. Zo zou het zou gemakkelijk zijn om mensen te vinden die willen meewerken aan constructies die in feite dubieus zijn.

- Advertisement -

De laatste keer dat er een inschatting van witwaspraktijken werd gemaakt, was in 2004. Toen kwam het op 18,5 miljard euro. Op basis van alle cijfers die nu bekend zijn, geldt inmiddels voor 2004 bovendien een lagere schatting van 13 miljard euro.

De onderzoekers benadrukken dat het in beide gevallen om een schatting met foutmarge gaat, en dus dat het niet precies duidelijk is of er een toename of afname te zien is.

“De omvang is relatief gezien gelijk gebleven de afgelopen tien jaar, ongeveer 2,5 procent van het bruto binnenlands product”, voegt Unger toe.

Bron: Nu.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Paradise FM | Weer iemand overleden door Covid-19

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van maandag. Het aantal mensen op Curaçao dat door een Covid-besmetting is...

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...
- Advertentie -